Danas obeležavamo dan Svetog apostola Akile: Čitajte ovu molitvu ako imate neki problem, veruje se da čuda čini

27.07.2023

06:35

0

Autor: 24sedam

Goreći revnošću prema veri Hristovoj, Akila i Priskila otpratiše Pavla do Efesa, i pomagahu mu u delu njegovom apostolskom

Danas obeležavamo dan Svetog apostola Akile: Čitajte ovu molitvu ako imate neki problem, veruje se da čuda čini
Ilustracija - Copyright Profimedia

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog apostala Akilu. 

Jedan je od sedamdeset apostola.

Kao Jevrejin živeo je najpre u Italiji sa svojom ženom Priskilom.

Kada car Klaudije naredi da se svi Jevreji proteraju iz Rima i Italije, tada se Akila preseli u Korint, gde ga apostol Pavle prvi put upozna, i osta u domu njegovom godinu i po, krsti njega i ženu njegovu.

Goreći revnošću prema veri Hristovoj, Akila i Priskila otpratiše Pavla do Efesa, i pomagahu mu u delu njegovom apostolskom. Iz Efesa napisa Pavle prvu svoju poslanicu Korinćanima, u kojoj pri kraju kaže: pozdravljaju vas mnogo Akila i Priskila s domašnjom crkvom svojom (16, 9).

Tropar (glas 3):

Narodna verovanja i priče onih kojima je ovaj svetitelj pomogao kažu da, ukoliko imate bilo kakvu muku ili nevolju, danas valja izgovoriti ovu molitvu i veruje se da će čuda učiniti i ispuniti svaku želju.

"Apostole Sveti, Akilo, moli Milostivoga Boga, da oproštaj grehova podari dušama našim".

Po smrti cara Klaudija bi dozvoljeno Jevrejima da se vrate u Italiju, i Akila s Priskilom se vrati u Rim. Pišući po tom poslanicu Rimljanima iz Korinta apostol pozdravi stare prijatelje i satrudnike svoje: pozdravite Priskilu i Akilu, pomoćnike moje u Hristu Isusu koji za dušu moju svoje vratove položiše, kojima ne ja jedan zahvaljujem nego i sve crkve neznabožačke, i domašnju crkvu njihovu (16, 3-4). Docnije opet vidimo Akilu u Efesu, gde deluje zajedno sa Sv. Timotejem.

Okovan u Rimu piše Pavle Timoteju u Efes: pozdravi Priskilu i Akilu (II Tim. 4, 19). Kao episkop Akila mnoge krsti i verom prosveti, idole skruši, hramove sazida, sveštenike postavi i pronese među ljudima slavu Sina Božjeg vaploćenog.

Najzad bi ubijen od ozlobljenih neznabožaca, i preseli se u carstvo Hristovo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike