Riga od Fere: Grčki junak koji je strado u Beogradu i zauvek stvorio vezu između dva pravoslavna naroda!

24.06.2023

06:56

0

Grčki heroj zadavljen u Kuli Nebojša

Riga od Fere: Grčki junak koji je strado u Beogradu i zauvek stvorio vezu između dva pravoslavna naroda!
Spomenik - Copyright TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE/ DARIO KONSTANTINOVIĆ

Grčki pisac i patriota Fereos Konstantinos Rigas, poznat kao Riga od Fere, doživeo je tragičnu sudbinu pre više od dva veka. Na današnji dan, 24. juna 1798. godine, zajedno sa pet saradnika, zadavljen je od strane Turaka u Kuli Nebojša. 

Riga od Fere bio je vođa grčkog pokreta za nezavisnost od Osmanskog carstva, ali je postao i jedna od prvih žrtvi ustanka protiv Osmanlija.

Put ka revoluciji

Rođen u bogatoj porodici cincarskog porekla u Velestinu u Tesaliji, Riga od Fere je već sa 19 godina pokazivao hrabrost i odlučnost. Kada je ubio jednog od viđenijih Turčina, pobegao je na Olimp i pridružio se skupini vojnika pod vođstvom Spire Zere. Kasnije se pridružio monasima na Atosu, gde ga je primio starešina manastira Vatopeda, Kosma. Odatle je otišao u Konstantinopolj, gde je postao sekretar fanariota Aleksandra Ipsilantija.

Wikipedia
 

 

U susret revoluciji

Pod uticajem Francuske revolucije, Riga od Fere je započeo pripreme za oslobođenje Grčke od turske vlasti. Uveren da nešto slično može da se dogodi na Balkanu, sastao se sa grčkim episkopima i pobunjeničkim vođama tražeći podršku za ustanak. Tokom svog puta, upoznao se sa grčkim pašom od Vidina i čak ga spasao od osvete. Oduševljen idejama Francuske revolucije, Riga od Fere je napisao grčku verziju "Marseljeze" i štampao pamflete.

Susret sa sudbinom

Goreći od želje da upozna Napoleona i traži njegovu podršku, Riga od Fere otišao je u Beč. Međutim, izdajstvo jednog grčkog trgovca doveo je do njegovog hapšenja od strane austrijskih vlasti u Trstu. Austrija je bila saveznik Osmanskog carstva i zabrinuta zbog ideja Francuske revolucije. Riga od Fere je predat turskom upravniku Beograda, koji ga je zajedno sa saradnicima zatvorio u Kulu Nebojša, gde su bili mučeni.

TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE/ DARIO KONSTANTINOVIĆ
 

 

Poslednje reči i nasleđe

Pre nego što su ga zadavili, Riga od Fere je izgovorio svoje poslednje reči: "Ja sam posejao bogato seme. Dolazi čas kada će moja zemlja brati slavno voće." Ovaj hrabri grčki junak je pisao o okrutnom turskom sistemu i tlačenju, podstičući Grke na revoluciju. Njegove knjige i pesme o grčkoj istoriji postale su popularne, a najpoznatija među njima je pesma "Turio". Riga od Fere je postao simbol borbe za nezavisnost i slobodu.

Danas, spomenik Rigi od Ferea krasi centar Beograda, a spomen-ploča čuva istoriju na Kuli Nebojša. Srpski pesnik Vojislav Ilić opevao je Rigu od Ferea u pesmi "Glasnik slobode". Njegova hrabrost i želja za slobodom ostaju zapamćeni kao inspiracija za generacije koje dolaze.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike