Danas slavimo prepodobnog Georgija Mitilenskog: Zbog vere Hristove zli car prognao ga je u Herson gde je nastavio da čini čuda

20.04.2023

06:50

0

Autor: M.M.

On je vanrednom mudrošću posramio cara, i lažnog patrijarha Teodota Kasitera, i ostale jeretike

Danas slavimo prepodobnog Georgija Mitilenskog: Zbog vere Hristove zli car prognao ga je u Herson gde je nastavio da čini čuda
Ilustracija - Copyright Profimedia

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju svetog Georgija ispovednika. Za vreme carevanja Irine i Konstantina bio je izabran za mitropolita u gradu Mitilenu.

Pre nego što je na vlast došao car Lav Jermenin, i pre nego što su počeli ikonoborački ratovi i progonstva hrišćana, u gradu Mitileni desile su se važne stvari. To su bila znamenja koja su predskazala da će uskoro doći do velikih promena, i to na gore.

Jednom je tako za vreme večernje službe, neka nevidljiva sila podigla krst sve do krova crkve, nakon čega se krst izvrnuo i pao na zemlju. Narod se nakon toga uspaničio i uplašio, a ovaj događaj protumačen je kao dolazak cara koji će uništavati ikone.

24sedam/Goran Sivački
 

Nekoliko dana kasnije, u oltar crkve uleteo je jedan ogroman vepar sa odrezanim ušima, i tu legao. Ljudi iz hrama pokušali su da ga izbace, ali nikako nisu mogli da ga savladaju, jer je bio agresivan i terao ih iz oltara. Jedva su nekako uspeli da ga isteraju, tako što su uzeli motke i tukli ga dok ga nisu izmorili.

Kada je saznao za to, blaženi Simeon reče: "Verujte mi, deco, taj vepar označava da će ovde biti episkop koji će imati svinjsku narav i život"

Uskoro se to i desilo, jer kad je Lav Jermenin postao car, odmah je sazvao u Carigrad mnoge episkope, navodeći ih na svoju ikonobornu jeres.

Tada su u Carigrad pozvali i Georgija, mitilenskog mitropolita. On je vanrednom mudrošću posramio cara, i lažnog patrijarha Teodota Kasitera, i ostale jeretike, i učinio da mnogi uvide svoju zabludu. Ali lažni car i patrijarh ga poslaše u progonstvo u Herson, a mesto njega postaviše u Mitileni za mitropolita nekog jeretika.

Sveti Georgije proveo je ostatak života u progonstvu, tvoreći mnoga čudesa, sve do 816 godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike