Ranko Rajović tvrdi: Deca razmažena, preambiciozni roditelji se svađaju zbog ocene sa nastavnicima, pod hitno vratiti autoritet učiteljima

07.05.2023

17:53

2

Autor: M. Vu.

Doktor ističe da, iako je najveća odgovornost na roditeljima, uz njih ide i okruženje, a posebnu grešku prave kada decu časte materijalnim stvarima

Ranko Rajović tvrdi: Deca razmažena, preambiciozni roditelji se svađaju zbog ocene sa nastavnicima,  pod hitno vratiti autoritet učiteljima
Ranko Rajović - Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Specijalista interne medicine, magistar neurofiziologije i doktor sportskih nauka, Ranko Rajović, je analizirao dva masakra koja su se desila na Vračaru i kod Mladenovca. On ističe da je došlo vreme kada su dece razmažena, a roditelji preambiciozni koji malo vremena imaju za svoje mališane.

Doktor Ranko Rajović ističe da, iako je najveća odgovornost na roditeljima, uz njih ide i okruženje.

- Naša deca provode po četiri, pet sati na telefonu i to je njihovo okruženje. Neverovatno je koje teme obrađuju deca od devet ili deset godina. Nekada je bilo kakav je roditelj, takvo je dete, jer su deca živela uz njih. Sada ne znamo gde su oni. Viđali smo da su telefoni dece aktivni od tri do jedan ujutru, kada roditelji spavaju. Ako se okruženje brzo menja, mi moramo da reagujemo još brže - kaže dr Rajković.

Pixabay
 

Informacije su danas postale toliko obimne da dečiji mozak ne stiže da ih obradi, ističe dr Rajović.

- Mozak nema taj kapacitet i jako je važno šta dete gleda i radi. Kod agresivnih video igrica mozak to doživi kao da je stvarno. Vremenom, mozak otupi osećaje i dete ostaje bez empatije - kaže dr Rajović.

On je istakao da je upravo velika količina vršnjačkog nasilja posledica odsustva empatije.

"Roditelji preambiciozni, deca razmažena"
 

Dr Ranko Rajović kaže da je veliki problem u porodici danas ambicioznost roditelja i deca koja su razmažena.

- Imamo sve više preambicioznih roditelja koje dete vode na razne aktivnosti. Dete nema vreme za sebe. Mozak je specifičan, ako vodimo dete na jednu, drugu, treću aktivnost, petu, neka posledica će biti. Deca vide da roditelj previše očekuje i trude se da to ispune - kaže dr Rajović za televiziju Blic.

Poseban problem predstavlja, kako kaže, ugađanje deci materijalnim stvarima.

- Dete poželi nešto, odmah to stiže. Svaki vikend se kupuju pokloni da usrećimo dete. I šta se dešava, dete nauči da dobija odmah i sve i sad. Hormoni mozga, jako moćni hormoni jako rade. Ako nešto ne može, frustracija je visoka, a tolerancija nula - kaže dr Ranko Rajović.

24sedam/Nenad Vujanović
 

Zbog obima informacija i prevelike ambicije roditelja detetove kognitivne sposobnosti slabe, ističe dr Rajović.

- Deca su postala razmažena bez ikakvih granica. Roditelji su najodgovorniji, a uz to i preambiciozni, a onda i okruženje, a to su društvene mreže. I onda imate tatu koji vodi dete na pucanje. To je problem u najavi. Dodao bih da ova veštačka inteligencija ima sve informacije koje čovečanstvo poseduje. Nije ona sama po sebi opasna, ali zamislite nju u rukama onih koji nemaju empatiju - kaže dr Rajović.

Antonio Ahel/ATAImages
 

Sve je više dece koja nemaju empatiju, zaključuje dr Rajović.

- Danas možda imamo oko dva odsto dece nema empatiju, to je jako puno, uskoro će ih možda biti pet. Bojim se da ima više dece takve, samo što nemaju pištolje. Mora da se alarmira stručna služba. Moramo da se alarmiramo, promena okruženja je jako opasna. Ovo nije problem samo kod nas - kaže dr Rajović.

Vratiti autoritet učiteljima

Dr Ranko Rajović ističe da je najvažnije insitucijama vratiti autoritet. Kao jedan od glavnih problema navodi i preambicioznost roditelja koji su u stanju i da prete nastavnicima zbog loše ocene.

Tanjug/AP
 

- Prvo da vratimo autoritet učiteljima. Mi imamo roditelje koji se svađaju za ocenu i vrše ogroman pritisak. Nastavnici su poniženi. Ako ne vratimo autoritet učiteljima, mi smo poraženi. Ne može roditelj znati bolje od njega šta je dobro da se uči. Ako dete dobije od trojke peticu, a roditelji su to izgurali, ono vidi da sve može na silu - kaže dr Rajović.

On ističe da je posao deteta da se igra i da je sada najvažnije ukinuti im telefone i vratiti ih na teren.

- Do desete godine zabraniti pristup telefonu. Šta će njima telefon, remeti mu hormone. Roditelji sklanjajte telefone od dece. Postoji i novi problem, hiperpažnja. Deca nisu u stanju da uče duže od 20 minuta i zato je jako važno usporavati mozak onako kako nam je prirodno dato - kaže dr Rajović.

Da podsetimo, dečak Kosta K. (13) ubio je devet, a ranio još 7 osoba tokom pucnjave u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru.  Samo dan kasnije sličan zločin je počinio i Uroš Blažić (21) u selu Dubona i Malo Orašje kod Mladenovca.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike