Jednodnevni izlet u Srbiji deci naplaćuju skoro kao četiri dana u Sarajevu: Evo koliko agencije zarađuju na školskim izletima

17.04.2023

20:05

0

Autor: R.M.

Izleti za učenike i predškolce koštaju više od 4.000 dinara

Jednodnevni izlet u Srbiji deci naplaćuju skoro kao četiri dana u Sarajevu:  Evo koliko agencije zarađuju na školskim izletima
ekskurzija cene - Copyright Profimedia/24sedam

Udruženje Efektiva objavilo je na svojoj FB stranici ponude za izlete ponuđene jednoj osnovnoj školi i jednoj predškolskoj ustanovi. U jednoj od ponuda je izlet za učenike II razreda osnovne škole prilikom koga se obilaze Sremski Karlovci i manastir Krušedol. 

U ovaj aranžman sem prevoza autobusom uračunat je i ručak, ulaznice, turistički vodič, lokalni vodič, lekar pratilac, osiguranje, troškovi organizacije i realizacije putovanja, bankarska provizija. Takođe, u cenu ulaze i gratis za jednog učenika na 15 plativih, gratis za odeljenjske starešine, vođu puta, i ako su blizanci u pitanju jedan plaća punu cenu a drugi ne plaća.

Sve u svemu agencija ovaj izlet naplaćuje 4.200 dinara, a na to treba dodati još 1.562,50 dinara nadoknade nastavniku, poreza i doprinose.

Tako da će ovaj izlet koji traje 12 sati roditelji platiti ukupno 5.762,50 dinara, odnosno oko 49 evra. S druge strane, na FB profilu Efektive objavili su ponudu druge agencije koja u slobodnoj prodaji nudi odlazak u Sarajevo četiri dana sa noćenjem za samo 10 evra više.

 

 

Međutim, u Efektivi su objavili još jedan post u kome se vidi da izlet koji traje jedan dan "za decu uzrasta od 3 godine do polaska u školu" u Veselu livadu košta 4.900 dinara.

U tu cenu uračunat je prevoz autobusom, sve što je predviđeno programom u Veselom selu poput radionica i animatora, osiguranje, vođstvo i organizacija puta kao i ručak za decu. U ovu cenu je uračunata i dnevnica za vaspitače od 800 dinara.

Ova dva komentara naišla su na mnoge osude korisnika FB pa su neki pisali da u njihovim gradovima za isti izlet dve različite škole imaju razliku u ceni od čak 1.000 dinara.

 

 

A kako se može videti prema njihovim komentarima ni u drugim školama nije drugačija situacije jer većina jednodnevnih izleta, nevezano za mesta gde se ide, koštaju više od 4.000 dinara.

I dok je veliki broj roditelja, sudeći po komentarima, ogorčen Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA kaže za 24sedam da roditelji ne moraju da prihvate ponudu agencije ako smatraju da je visoka.

- Tu je najmanji problem u agencijama, niti roditelji moraju da prihvate ponudu agencija. Ako im je skupo, savet roditeljima je da ne prihvate ponudu i da se ne ide na ekskurziju. Nema ništa jednostavnije od toga. Niko ne može da natera roditelje, niti je ponuda koju agencija daje obavezujuća za bilo koju školu i bilo kog roditelja - objašnjava Seničić.

Milos Tesic/ATAImages
Aleksandar Seničić

Seničić objašnjava da postoje pravilnici o izletima i ekskurzijama kojima se agencijama nameće da moraju da ispune određene uslove, poput prisustva lekara ili vodiča, što dodatno košta.

- Prema Zakonu o turizmu mora da bude pratilac ili vodič sa svakom grupom. On košta najčešće između 50 i 80 evra dnevno neto. Znači, njemu na ruke plus porezi i doprinosi koji su oko 60 odsto. Onda imate troškove prevoza. Autobus se ne naplaćuje po kilometru za te kratke destinacije. Autobuski prevozici najčešće naplaćuju autodan, koji je obično 250 kilometara. Pa sad možete da pređete i 50, ali vam neće naplatiti za manje od 250 kilometara. Nivo cena je oko 400 evra iznajmljivanje autobusa - kaže Seničić.

Sem toga, u autobusu moraju da budu i nastavnici a roditelji određuju sa direktorom kolike će biti njihove dnevnice.

- One mogu da variraju. Mogu da koštaju za izlet od trista pa i do 1.000 dinara. A na taj iznos dnevnica agencija mora da plti 57,5 odsto poreza i doprinosa a onda kada isplaćujete keš nastavnicima onda još 20 odsto PDV-a. To su sve troškovi - kaže on.

Dodaje da ručka u Srbiji nema ispod 700 do 800 dinara, troškovi vodiča su otprilike isto toliko a autobus oko 10 evra po detetu. 

- Dakle već smo došli na 30 evra! Još ako postoje nekakve ulaznice i deca obilaze neke spomenike to najčešće košta od 500 do 1.000 dinara - kaže on.

Agencijama ostane 400 dinara po detetu

Seničić objašnjava da je očigledno da postoji jako puno troškova.

- Agencija, recimo, u ceni od 5.000 dinara vrlo retko može da zaradi više od 400 dinara po detetu. Dakle, 7-8 odsto je maksimalna zarada agencije. Sve ostalo su troškovi koji se odnose na sve što sam rekao - kaže on.

Dodaje i za putovanja duža od 24 sata treba da imate i lekara, a to su sve troškovi koji ne postoje u običnom turističom putovanju što je problem pravilnika koji regulišu ovakve puteve.

Profimedia
Ilustracija

Seničić kaže da bi država mogla da reši to na drugačiji način kako bi roditeljima bili manji troškovi.

- Recimo, kada bi se dnevnice lekara i nastavnika isplaćivale preko škole, izleti bi koštali 10 do 15 odsto manje. To je porez koji bi škola platila u slučaju da su oni ti koji pišu putni nalog i plaćaju dnevnice nastavnicima. Ali to se ne radi zato što Ministarstvo finansija nije dalo odobrenje za tako nešto - kaže Seničić i dodaje da država mora da se uključi ukoliko želimo troškove da svedemo na minimum.

On dodaje da su i autobusi poskupeli jer je nekada autodan košta 250 evra, a sada je 400. 

- Muzeji su bili 150-200 dinara, sada nema ispod 400 dinara. Ručkovi su bili oko 400 sada su 700-800 dinara. Ali najveći deo koji plaćaju roditelji su porezi, doprinosi i naknade za profesore - objasnio je Seničić i dodao da na sve ovo nema uticaja turistička agencija.

Šta mogu roditelji da urade?

S druge strane, mnogi roditelji izražavaju sumnju da su ponude sa agencijama dogovorene sa nekim iz škole pa su zato visoke.

- U to uvek možemo da sumnjamo i postoji kao mogućnost. Ali škola raspisuje poziv za ponude. Po zakonu bi to trebalo da ide kroz javnu nabavku. Škola angažuje agenciju za javne nabavke, a na osnovu te dokumentacije apliciraju turističke agencije. Savet roditelja sa direktorom ocenjuje javnu nabavku i donose odluku sa kim će sklapati ugovor. Ali problem je što se roditelji ne uključuju u to preterano, a onda kada dođe do potpisivanja ugovora žale se kako je to skupo. Savet roditelja ima apsolutno pravo da od direktora zahteva prvo da vidi konkretnu kalkulaciju ponuđenog putovanja. I da se na osnovu toga Savet roditelja odluči i kaže da neće da prihvati. U tom slučaju se poništava ta javna nabavka, raspisuje se nova i traže se nove ponude - objasnio je Seničić i dodao da direktor ne može da potpiše ugovor sa agencijom a da roditelji nisu saglasni sa tim.

On je dodao da prema pravilnicima minimum 60 odsto dece iz jednog razreda treba da se prijavi kako bi se realizovala ekskurzija.

- Ako se javi manje, ta ekskurzija ne mora da se izvede. Ali vrlo često se dešava da u razredima imate dece čiji su roditelji lošijeg materijalnog statusa pa bolje stojeći roditelji, želeći da sva deca putuju, pokrivaju troškove za decu iz tog razreda. Ali se onda podigne cena svima kako bi se pokrili ti troškovi. Te stvari su godinama problematične i tu postoji sijaset usluga, koje su verovatno nepotrebne, ali ona postoje i to mora da se ispuni - objasnio je Seničić.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike