Da li je neko sumnjao ko će profitirati: SAD prvi naftaš sveta

26.12.2023

13:40

0

Najveći svetski proizvođač nafte u 2023. godini su Sjedinjene Američke Države, koje su iza sebe ostavile i Saudijsku Arabija, a ne samo Rusiju, Kanadu i Irak

Da li je neko sumnjao ko će profitirati: SAD prvi naftaš sveta
Naftno polje - Copyright Pixabay

Ako je neko uopšte i sumnjao ko će izvući profit iz naftnih i gasnih sankcija Rusiji, sada se i statistički vidi na koju je stranu vetar (odnosno veliki novac) sve vreme duvao.

SAD glavni snabdevač EU

Glavni dobavljači energenata za Evropsku uniju su SAD i Norveška, navodi se u izveštaju za treći kvartal koji je objavio Evrostat. Ključni dobavljač nafte za EU su u trećem kvartalu bile SAD sa 17,7% udela, drugo mesto je zauzela Norveška sa udelom od 13,7 %, a treće Kazahtstan sa 8,2%.

EU je u pomenutom periodu uvezla skoro polovinu prirodnog gasa iz Norveške, tačnije 48,6%, slede Alžir 17,8%, Rusija 16% i Velika Britanija 10,6%.

Udeo SAD u evropskom uvozu tečnog prirodnog gasa (LNG) iznosi 48,5%, slede Katar 14%, Alžir 10,1%, Rusija 8,8% (ovaj oblik energenta je izuzet od sankcija).

Rusija je pod sankcijama Zapada, zbog rata u Ukrajini kao poslednjeg povoda, već više od godinu i po dana, Saudijska Arabija smanjuje proizvodnju zbog toga što joj relativno niska cena nafte ne odgovara, pa Sjedinjene Američke Države sada proizvode više od 13 miliona barela dnevno (bpd) sirove nafte, više nego bila koja zemlja u istoriji. A, analitičari očekuju dalji porast proizvodnje u budućnosti, piše portal Oilprice.com.

Tradicionalno najveći proizvođač, Saudijska Arabija, lider naftnih kartela OPEK i OPEK+, zauzela je drugo mesto. U prvoj polovini godine je Rijad proizvodio oko 10,2 miliona barela nafte dnevno, ali je od jula dobrovoljno smanjio proizvodnju za milion barela dnevno sa namerom da stabilizuje cene na tržištu.

Rusija, ključni partner Saudijske Arabije u kartelu OPEK+, ne objavljuje podatke o svojoj proizvodnji i izvozu nafte od prošle godine, ali pretpostavlja se da njena proizvodnja iznosi oko devet miliona barela nafte dnevno.

Kanada je prošle godine proizvela rekordnih 4,86 miliona barela dnevno, a analitičari očekuju da će njena proizvodnja do 2025. godine porasti za osam odsto.

Irak je zauzeo peto mesto sa prosečnom proizvodnjom od oko 4,3 miliona barela dnevno.
Međutim, SAD iako najveći proizvođač, nisu i najveći izvoznik na svetsko tržište, jer  gotovo sve svoje količine nafte prerade i potroše kod kuće i neto su uvoznik. Prva je tu i dalje Saudijska Arabija (više od 6 miliona barela dnevno), druga Rusija (5 miliona), pa Irak, Kanada… a SAD su tek osme (sa oko 4 miliona barela).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike