Izlet 5.000, dvodnevna ekskurzija 15.000: Paprene cene muče roditelje đaka

05.02.2023

12:35

0

Autor: I.K.

Dok su ekskurzije iskustvo koje deca obično dugo pamte, ni roditelji ga ne zaboravljaju, jer dan ili dva ovog zadovoljstva isplaćuju mesecima - na rate

Izlet 5.000, dvodnevna ekskurzija 15.000: Paprene cene muče roditelje đaka
Copyright Profimedia

Jednodnevni izlet za osnovce - 5.000, dvodnevna ekskurzija 15.000, sedmodnevna 30.000 do 40.000 dinara. Dok đaci jedva čekaju druženje i zajedničko putovanje, roditelji se za glavu hvataju od cena za ovo kratkotrajno zadovoljstvo.

I dok su ekskurzije iskustvo koje deca obično dugo pamte, ni roditelji ga ne zaboravljaju, jer dan ili dva ovog zadovoljstva isplaćuju mesecima - na rate.

Proteklih dana u većini škola održani su roditeljski sastanci, na početku drugog polugodišta, te su roditeljima prezentovane ponude turističkih agencija. I gotovo bez razlike, cene su u par stotina dinara. Izleti su oko 5.000 dinara, ekskurzije i to dvodnevne tri puta skuplje, oko 15.000 dinara, dok su sedmodnevne duplo skuplje, oko 30.000 do 40.000 dinara.

Na sve to treba dodati džeparac za decu, pa ko ima dvoje-troje školaraca pod jednim krovom, to nikako nije mala suma koju treba izdvojiti. A postavlja se odvajkada pitanje da li i šta deca na tim putovanjima nauče.

Da bi se na ekskurziju išlo, potrebno je da više od polovine đaka da pristanak i uglavnom, uprkos negodovanju na početku, svi se maše za novčanik.

Obrazloženje je da u cenu ekskurzije ulazi prevoz, ulaznice, hrana, troškovi za razrednog starešinu, lekara... Ne treba ni podsećati da su ove cene, pre korone i ekonomske krize, te poskupljenja goriva, ali i namirnica, bile skoro upola jeftinije. 

Profimedia
 

 

Aleksandar Seničić, direktor YUTA, rekao je svojevremeno za 24sedam da cene ekskurzija jesu visoke, ali da se tim novcem podmiruju dnevnice za rekreatora, lekara, nadoknade za nastavnike koji imaju veliku odgovornost, a autobusi ne smeju biti stariji od pet godina.

-Sve ovo je predviđeno pravilnikom Ministarstva prosvete. Kada na to dodate porez i doprinose od 58 odsto koje moraju da uplate turističke agencije, dobijamo sumu koju dobijamo, objašnjava Seničić za 24sedam.

On navodi i da agencije ne ostvaruju veliku dobit i da najveći deo novca ide na prevoz. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike