Na današnji dan rođen je knez Aleksandar Karađorđević: Iako manje poznat vladar, dok je bio na vlasti ostvareni su značajni rezultati!

11.10.2023

07:30

0

Autor: 24sedam

Svom nasledniku Aleksandar je u svakom slučaju ostavio uređeniju i modernizovanu državu

Na današnji dan rođen je knez Aleksandar Karađorđević: Iako manje poznat vladar, dok je bio na vlasti ostvareni su značajni rezultati!
Knez Aleksandar Karađorđević - Copyright Wikipedia

Knez Aleksandar Karađorđević rođen je na današnji dan  1806. u Topoli kao sin Đorđa i Jelene Petrović. Imao je 2 brata i 3 sestre.

Školovao se u Rusiji, a oženio se Persidom Nenadović i sa njom imao 9 dece: Poleksiju, Kleopatru, Jelenu i Jelisavetu, i sinove Aleksija, Svetozara, Andreja, Petra i Arsena.

Nakon političkih sukoba izazvanih nepoštovanjem takozvanog Turskog ustava iz 1838. i abdikacije Miloša, a zatim i Mihaila Obrenovića, na narodnoj skupštini održanoj na Vračaru,14. septembra 1842, Aleksandar Karađorđević izabran je za kneza Srbije.

Po priznavanju kneževske titule od strane Rusije i Turske, knez Aleksandar je otpočeo reforme i uveo nove ustanove, kako bi ubrzao razvoj države.

Za vreme njegove vladavine napisano je čuveno Načertanije Ilije Garašanina.

Pošto je ušao u sukob sa članovima Državnog saveta knez Aleksandar saziva se Svetoandrejska narodna skupština u decembru 1858, koja je tražila njegovu abdikaciju.

Posle silaska sa kneževskog trona, Aleksandar se povukao na svoje imanje u blizini Temišvara.

Njegov miran život poremetila je optužba da je za zaverenike u atentatu na kneza Mihaila obezbedio novac i oružje. Osuda za delo koje nije učinio duboko ga je povredila. 

Knez Aleksandar Karađorđević umro je u Temišvaru, 3. maja 1885. godine (po novom kalendaru), a sahranjen je u Beču, gde mu je grob oskrnavljen, a lobanja ukradena 1911. godine.

Lobanja je uskoro pronađena na groblju u jednom žbunu, a posmrtni ostaci Aleksandra i njegove supruge, kneginje Perside, ponovo su sahranjeni 22. decembra 1911. godine (po julijanskom kalendaru) u zadužbini kralja Petra Prvog na Oplencu.

Iako je u javnosti ostao upamćen kao slab knez, za vreme njegove šesnaestogodišnje vladavine ostvareni su  značajni rezultati. Sprovedene su brojne reforme i izgrađene mnoge ustanove kako bi se ubrzao razvoj srpske države.

Donet je kodeks građanskog prava, uvedena stajaća vojska, osnovana Topolivnica u Kragujevcu, unapređene su postojeće i osnovane nove škole, Narodna biblioteka i Narodni muzej. Izrađen je i prvi srpski nacionalni plan, Načertanije Ilije Garašanina. Svom nasledniku Aleksandar je u svakom slučaju ostavio uređeniju i modernizovanu državu.

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike