Ne spušta se prašina zbog sukoba u Crvenom moru! Ukoliko SAD nastave sa provokacijama - zatvorićemo Sredozemno more i Gibraltar!

25.12.2023

20:34

0

Autor: Lj. S.

Vašington je optužio Iran da je "duboko upleten" u planiranje operacija protiv komercijalnih brodova u Crvenom moru

Ne spušta se prašina zbog sukoba u Crvenom moru! Ukoliko SAD nastave sa provokacijama - zatvorićemo Sredozemno more i Gibraltar!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Pentagon navodi da je u subotu iranski dron napao tanker "Chem Pluto" u Indijskom okeanu, dok Iran tvrdi suprotno i preti SAD.

Naime, napadnuti tanker je plovio pod zastavom Liberije, vlasništvo je Japana, njim upravlja Holandija, a ima veze s izraelskom brodarskom kompanijom "Idan Ofer". 

Kako navodi Rojters, u napadu niko nije povređen, iako je na brodu izbio požar, ali je ubrzo ugašen.

Pixabay
 

Napad se dogodio 200 nautičkih milja dalje od indijske države Gujarat, jugozapadno od grada Veraval. A tzv. jednosmerni napadački dron lansiran je iz Irana, rekao je portparol Pentagona.

Da je dron lansiran iz Irana objavila je i ruska državna agencija pod kontrolom Kremlja Interfax. Prema toj agenciji, Indijska mornarica je poslala avione i ratne brodove u pomoć pogođenom tankeru.

BBC pak navodi da je tanker prevozio naftu, kao i da je teret "bio povezan s Izraelom, a plovio je iz Saudijske Arabije prema Indiji, prema pomorskoj sigurnosnoj kompaniji “Ambrey".

Vašington optužio Iran

Printscreen Youtube/Guardian News
 

Proiranski pobunjenici iz Jemena, Huti, već nekoliko puta gađali su brodove u Crvenom moru koji prolaze kroz tesnac Bab al-Mandab, a koji su, po njima, prevozili teret za Izrael. Inače, tim tesnacem prolazi 40 odsto svetske pomorske trgovine.

Vašington je optužio Iran da je "duboko upleten" u planiranje operacija protiv komercijalnih brodova u Crvenom moru, te da Teheran "koordiniše" i podstiče Hute na te napade. Pretpostavlja se da Iran na sve načine želi da "produži" i proširiti sukob i izvan pojasa Gaze, odnosno, ako može, izazvati Izrael da vojno reaguje i na tom području, kako bi rat "postao regionalni".

Pozivajući se na američke vojne zvaničnike, BBC piše da su Huti izveli više od 100 napada bespilotnim letelicama i projektilima na 10 brodova u Crvenom moru. Američki ratni brodovi nedavno su oborili čak četiri drona koji su leteli prema njihovom razaraču u Crvenom moru.

Youtube/Houthi Military Media
 

Pentagon je javio i da su lansirani s područja Jemena pod kontrolom Huta. Tri tankera su bili mete napada dronovima, od kojih su, kako javljaju agencije, dva ispaljena iz Jemena, a jedan iz Irana.

Zbog toga su mnoge kompanije obustavile plovidbu Crvenim morem, a prva je to objavila britanska naftna kompanije BP. Ali, Iran očigledno nastoji da destabilizuje celo područje Bliskog istoka, a osim toga, čak su zapretili i blokadom Sredozemnog mora, pa i Gibraltarskog prolaza, ako, kako kažu, Sjedinjene Države i Izrael ne prekinu napadati Pojas Gaze.

Ovo je izjavio zamenik glavnog zapovednika Korpusa čuvara islamske revolucije, general Mohamad Reza Naghdi.

Profimedia
 

- Ako se zločini koje su počinile SAD i njihovi saveznici nastave, uskoro ćemo početi zatvaranje Sredozemnog mora, Gibraltara i drugih morskih puteva - citira agencija Tasnim iranskog generala.

Doduše, Naghdi nije precizirao kako bi i čime to Iran blokirao plovne putove na Sredozemlju, pogotovo Gibraltarski prolaz, pogotovo jer ni Iran ni njima podređeni Huti nemaju pristup Sredozemnom moru, a iranska mornarica ipak ne raspolaže tolikom snagom ni tolikim brodovima da bi mogli blokirati i onemogućiti plovidbu na tako velikim prostorom.

Pentagon je pokrenuo u Crvenom moru operaciju "Prosperity Guardian" zbog sigurnog prometa, a desetak zemalja već učestvuje u zajedničkim patrolama u blizini obala Jemena.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Jutarnji list

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike