Noviteti u školama, evo šta sve novo očekuje đake i nastavnike u Srbiji od 1. septembra

24.08.2023

22:02

0

Autor: I.K.

Ministarstvo prosvete najavilo je brojne izmene prouzrokovane tragedijama koje su nas zadesile, ali i rezultatima istraživanja

Noviteti u školama, evo šta sve novo očekuje đake i nastavnike u Srbiji od 1. septembra
Škola/Ilustracija - Copyright Profimedia

U školama širom Srbije, od 1. septembra mnogo toga neće biti kao pre. Uvode se novi izborni predmeti, a Ministarstvo prosvete uputilo je nastavnicima smernice da pojačaju obrazovno-vaspitni rad kako bi kod učenika podstakli razvoj pozitivnih ljudskih vrednosti.

Na ovakvu odluku uticao je pre svega zločin u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", a krajnji cilj je preduprediti da se ovakvo zlo ikada ponovi.

U skladu sa ovim smernicama, na početku školske godine organizovaće se tematska nastava, sa radionicama i drugim aktivnostima usmerenim ka negovanju empatije, vrednostima međusobnog poštovanja, saradnje i solidarnosti, uz uvažavanje različitosti. Škole će biti u obavezi da na kraju polugodišta samoprocene opštu atmosferu u školi, kako bi toj proceni prilagodili rad u drugom polugodištu. 

24sedam/Goran Sivački
 

 

Učenici od petog do osmog razreda osnovnih škola imaće novu slobodnu aktivnost - Vrline i vrednosti kao životni kompas. Đaci u srednjim školama biće usmereni na izborne programe kojima će se podržati razvoj pozitivnih ljudskih vrednosti. Kao vid motivacije za zajedništvo, do kraja prvog polugodišta škole, zajedno sa učenicima i roditeljima, treba da kreiraju identitet i moto škole tako što će definisati zajedničke vrednosti i očekivana ponašanja u skladu sa identitetom.

Ocena iz vladanja ulazi u prosek?

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je po svom imenovanju da ponašanje dece od petog do osmog razreda treba da bude ocenjivano numeričkom ocenom koja će ulaziti u prosek.

- Vaspitanje, odnosno ponašanje, treba da bude ocenjivano kod dece od petog do osmog razreda numeričkom ocenom koja će ulaziti u prosek, jer su deca vrlo zainteresovana da imaju dobar prosek za upis u srednje škole, tako da će to biti jedna mera koju predviđaju zakoni koji će biti na dnevnom redu u oktobru - rekla je ministarka Đukić Dejanović.

Ona je najavila da će vaspitanje biti značajnija komponenta tokom školovanja nego što je bilo do sada.

Pravo na zdravo odrastanje

U saradnji triju ministarstava - prosvete, zdravlja i sporta, nastao je i pilot-projekat "Svako dete ima pravo da odrasta zdravo", koji će početi da se realizuje od septembra u 95 osnovnih i srednjih škola u Srbiji. Učenici osnovnih škola imaće pet časova nedeljno nastave fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, a učenici u srednjoj školi četiri časa nedeljno. 

Foto: Pixabay
 

 

Jedan od ciljeva je da se kroz razvoj fizičkih sposobnosti postigne pun intelektualni, emocionalni i socijalni razvoj svakog učenika u skladu sa njegovim razvojnim potrebama, interesovanjima i potencijalima. U školama koje učestvuju u pilot-programu pedijatri iz domova zdravlja radiće sistematske preglede, a shodno rezultatima, deca će biti upućivana na dalje preglede. 

Briga o većoj bezbednosti

Kako bi bile bezbednija mesta za đake, policija će obezbeđivati sve škole u Srbiji od 1. septembra, pre, za vreme trajanja nastave i nakon časova u obe smene. Policajci će pojačati kontrolu u školskim dvorištima, ali i u blizini škola, brinući o bezbednosti saobraćaja.

Spram analize, koju sprovode direktori škola i načelnici policijskih stanica, biće preduzete mere da bi se bezbednost učenika i zaposlenih podigla na najviši mogući nivo.

24sedam/Goran Sivački
 

 

U školama će biti sproveden i projekat "Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo", koji će u osnovnim školama realizovati ministarstva prosvete i unutrašnjih poslova. Cilj je podići svest učenika o posledicama nasilnog ponašanja u stvarnom i virtuelnom okruženju, prepoznati različite vidove nasilja i diskriminacije, pomoći drugima u nevolji i savladati veštinu nenasilnog rešavanja konflikata, razviti znanja i veštine o bezbednom učešću u saobraćaju i ponašanju u vanrednim situacijama.

"Osnove sistema odbrane" u srednjim školama

Ministarstvo prosvete uputilo je srednjim školama smernice za realizaciju fakultativnog predmeta "Osnove sistema odbrane Republike Srbije" za učenike završnih razreda srednjih škola. 

Ovaj predmet se realizuje već pet godina sa ciljem da učenici završnih razreda srednjih škola steknu praktična znanja i veštine za potrebe odbrane zemlje u uslovima vanrednog i ratnog stanja. Nastava se izvodi fakultativno na četiri časa odeljenskog starešine.

Dualno obrazovanje sve popularnije

Kroz model dualnog obrazovanja, koji se primenjuje već 10 godina, prošlo je oko 13.000 učenika. Đaci koji prođu ovaj vid učenja, gde teorijska znanja stiču u školi, a praktična znanja i veštine kod poslodavca, brže se zapošljavaju od drugih. Sa početna tri profila, model je narastao na sadašnja 73, a najveći broj je iz oblasti mašinstva i elektrotehnike, ali tu su i bravari, zavarivači, tehničari, konobari, kuvari, saobraćajna zanimanja, kao i modni i industrijski krojači. Kako interesovanje iz godine u godinu raste među učenicima, tako raste i među kompanijama, pa je sada broj onih koje sarađuju sa oko 160 škola gde se sprovodi dualno obrazovanje porastao na 850.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike