Srpski vatrogasci u ponoć stigli u Grčku, evo gde su tačno: "Imamo specifičan teren, najteži za gašenje požara"

26.07.2023

09:21

0

Naš tim je apsolutno samodovoljan za period od sedam do 10 dana, a da li će ostati i duže u Grčkoj zavisiće od situacije na terenu, rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić

Srpski vatrogasci u ponoć stigli u Grčku, evo gde su tačno: "Imamo specifičan teren, najteži za gašenje požara"
Copyright Tanjug/BeoInfo

Prema rečima načelnika Sektora za vanredne situacije Luke Čaušića, naši vatrogasci su u Grčku stigli oko ponoći, da pomognu u gašenju požara, i uskoro će znati gde će biti stacionirani.

- U toku je brifing sa grčkim domaćinima. Grčki teren je inače specifičan i jedan od najtežih za gašenje požara u svetu. Nisko rastinje, visoke temperature i jak vetar gašenje požara čine izuzetno teškim - rekao je Čaušić za RTS.

Kaže i da je naš tim apsolutno samodovoljan za period od sedam do 10 dana, a da li će ostati i duže u Grčkoj zavisiće od situacije na terenu.

 

Srbija je Grčkoj ponudila i pomoć iz vazduha u gašenju požara.

- Izuzetno smo pojačali kapacitete naše helikopterske jedinice za gašenje požara i ukoliko bude potrebe i tu vrstu pomoći ćemo poslati u Grčku - rekao je Čaušić.

Tanjug/Dimitrije Nikolić
 

U skladu sa dogovorom predsednika Vučića i premijera Grčke Micotakisa, a po nalogu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, 38 vatrogasaca spasilaca iz Srbije - 36 vatrogasaca spasilaca i dva pripadnika medicinskog tima - upućeni su u Grčku.

Uz 14 vozila, kamione, terenska vozila i kvad, prisutan je i sanitetski tim.

Hrabri vatrogasci spasioci iz Srbije, koji su u Grčku upućeni kako bi pomogli u gašenju strašnih požara, potpuno su opremljeni za izazovne terene. U Grčku su stigli sa 14 vozila, uključujući kamione i terenska vozila, kao i jedan kvad koji će omogućiti rad na posebno teško pristupačnim mestima.

Svestan važnosti pružanja pomoći lokalnom stanovništvu, srpski tim je uključio i sanitetski tim, obučen da pruži neophodnu medicinsku pomoć kako domaćinima, tako i članovima sopstvenog tima u slučaju povreda.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike