Poslednja šansa za kupovinu: Koliko košta mrsna trpeza za Uskrs

15.04.2023

07:35

0

Autor: G.M.Š.

Za razliku od prošle godine, sada cene mesa kao glavnog "sastojka“ nisu ograničene pa je 24sedam proverio koliko izađe jedna skromna mrsna uskršnja trpeza

Poslednja šansa za kupovinu: Koliko košta mrsna trpeza za Uskrs
Uskršnja trpeza - Copyright Profimedia

Cene hrane u svetu imale su veliki rast i prošle i pretprošle godine i sada je, iako je inflacija izgleda popustila, sve i dalje skupo i to se najjasnije vidi za praznike kao što je ovaj Uskršnji, kada ljudi odjednom kupuju više nego inače.

Sa februarskih 16,2 odsto inflacija je tek za 0,1 procentni poen veća nego što je bila mesec dana ranije i to je ohrabrujući podatak. A šta nas čeka na pijaci i prodavnici, za nabavku sastojaka za uskršnju trpezu u poslednji čas, proverio je 24sedam.

Ono bez čega se ne može proslaviti Uskrs svakako su jaja i tu nema dobrih vesti ali ni posebnog iznenađenja. Jaja su skuplja, kao svakog Uskrsa, koji je prava "sezona“ za zaradu na ovom živinarskom nusproizvodu. Jaja su na pijacama 22 do 26 dinara, što je više od prošlogodišnjih 14 do 20 dinara. Sa prosečnih tridesetak jaja za farbanje, jelo i darivanje, koliko za ovaj praznik potroši prosečna porodica, to je ceh sa farbom od 1.000 dinara.

Kada smo se snabdeli najvažnijim, možemo krenuti dalje, odnosno od početka – gde stoji meze. Svinjska i goveđa pečenica koštaju 1.200 i 1.500 dinara za kilogram na pijaci i 1.500 do čak 3.000 u prodavnici. To je cena za nekih 20 odsto veća nego 2022. u ovo vreme.

Uz sušeno meso na astal mora ići i žuti ili beli sir, što je 1.300 odnosno 600 dinara za kilogram polumasnog belog sira. Cene su danas veće za trećinu od prošlogodišnjih, i to ne samo u Srbiji, kakav osećaj imamo već u celom svetu, upozorava FAO. Iako indeks te organizacije UN opada već gotovo godinu dana, cene mleka i mlečnih proizvoda unutar njega su one koje, uz šećer, rastu.

Ovime smo završili trošak za meze jer, rakiju kao domaći proizvod par ekselans, smo svakako nabavili od rođaka ili prijatelja pa ne ide u uskršnji trošak.

A sada "konkretno"...

Domaća supa, kao prvi "pravi“ deo uskršnjeg ručka, nezamisliva je bez pileta, a ono košta 410 dinara za kilogram. Prošle je godine bilo 350 dinara.

Zagrejanog stomaka stižemo do glavnog jela a za njega treba svinjetina ili junetina. Svinjski but bez kostiju je danas 740 dinara, dok je prošlogodišnja cena koju je kontrolisala država bila 650 dinara. Juneći but je za godinu dana poskupeo procentualno tek nešto malo više od svinjskog i košta 1.200 dinara. Ako je za utehu, prošle je godine za Uskrs povećanje bilo mnogo veće.

Za predjelo, supu i meso trošak uskršnje trpeze je dosad negde oko 5.000 dinara. Uz to treba dodati i nešto od priloga, krompir, bareno povrće, salatu… A to je procentualno poskupelo više od mesa i dodaće nam još nekih 500 dinara na krajnji skor.

Oni koji Novu godinu i Uskrs ne mogu da zamisle bez ruske salate, trošak će uvećati bar za oko 1.200 dinara. Toliko će ih koštati dve kese smrznute mešavine povrća (150 dinara kesa od 400 grama), majonez (600 dinara kilogram) i kornišoni (250 dinara za srednju teglu).

I na kraju, naravno…

Praznik ne bi bio praznik kada se obrok ne bi završio nečim slatkim. Za domaćice koje su zaposlene, najefikasniji način da zadovolje potrebu ukućana za slatkim je da naprave tortu koja se ne peče.

Ako se opredelimo za voćnu tortu sa malinama ili jagodama, piškotama, pavlakom i šlagom, to će nas izaći oko 2.000 dinara. Za pakovanje smrznutog voća treba izdvojiti oko 600 dinara (400 grama), za tri pakovanja piškota oko 480 dinara, za slatku pavlaku 400 dinara, pola kilograma šlaga 300 dinara i još oko 200 dinara za šećer i par decilitara soka. Sve u svemu, torta nas izađe nešto više od 2.000 dinara.

Naravno, na kraju spiska kupovine ide ono čime se zaliva sva ta hrana i slatkiši. Četvoročlanoj porodici za jedan obrok trebaće za vino, pivo, sokove ili kiselu vodu oko 1.000 do 1.200 dinara, i tu su se cene najmanje menjale.

Sa svim gore pomenutim, uskršnji obrok nas košta oko 8.000 do 9.000 dinara, odnosno nešto manje od 80 evra. Ali, poznajući naše običaje i navike, i ovu cenu će platiti svako ko može da je priušti. A kada je već danas platite, sutra s mirom uživajte u prazniku.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike