Izjava direktora škole koja je zabranila trenerke, goli stomak i bermude: I kapuljaču smo proterali zbog navijača, tome nije mesto u školi!

30.08.2023

20:10

5

Autor: R.M.

Direktor Trinaeste gimnazije kaže da učenici masovno dolaze u trenerkama, pa je škola počela da liči na sportski centar

Izjava direktora škole koja je zabranila trenerke, goli stomak i bermude: I kapuljaču smo proterali zbog navijača, tome nije mesto u školi!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Vest da je Trinaesta gimnazija u Beogradu uvela nova i stroža pravila oblačenja za učenike privukla je prilično pažnje u javnosti. 

Naime, mnogi odevni predmeti koji su popularni među školarcima biće zabranjeni a učenici koji budu kršili ove zabrane biće strogo sankcionisani. Na sajtu Gimnazije, pored reči dobrodošlice i najave početka nove školske godine, istaknuta su i nova pravila oblačenja, a roditelji pozvani da obrate pažnju.

- Molimo vas da povedete računa o zabranama koje se odnose na oblačenje: zabranjene su kratke pantalone i bermude, trenerke, majice sa bretelama, kapuljače, kratke majice koje otkrivaju stomak i helanke. U slučaju da učenik ili učenica dođu u školu nepristojno odeveni, biće opomenuti. Posle dve opomene biće im umanjena ocena iz vladanja - piše na sajtu škole.

Nova pravila osvanuće i na oglasnoj tabli škole.

Za direktora pravila nisu stroga

Direktor gimnazije Bojan Vučković kaže za 24sedam da je pravilnik sveden na minimum, iako se u nekim komentarima moglo čuti da je previše strog.

- Mi u pravilniku nemamo zabranu za pocepane farmerke, pa onda nokte duže od pet centimetara... toga može mnogo više da bude. A mi smo samo hteli da pošaljemo jednu poruku, da se malo upristoji oblačenje u školi. To nam je jedina želja - rekao je on.

Profimedia
Kapuljača proterana zbog huligana sa tribina

Vučković je naglasio da pravila ponašanja i kodeks oblačenja postoje po mnogim drugim školama.

- U svim pravilnicima škola piše da učenici i nastavnici dolaze pristojno obučeni na nastavu. U zavisnosti od trenutka i mode, menja se i stav o tome što je pristojno. Ponekad neka moda uđe u škole, pa je simpatična i ne zabranjuje se. Prosto, sve škole u nekom trenutku reaguju na to. Četrnaesta gimnazija u Beogradu je to uradila pre četiri-pet godina, "Jovina" gimnazija u Novom Sadu pre 15 godina... Mi smo u ovom trenutku bilo "isprovocirani" - kaže direktor.

Dodaje da je okidač za ovaj pravilnik bilo to što su deca često dolazila u trenerkama u školu.

- To je prosto bilo neizdrživo, kao da smo sportski centar ili teretana. Zato smo reagovali, a ovo je trenutno preporuka o kojoj će još da se diskutuje i na Savetu roditelja, Učeničkom parlamentu... Ali i u pozadini svega je želja za pristojnošću, i mislim da iza toga apsolutno svako normalan može da stane - objasnio je on.

Kapuljače asocijacija na navijače

Jedna od zanimljivijih zabrana je zabrana nošenja dukseve sa kapuljačama, a direktor Vučković objašnjava da đaci gimnazije nisu u velikoj meri nosili kapuljače, ali da one imaju lošu konotaciju.

 

- To je asocijaciju na svet kriminala, na navijače... Kad god je nešto ružno, neka obijanja, tuče navijača, uvek se tako skrivaju od očiju kamere i javnosti... Tome nije mesto u školi! To je više u jednoj simboličkoj ravni nego što smo zaista imali problem s tim da su đaci masovno nosili kapuljače. To je jedna poruka da je u duhu vremena nešto loše - kaže direktor.

U školi su zabranjene kratke pantalone i bermude, ali Vučković objašnjava da će se učenicima tolerisati njihovo nošenje kada su temperature visoke.

- Da, izaći ćemo im u susret i ako bude baš vruće pustićemo ih - dodao je on.

Direktor kaže da su prve reakcije đaka i roditelja koje su došle do njega dosta loše.

- Uvek je ta većina koja podržava nešto ćutljiva. Nama su bitni roditelji koliko i đaci... i većinski sigurno roditelji to podržavaju. Ali za đake, videćemo u kom će pravcu to da ide. Ne mogu ništa da garantujem. Verujem da ovo nisu nikakvi posebni zahtevi. Što se tiče nošenja bermuda, tu ćemo praviti ustupke kada je vrućina, a za sve ostalo je svakome jasno da tome nije mesto u školi - rekao je Vučković.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike