Novi detalji vršnjačkog nasilja u Obrenovcu: Napadač više puta pozivao bolesnog dečaka da se biju! Na kraju izbačen iz škole!

09.03.2022

20:15

0

Bolesni dečak je nakon kobnog udarca u glavu pao na zemlju i počeo da se trese

Novi detalji vršnjačkog nasilja u Obrenovcu: Napadač više puta pozivao bolesnog dečaka da se biju! Na kraju izbačen iz škole!
Ilustracija - Copyright Facebook/Sanela Jevtić

U Tehničkoj školi "Buda Davidović" u Obrenovcu u sredu je došlo do vršnjačkog nasilja nad bolesnim dečakom, a kako saznaje 24sedam, napadači su ga zvali da se bije sa njima.

U dvorištu ove obrenovačke srednje škole okupila se grupa učenika koja je snimila ovu tuču i nasilje nad bolesnim dečakom, ali niko nije istupio da pomogne već su navijali i sve zabeležili svojim telefonima.

Snimak tuče, samo par dana nakon njegovog nastanka, proširio se društvenim mrežama, a Obrenovčani ga masovno dele i ukazuju na generalni problem vršnjačkog nasilja u Srbiji.

Naime, kako smo već pisali i kako se vidi na samom snimku, bolesni dečak je posle kobnog udarca u glavu pao na zemlju i počeo da se trese. Dobio je napad zbog kog je završio u bolnici. Dok se tuča odvijala, nekoliko učenika je stajalo okolo, navijalo, snimalo i smejalo se, što je istaknuto kao jednako veliki problem koliko i samo nasilje.

Majka učenika koji pohađa ovu školu, a koji nije bio prisutan kada se tuča odigrala, zabrinuta je za bezbednost svog deteta, ali i druge dece koja bi, ni kriva ni dužna, mogla da budu žrtve.

- Dečak je bolestan, ide u srednju školu u Obrenovcu "Buda Davidović". Dečak koji ga je udario, više puta ga je zvao da se biju. Ovo je zaista strašno, deca nemaju nikakvu zaštitu po školama. Moje dete takođe ide u tu školu. Mislim da je vreme zaustaviti nasilje po školama - kaže zabrinuta majka za naš portal.

Izvor našeg portala dodaje da su oba tinejdžera koja su napala bolesnog dečaka dobila ispisnice i da više neće pohađati ovu školu, a svi koji su snimali incident biće kažnjeni od strane škole.

- Momci koji su učestvovali u tuči su procesuirani - navodi on.  

Podsetimo, redakcija 24sedam kontaktirala je i s direktorkom škole, koja nije želela da komentariše slučaj, a zaposleni u ovoj ustanovi su nam samo rekli da je škola postupila prema zakonu.

- Sve je urađeno po zakonu i kako treba. Direktorka se neće izjašnjavati povodom ovog slučaja. Već je dala izjavu MUP-u i Ministarstvu prosvete - rekli su oni.

Manjak empatije sve više prisutan

Školski psiholog Marina Nadejin Simić za 24sedam objašnjava da škola uvek može više da uradi, pogotovo ako o konkretnim slučajevima ima saznanja.

- Postoji nešto što se zove tipsko ponašanje. Uvek postoje dečaci koji su veoma skloni negativnom načinu dokazivanja, pa problem imaju sa većim brojem dece. Za tu decu koja pokazuju agresivnije ponašenje sprovodi se pojačan vaspitni rad. I to ne samo sa njima, već sa celim odeljenjem - kaže nam Marina Nadejin Simić, i naglašava da je svakako potrebno više zaštiti decu koja imaju zdravstvenih problema ili posebne potrebe.

Profmedia
Ilustracija

Psihološkinja kaže da je neophodno uticati na čitavo odeljenje, jer se tako jača grupa dece koja će znati da reaguje u datim situacijama i da zaštiti dete.

- Ako nisu u mogućnosti da zaštite žrtvu vršnjačkog nasilja, potrebno je da to nasilje prijave. Deca imaju problem sa tim jer misle da je to cinkarenje ili tužakanje, ali im treba ukazati da u datim situacijama moraju da odreaguju i naučiti ih da je to jedina ispravna stvar - kaže ona, i dodaje:

- Decu treba učiti tome koje su druge opcije, i to je ono što školski stučnjaci mogu preventivno da urade.

Marina Nadejin Simić se osvrće i na to da danas kod dece, nažalost, postoji manjak empatije, i da je to jedan od gorućih problema.

- Deca često nemaju nikakvu empatiju. Kada nekoga uvredite i verbalno, njegovo dostojanstvo je ugroženo, a kamoli kada dolazi do najblažeg fizičkog obračuna. Tu ima različitih motiva. Deca su navikla na to da je onaj ko je nasilan na neki način lider, i onda prihvataju dominaciju njega i njegovih pratilaca koji nameću standarde. Deca im, sa jedne strane, zavide na toj poziciji u društvu, a sa druge strane se plaše da se suprotstave, i to je nešto od čega treba početi kada se radi na suzbijanju vršnjačkog nasilja - objašnjava psihološkinja.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike