Stručnjaci se slažu da treba uvesti uniforme: Pratiti kako se deca osećaju i razgovarati o stvarima koje njih zanimaju

14.05.2023

17:21

0

Specijalista psihijatrije Ljiljana Simić rekla je danas da ne postoji univerzalno pravilo kako da se postupa sa decom

Stručnjaci se slažu da treba uvesti uniforme: Pratiti kako se deca osećaju i razgovarati o stvarima koje njih zanimaju
OŠ Vladislav Ribnikar - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

Specijalista psihijatrije Ljiljana Simić rekla je danas da ne postoji univerzalno pravilo kako da se postupa sa decom, ali da treba pratiti kako se ona osećaju i postupati u skladu sa tim, a razvojni psiholog Dragana Sotirović kaže da je važno da se razgovara sa decom o stvarima koje njih zanimaju.


- U širem kontekstu pratićemo neke njihove zahteve, pitanja, emocionalna stanja, pa ćemo se tome prilagoditi, tako ćemo i da pristupamo - izjavila je Simić za Tanjug. 

Ona je navela da ne treba insistirati na razgovoru sa decom, već čekati momenat za razgovor sa detetom kada je ono spremno za to. 
AP Photo/Darko Vojinovic
 


- Nećemo da se trudimo da ovu temu stavimo apsolutno na prvo mesto ako dete ne oseća potrebu da govori o njoj i da budemo napadni, nasilni da sad to pojašnjavamo i razjašnjavamo - rekla Simić. 

Na pitanje o čemu je najvažnije razgovarati sa decom, sagovornica Tanjuga je objasnila da treba razgovarati o onome šta ga interesuje i o čemu razmišlja. 

- O svakom detetu razgovarate šta ga interesuje, šta ga ne interesuje, o čemu razmišlja, kakve su mu želje, gde se oseća ispunjenim, gde nije zakinuto, ako je negde neraspoloženo zbog čega, znači pratite neke njegove emocije kao i kod svih - ocenila je Simić. 

Simić je rekla da uvođenje uniforme u školama ne bi donelo ništa loše, jer kako ona zaključuje, danas se kod dece finansijska pozicija više akcentuje od drugih, suštinski bitnih stvari. 

Sotirović je navela da su posle tragedija koje su se nedavno dogodile u našoj zemlji roditelji veoma usmereni na decu i uviđaju koliko je važno da razgovaraju sa njima i objasne im racionalno situaciju.

24sedam/Nenad Vujanović
 


- Važno je da polako spuštaju te emocije, jer se puno priča i na vestima i oko njih. Sve te priče su prilično dramatične i teške. Emocije su vrlo zarazne, tako da hvataju sve nas hteli mi to ili ne. Važno je da roditelji za dete obezbede te neke situacije gde se vraćaju nekim normalnim aktivnostima, koje dete voli, gde je srećno i zadovoljno, pa polako, vratiće se sve u normalu - rekla je Sotirović.

Objasnila je da je sa decom važno da se razgovara o stvarima koje njih zanimaju i da roditelji treba da budu pažljivi i da u zavisnosti od toga šta dete pita odmere reči.

Na pitanje da li školski policijac može da ima autoritet nad decom, Sotirović navodi da kao figura može da im pruži osećaj sigurnosti.

Odgovarajući na pitanje da li bi uvođenje školskih uniformi moglo da smanji nasilje u školama, Sotirović kaže da može posredno, te da bi isto oblačenje deci dalo osećaj pripadnosti i zajedništva.

- Tinejdžeri i adolescenti vole da izgledaju isto, devojčice su slično ošišane, nose slične patike, majice.. Ta uniforma i to oblačenje na jedan način im daje osećaj pripadnosti , zajedništva.. Čim ste sa nekim zajedno i pripadate jednoj grupi imate potrebu da se ponašate bolje i na emotivniji način - rekla je Sotirović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike