Stručnjaci tvrde da je K. K. slao signale da će počiniti masakr: Trebalo je da neko vidi poruke, ovakav zločin ne može da počini bilo ko

09.05.2023

07:10

0

Bojana Otović Pjanović iz Službe za suzbijanje kriminala MUP-a i psihološkinja Radmila Vulić Bojović izjavile su da krivicu snosi celo društvo, ali primarno roditelji

Stručnjaci tvrde da je K. K. slao signale da će počiniti masakr: Trebalo je da neko vidi poruke, ovakav zločin ne može da počini bilo ko
Hapšenje K.K. - Copyright Tanjug/AP

Bojana Otović Pjanović iz Službe za suzbijanje kriminala MUP-a i psihološkinja Radmila Vulić Bojović izjavile su da je dečak K. K. koji je počinio masakr u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru sasvim sigurno davao jasne signale i poruke da sprema zločin.

Bojana Otović Pjanović kaže da jeziv prizor koji je zatekla po dolasku na mesto zločina nikada neće moći da izbaci iz glave.

- Osećam se loše i nemoćno. Zatekli smo nesvakidašnji, jeziv prizor kada smo došli na mesto zločina. Negde se očekuje od nas da možemo da odvojimo emocije od profesionalnog, ali taj dan neću nikada zaboraviti, tu decu... - rekla je Bojana Otović Pjanović iz Službe za suzbijanje kriminala MUP-a.

Vreme ćemo deliti do 3. maja i nakon 3. maja, kaže psihološkinja Radmila Vulić Bojović.

profimedia/Printscreen/Tik Tok
 

- Ovo su granične situacije i vanredni događaji koji iz fundamenta menjaju život. Mislim da ćemo u nekom razmišljanju deliti vreme do 3. maja i nakon 3. maja. Kada sam čula vest, ostala sam u šoku i neverici. Kada sam čula da taj dečak ima 14 godina, mislila sam da je to neka greška. Kada sam čula da je to dete ubilo svoje drugove, to je tek novi nivo užasa. Svaka sledeća informacija otvorila je neki novi nivo traume. Sa ovakvim nečim susrećemo se prvi put. Nažalost, u toku svega ovoga mi učimo - kaže Radmila Vulić Bojović.

"Ovakav zločin ne može običan čovek da počini"

Psihološkinja ističe da je sigurno bilo indikatora da se sa njim nešto dešava.

- Očigledno da je taj dečak imao fasadu za spolja, a da je njegov unutrašnji svet potpuno drugačije izgledao. Ovo ne može običan čovek da uradi. Ovo je nezamisliv zločin. Sigurno je bilo indikatora da se sa tim detetom nešto dešava. Onaj ko je imao dobro podešenu dioptriju mogao je to da vidi. On je očigledno visokointeligentan i organizovan, sa druge strane je dobar đak, odlikaš, a sada je postao košmar. Niko nije imao dovoljno kontakta sa njegovim unutrašnjim svetom. Ovo ne može uraditi čovek koji ima empatiju. Suština jeste u tome. Nepojmljivo mi je da je ovako nešto uradilo dete od 13 godina. Mi ćemo iz ovoga još učiti i suočavati se. Sve je ovo još uvek jako sveže - smatra Radmila Vulić Bojović.

Foto: Printskrin/Jutjub
 

Postojali su indikatori da sprema "nešto", ali to niko nije video

Signala i poruka da se sprema zločin je bilo, i dečak ubica je to jasno pokazivao, kaže Bojana Otović Pjanović.

- Bilo je tu dosta signala i poruka. On je to jasno pokazivao, samo je trebalo da to neko vidi. Odgovorni smo svi za to, ali primarnu ulogu ima porodica, u njoj je suština. Negde mi je nemoguće da roditelj to nije mogao da spozna. Njegove statusne objave su ukazivale na to - rekla je Bojana Otović Pjanović i dodala:

- Neverovatno mi je da to nije moglo da se vidi. Svi ti papiri na radnom stolu... Mislim da je dečak vapio za pomoć i ljubavlju, ali i da je emocionalno ravna nula. Svi smo bili mnogo više potreseni nego on. On je bio skroz hladan, totalno emocionalno distanciran. Nemoguće je da dečakov otac nije primetio promene u njegovom ponašanju.

Foto: Printskrin/Jutjub
 

Šta bi bilo da K. K. nije imao pristup oružju?

Gošće su složne u tome da bi učenik sedmog razreda OŠ "Vladislav Ribnikar" počinio zločin i da nije imao pristup oružju.

- Neko ko je bio sposoban da uradi ovako nešto, i da nije imao pristup pištolju, našao bi neki drugi način - smatra Radmila Vulić Bojović.

- Verujem da bi to bilo sa manjim posledicama - kaže Bojana Otović Pjanović.

Povratak u školu

Psihološkinja smatra da o povratku u školu trenutno ne treba razmišljati, već prioritet treba da bude da se nanesene traume zaleče.

24sedam/Jelena Nikolić
 

- To je produbljivanje rane i traume. Dok to izgovaram, ja se osećam potreseno. Mislim da o tome u ovom trenutku ne treba razmišljati, već praviti alternativne strategije. Život onakav kakav je bio poznat deci te škole, neće biti takav više nikada - smatra Radmila Vulić Bojović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike