Nije sve tako crno! Đaci su i nešto novo naučili tokom pandemije

09.03.2022

12:12

0

Ružić je kazao da se, kada se uporede rezultati završnih testova u poslednje dve godine sa prethodnim godinama, uočava blagi porast evaluiranog stečenog znanja

Nije sve tako crno! Đaci su i nešto novo naučili tokom pandemije
učionica - Copyright Profimedia

Ministar prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da je pandemija kovida-19 ostavila određeni uticaj na obrazovanje, ali da proces sticanja i prenošenja znanja u prethodne dve godine ni na koji način nije doveden u pitanje niti je bilo prekida u nastavi.


Ružić je kazao da se, kada se uporede rezultati završnih testova u poslednje dve godine sa prethodnim godinama, uočava blagi porast evaluiranog stečenog znanja.

Naveo je da je u ovoj godini 97 odsto nastave u školama izvedeno po neposrednom modelu, kao i da nadležni instituti rade istraživanja o uticaju pandemije na kvalitet obrazovanja.

-Ti ''džepovi'' koje smo imali u prethodne dve godine, u vreme vanrednog stanja i periodima kada su bili pikovi u broju zaraženih, su ostavili određeni uticaj, ali ni na koji način procesi sticanja i prenošenja znanja nisu dovedeni u pitanje niti su pravljeni prekidi, osim kada su produžavani raspusti uz nadoknađivanje časova u skladu sa pravilnicima- rekao je Ružić novinarima u Četvrtoj beogradskoj gimnaziji gde se od juče sprovodi PISA testiranje u Srbiji.

Direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović primetio je da se, kada je reč o kovid pandemiji, stalno govori o negativnom uticaju na obrazovanje navodeći da ima pozitivnog efekta.

 

Deca naučila da koriste internet i otvorene resurse
 

 

Profimedia
 

 

-Naša deca su naučila da koriste internet i otvorene obrazovne resurse, naši učenici imaju manji je zaostatak u ponudi resursa u odnosu na vršnjake iz bogatijih zemalja.Miskim da će moći da se mere i pozitivni efekti tog obrazovanja - rekao je Ranđelović.

Na pitanje kada se mogu očekivati temeljne analize, zasnovane na egzaktnim podacima o uticaju pandemije na obrazovanje, Ranđelović je rekao da se sa tim suočavaju svi obrazovni sistemi u svetu.

-Deo informacija možemo da prikupimo iz nacionalnih testiranja, deo iz vanrednih testiranja o kojima razmišljamo kako da ih izvedemo i u kojoj generaciji, a deo na osnovu međunarodnih testiranja. Mislim da je prerano da pričamo o efektima, mislim da treba napraviti istorijsku distancu- rekao je Ranđelović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike