Nagla promena vremena izaziva bol u mišićima i kostima: Pogledajte koji su razlozi!

08.03.2022

14:40

0

Važno otkriti tačan uzrok zapaljenja i lečiti uzrok kad god je to moguće

Nagla promena vremena izaziva bol u mišićima i kostima: Pogledajte koji su razlozi!
Bol u bubrezima - Copyright Profimedia

Nagla promena vremena i zahlađenje koje nam je donela baba Marta mnogima je donela i - reumu.

I stari i mladi se poslednjih dana žale na bol u kolenima, ramenima, kukovima, a da i ne znaju pravi razlog za to.

Kako je ovo veoma učestala pojava u našem društvu, upitali smo lekara za medicinsko objašnjenje fenomena da, čim naiđe vlažno i hladno vreme, osećamo bolove u mišićima i zglobovima.

- Vazduh pritiska naše telo, a pritisak u našem organizmu (krvni pritisak, pritisak u tkivima...) u ravnoteži je sa spoljašnjim pritiskom. S povećanjem vlage u vazduhu smanjuje se pritisak vazduha. Tokom vlažnog vremena vazduh manje pritiska naše telo. Tako naša tkiva mogu da se pojačano šire, odnosno da oteknu. Kada zglobovi, mišići, tetive i druga tkiva oteknu, to izaziva bol - objasnio je reumatolog prof. dr Nemanja Damjanov.

Lek protiv bolova nije trajno rešenje

Dr Damjanov ističe i da je veoma važno otkriti tačan uzrok zapaljenja i lečiti uzrok kad god je to moguće, a često jeste: - Uzimanje samo lekova protiv bolova može da privremeno smanji ili ukloni tegobe, ali, po pravilu, ne rešava problem trajno. Zato je presudno da lekar proceni koji način lečenja je najbolji za vas.

Navodi i zbog čega se promena vremena najviše oseća u kukovima, ramenima i kolenima.

- Kukovi, kolena i ramena su najveći zglobovi i okruženi su najvećim mišićima našeg tela - navodi on i dodaje da su bolne tačke kada se vreme menja i ranije povrede, ožiljci i zapaljenja tkiva. Nakon povreda ostaju oštećenja tkiva, ožiljci i manji otoci povređenog tkiva. Zapaljena tkiva su takođe otečena. Sa padom pritiska vazduha tokom vlažnog vremena ovi otoci se pojačavaju i javlja se bol, ili se već prisutan bol pojačava - kaže dr Damjanov i objašnjava kako se ovaj problem leči.

- Postoji više različitih lekova koji mogu da smanje zapaljenje i otok tkiva, te da smanje bolove. Osim lekova, postoje i drugi načini lečenja, uključujući i fizikalnu terapiju. Najvažnije je sprečiti povrede i zapaljenja tkiva. Ako ovi problemi već postoje, treba ih uporno lečiti i zalečiti, te tako izbeći tegobe koje nastaju s vlažnim i hladnim vremenom. Lečite se isključivo na osnovu saveta lekara - izjavio je doktor.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kurir

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike