U ovoj školi od sutra nema korišćenja mobilnih telefona, a ovo su sankcije za đake koji prekrše pravilo

31.08.2023

11:06

0

Autor: I.K.

Zabrana stupa na snagu od 1. septembra

U ovoj školi od sutra nema korišćenja mobilnih telefona, a ovo su sankcije za đake koji prekrše pravilo
Mobilni telefon - Copyright Freepik

Osnovna škola "Momčilo Nastasijević" u Gornjem Milanovcu zabranila je korišćenje mobilnih telefona u toku nastavnog dana. Osim đacima, upotreba mobilnih telefona biće zabranjena i nastavnicima, a odnosi se i na roditelje đaka. 

Škola je donela odluku o načinu upotrebe mobilnih telefona, smart satova i drugih sličnih uređaja u školi i školskom dvorištu.

Zabrana stupa na snagu od 1. septembra.

Uređaje mogu koristiti isključivo u vreme i na način kojim se ne remete nastava i proces rada u školi, navodi se u odluci.

- Učenici uređaje mogu koristiti isključivo uz saglasnost predmetnog ili dežurnog nastavnika, psihologa ili pedagoga škole. Ukoliko učenik prvi put prekrši tu zabranu, mobilni telefon će mu se oduzeti i predati pedagoško-psihološkoj službi ili direktorki škole, a odeljenski starešina će pokrenuti postupak pojačanog vaspitnog rada prema učeniku i pozvati roditelja da preuzme telefon. Ukoliko učenik drugi put bude prekršio zabranu, uz oduzimanje telefona dobiće i ukor odeljenjskog starešine i smanjenje ocene iz vladanja - odlučeno je.

Učenicima neće biti zabranjeno da mobilni telefon ili smart sat drže u torbi/rancu, ali on mora biti isključen, a svakom učeniku će biti omogućeno da se javi roditeljima, ukoliko za to bude bilo potrebe, sa službenog telefona škole.

Profimedia
 

 

Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, i to član 83, kaže da je upotreba mobilnog telefona, elektronskog uređaja i drugog sredstva u svrhe kojima se ugrožavaju prava drugih ili u svrhe prevare u postupku ocenjivanja jedna od težih povreda obaveze učenika.

Preporuka Ministarstva prosvete je da tu oblast škole urede internim aktima. Zabranu korišćenja mobilnih telefona tokom nastave uvelo je već nekoliko škola, a direktori kažu da su prezadovoljni jer su učenici počeli više međusobno da se druže, da razgovaraju, a nema rizika od snimanja na času i kačenja snimaka na društvene mreže, što je bio trend među đacima.

Kako raste broj škola u Srbiji koje su zabranile korišćenje mobilnih telefona tokom nastave, tako se povećava i broj onih koje regulišu način oblačenja.  

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike