Roditelji kad šalju srednjoškolca na ekskurziju ne računaju na ovaj dodatni trošak, a hoteli često traže tu doplatu

15.03.2023

20:05

0

Roditelji srednjoškolaca imaju potencijalno jedan dodatni trošak na koji retko ko računa

Roditelji kad šalju srednjoškolca na ekskurziju ne računaju na ovaj dodatni trošak, a hoteli često traže tu doplatu
ilustracija - Copyright Pixabay

Proleće je vreme kada većina škola organizuje ekskurzije i izlete, a cena tih vanškolskih aktivnosti, o čemu smo već pisali, najčešća je tema među roditeljima. 

Ipak, roditelji srednjoškolaca imaju potencijalno jedan dodatni trošak na koji retko ko računa.

Naime, đaci u srednjim školama na ekskurzijama ne odsedaju u dečjim odmaralištima već u klasičnim hotelima i to neretko više kategorije. Pa ih je tako ovih dana zatekla informacija da uz novac koji su već uplatili da bi njihovo dete provelo nekoliko dana sa drugarima iz razreda i razrednim starešinom, moraju da pripreme i depozit u slučaju nastale štete u hotelu.

Tako je u jednoj beogradskoj školi napomenuto da roditelji deci daju hiljadu dinara na ime depozita koji će biti iskorišćen ukoliko đaci tokom boravka u hotelu pričine neku materijalnu štetu.

Mišljenja roditelja podeljena

Dok neki roditelji smatraju da je ovaj zahtev hotela opravdan, ima onih koji negoduju.

-Samo nam na ionako preskupe ekskurzije fali i ovaj trošak. Malo li zarade na nama i deci, kaže jedna majka srednjoškolca.

Ipak, jedan otac tinejdžera kaže da je to u redu, jer poznato je da deca na ekskurzijama umeju da se ponašaju neprimereno pa i da naprave štetu.

Profimedia
 

 

-Jeste, sve ide preko roditeljskog džepa, ali znamo svi da srednjoškolci ne mogu da budu pod kontrolom nastavnika kao što to budu deca u osnovnoj školi, tako da je po meni razumno što hoteli traže ovakav vid obezbeđenja. Ostaje samo nada da eto dete neće prirediti nikavu štetu i sve je u redu, kaže ovaj otac.

Šta kaže Juta?

Prema rečima Aleksandra Seničića, direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija - Juta, ovaj potez hotela nije obavezan, ali nije ni redak.

Milos Tesic/ATAImages
Aleksandar Seničić

 

- Pošto srednjoškolci ne odsedaju u dečjim odmaralištima, već u hotelima koji su obično kategorizacije najmanje tri zvezdice, hoteli žele da se obezbede da će iz tog depozita makar delimično biti nadoknađena eventualno nastala šteta tokom boravka dece. O datom depozitu, svakako, treba da postoji pisani trag, da se zna koliko su novca roditelji dali kao vid obezbeđenja. Takođe, treba definisati i da će eventualno potrošeni novac biti pravdan izveštajem hotela o nastaloj šteti, kako ne bi došlo do zloupotrebe, ističe Seničić za 24sedam.  

Glas sindikata

Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija takođe navodi da ovakva praksa nije retkost. 

Profimedia
 

 

- Depozit za eventualno nastalu štetu je stvar hotela i nije neuobičajeno, pogotovo kada u sobama grupno odsedaju deca. Prilikom prijema u hotel, najčešće, daje se depozit, i on je vrsta osiguranja da će šteta biti plaćena. Prilikom odjave đaka iz hotela, provere se sobe i ukoliko se ustanovi da je šteta nastala, zadržava se novac đaka koji su bili prijavljeni u toj sobi. Ukoliko štete nema, novac se vraća. Hoteli neretko imaju cenovnik za svu štetu koja nastane, navodi Markov za 24sedam.

Roditeljima, tako, ostaje da spreme dodatni novac osim što plate ekskurziju i daju džeparac tinejdžeru i da se nadaju da u hotelskoj sobi tokom boravka neće nastati nikakva šteta.  

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike