Psihoterapeut i majka učenika iz OŠ "Vladislav Ribnikar": Tog jutra sam bila tamo, to je bila zona sumraka

07.05.2023

19:35

0

Autor: M. Vu.

Doktorka ističe da mi decu danas slušamo, ali ne čujemo, kao i da je uočila niz propusta i greška koje mogu biti okidač za ovakve katastrofe

Psihoterapeut i majka učenika iz OŠ "Vladislav Ribnikar": Tog jutra sam bila tamo, to je bila zona sumraka
dr Oliverom M. Ćirković - Copyright Instagram_psihoterapija.dr_cirkovic

Specijalista pedijatrije i psihoterapeut i roditelj jednog deteta iz OŠ "Vladislav Ribnikar", dr Olivera M. Ćirković, je podelila traumatično iskustvo jer je tog jutra kada je Kosta K. izvršio masakr bila ispred škole. Tamo je, kako kaže, zatekla "zonu sumraka". Ipak, doktorka ističe da mi decu danas slušamo, ali ne čujemo, kao i da je uočila niz propusta i greška koje mogu biti okidač za ovakve katastrofalne situacije.

Nakon dve velike tragedije koje su u dva dana pogodile Srbiju, gde je u masakru u beogradskoj školi "Vladislav Ribnikar" tinejdžer Kosta K. (13) usmrtio osmoro učenika i čuvara škole, a ranio osmoro, a samo dan kasnije Uroš Blažić iz vatrenog oružja, nasumično ubio osmoro mladih i trinaestoro teško ranio, svi se pitaju gde smo pogrešili kao društvo i da li je porodica uzrok ili posledica problema.

AP/Darko Vojinović
 

"Blokirala sam ulicu i dala policiji ključ"

Kao da je nešto predosetila tog jutra, dr Olivera Ćirković je svojoj ćerki, koja je učenica te škole, dala drugačije instrukcije.

- Često sebe pitam da li zaista ovako nešto bilo neophodno da se desi da bismo mi počeli da učimo, mi roditelji prvo. Bilo me je sramota zbog onog što sam rekla tog jutra, nameravala sam da joj se izvinim. Rekla sam joj da ide pravo pred učionicu i da ne šeta hodnicima - priseća se dr Olivera M. Ćirković.

Kada je čula za tragediju, znala je da ima zadatak da se vrati pred školu.

- U tom strahu ja sam blokirala deo Njegoševe, ja sam izašla i rekla policiji, evo vam ključ, meni je dete u školi, radite sa autom šta hoćete. Čovek mi je rekao, auto ne sme niko da vam dira, samo idite. Sve je bilo organizovano, kada smo odlazili sve je bilo kao u zoni sumraka. Po broju vozila Hitne pomoći znala sam da nešto nije dobro - kaže dr Ćirković.

Najvažnije je da se dete oseća prihvaćeno

Kako je istakla dr Olivera M. Ćirković u porodici 21. veka najvažnije je da osnova bude dobrota i ljubav. Ipak, da bi se to dostiglo postoje prereke. Prema njenim rečima, to su prinuda, pozitivno uslovljavanje, verbalizam, deca uče na pogrešnim imitirajući pogrešna ponašanja i prezaštićenost.

- Detetu je važno da ono pre svega bude prihvaćeno. Roditelji treba da zastanu. Ja uđem kao pedijatar u kućnu posetu i vidim da dete mogu da smire samo uz telefon. Tako se i hrane, sve se svelo na to koliko je vitamina uzeo, da li sme ovo ili ono... Deca su deca i njima treba dozvoliti da izgrade svoj identitet - dr kaže Ćirković.

Dr Olivera M. Ćirković kaže da su se roditelji utopili u ovaj sistem.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

- Ne verujem ni da smo previše slabi, ni previše jaki. Svi roditelji, oni rade najbolje što znaju. To nije adekvatno, jer su se roditelji utopili u ovaj sistem. Kao čovek i majka smatram da nam se lagano oduzima pravo da kvalitetno živimo i da imamo kvalitetan odnos čak i sa onima koji nam se ne dopadaju, sa kojima ne mislimo isti - kaže dr Olivera M. Ćirković.

Olivera M. Ćirković ističe da se slaže da smo svi odgovorni, i da su deca samo kolateralna šteta onoga što smo dozvolili.

- Potpuno se slažem da smo svi krivi i odgovorni. Deca su kolateralna šteta. Dozvolili smo svašta. Ćutali smo i nismo reagovali - kaže dr Ćirković.

Dr Olivera M. Ćirković zaključuje da mi decu danas slušamo, ali ne čujemo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike