Nafta, ipak, neće poskupeti: Ni Crveno more ne podiže cenu crnog zlata

03.01.2024

09:24

0

Autor: R.B.

Čak ni pretnja eskalacije vojnih operacija u Crvenom moru gde, američka ratna mornarica lovi čamce Hutua koji napadaju tankere i brodove, nije učinila da nafta poskupi

Nafta, ipak, neće poskupeti: Ni Crveno more ne podiže cenu crnog zlata
Evropa bez ruske nafte - Copyright AP Photo/Thanassis Stavrakis

Januar 2024. godine je na svetskom tržištu nafte započeo očekivano, čak i u neobičnim okolnostima. Cena nafte na svetskom tržištu nastavila je pad s kraja prošle godine i pored dva rata u svetu i uzavrele situacije na jednoj od svetski najvažnijih trgovačkih pomorskih ruta.

I pored toga što su nakon sukoba Mornarice SAD i flotile čamaca Hutua, i iranski vojni brodovi (Teheran podržava Hute) krenuli put Crvenog mora, trgovci na berzi procenjuju da je veća šansa da do otvorenog sukoba ne dođe, nego da on eskalira, piše „Blumberg Adrija“.

Globalno referentnim brentom trguje se po ceni koja je nešto ispod 76 dolara po barelu, nakon pada od 1,5% u utorak, a američkom WTI naftom za malo iznad 70 dolara.
Između ostalog, trgovci sada umanjuju očekivanja da će referentne kamatne stope glavnih centralnih banaka pasti brzo, što je dovelo do jednog od najgorih ikad usklađenih padova akcija i obveznica u prvoj trgovačkoj sesiji u godini.

Promena šireg tržišnog raspoloženja pogodila je naftu dok su trgovci nastavili da prate razvoj događaja na Bliskom istoku. Iransko slanje ratnog broda u Crveno more predstavlja njegov najsmelijii potez da izazove američke snage na ključnoj trgovinskoj ruti i može ohrabriti militante Huti koji su poremetili transport na plovnom putu kao podršku Palestincima, odnosno Hamasu koji s Izraelom ratuje na Zapadnoj obali i u Gazi.

Mala tražnja i dalje presudan faktor

Cena nafte je tokom 2023. godine zabeležila prvi godišnji pad od 2020. godine, usled zabrinutosti da bi povećana proizvodnja izvan OPEK+ nadmašila napore grupe proizvođača da ograniči ponudu zbog usporavanja rasta tražnje.

Dok događaji u Crvenom moru predstavljaju dodatne rizike i povećavaju vreme i troškove, poremećaji na tržištu nafte verovatno neće biti značajni, smatra Neil Beveridž, viši analitičar u „Sanford C. Bernštajn“.

– Nema stvarnog poremećaja u fizičkom snabdevanju na tržištu koji proističe iz tenzija u Crvenom moru. Tržišta će izgledati prilično izbalansirano u toku godine, tako da će OPEK imati dosta posla da održi cene na sadašnjim nivoima – rekao je Beveridž za Blumberg TV.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici (OPEK+) nastaviće redovne sastanke za praćenje tržišta nafte sa onlajn sesijom u prvoj nedelji februara, kažu delegati. OPEK je ovog meseca započeo novu rundu smanjenja proizvodnje, iako su trgovci bili skeptični u pogledu efikasnosti takvog poteza da bi se sprečio globalni višak.

Između ostalog, Kina je povećala izdavanje svojih kvota za uvoz nafte za ovu godinu, pri čemu su velike količine dodeljene privatnim rafinerijama i trgovcima. Kineske rafinerije poslednjih meseci nisu radile mnogo spot tržište jer su ispunjene kvote za 2023, a tržište čeka da vidi da li će ovo ubrzati kupovinu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike