Prvo posno: Koliko košta skromna (pred)uskršnja trpeza

13.04.2023

07:32

0

Autor: G.M.Š.

Stižu nam praznici i nakon godine dana velikih skokova cena dočekujemo Uskrs sa martovskim rastom od 16,2 odsto. Da vidimo kako se to odrazilo na prvu prazničnu, posnu, trpezu

Prvo posno: Koliko košta skromna (pred)uskršnja trpeza
Copyright Profimedia Printscreen/Youtube/Svečana kuhinja

Kao i prošle godine, i ove će nam trpeza za Uskršnje praznike biti značajno bogatija, jer sve ono što na nju stavimo platićemo više. Nakon godine dana sve viših cena i najava kod kuće i iz sveta da pad inflacije „samo što nije“, dočekali smo da martovska inflacija bude 16,2 odsto, najveća u više od poslednje dve decenije.

Ovakvi procenti „na terenu“, odnosno na tezgama pijaca i u rafovima prodavnica daju sledeću sliku u onome što izbrojimo na kasi ili tasu.

Posna trpeza za Veliki petak ne može s zamisliti bez pasulja a on u Beogradu košta 400 dinara za kilogram, pokazuju podaci RZS ali i naša provera pijacama. Van Beograda, prosek po Srbiji je oko 350 dinara. Prošle je godine u ovo vreme bio za četvrtinu jeftiniji.

Ako vam pored prebranca, trpezu krase i punjene suve paprike, to će vas zadovoljstvo koštati 270 do 350 dinara za paprike (10 komada) i oko 420 dinara za kilogram pirinča.

Na trpezi centralno mesto za meso do Uskrsa popunjava riba, ali ni ona nije zadržala cenu od prošle godine. Šaran je od 750 do 850 dinara za kilogram sveže ribe, pastrmka je 900 dinara, dok za smrznuti oslić morate da izdvojite oko 830 dinara za pakovanje od pola kile.

Foto: 24sedam/G.M.Š
 

 

Za one koji bi da se baš počaste, tu je i file lososa od 3.000 dinara za kilogram. Prošle je godine koštao oko 2.300 dinara.

U krajnjem slučaju, ako je budžet tanak a ipak želite da poštujete običaj, možete proći i sa paniranim ribljim štapićima, za koje ćete dati  oko 350 dinara za pakovanje od 300 grama.

A uz "meso"...

Uz ribu svakako ide i krompir, koji je na beogradskim pijacama i 150 dinara kilograma, dok je po Srbiji oko 100 ili 110 dinara, pokazuju podaci Ministarstva poljoprivrede. Tu je godišnji rast cene oko 25 odsto.

Trebaće tu i nekih priloga, graška (250 dinara za veću kesu od 700 grama), spanaća (250 dinara, 60 odsto) karfiola (300 dinara kilogram, rast 20 odsto) zelene salate (80 dinara komad, 60 odsto), luka (220 dinara, 120 odsto) …

Pixabay
 

Treba se malo i zasladiti, a za to su tu suve šljive od 600 dinara kilogram orasi od 900, dok su bademi i lešnici 1.000 do 1.200. Naravno i neki posni kolač…

Sve to treba zaliti, na primer pivom gde se cena kreće od nekih od nekih sedamdesetak dinara za flašu od pola litra ili vinom koje ide od bazične cene za koliko-toliko pristojno vino od 450 dinara za bocu od 0,75 litara. Voćni sokovi u tetrapaku su od 150 dinara za litar…

Sve u svemu, sa pomalo od svega navedenog na trpezi, četvoročlana porodica ove praznike na Veliki petak neće „otvoriti“ sa troškom manjim od  6,000 dinara ili 50 evra. Malo ili mnogo, stvar je  relativna ali treba imati u vidu da je to otprilike deseti deo medijalne zarade u Srbiji u januaru, iznosa do kojeg najviše mesečno stiže polovina ukupno zaposlenih. A mrsna trpeza nas tek čeka u nedelju, a da ne govorimo gde je kraj meseca (i Prvomajski praznici takođe).

Cene i dalje „van kontrole“

Iako je inflacija u martu samo 0,1 procentni poen viša od one u februaru, ono što potrošači osećaju sada kada se pripremaju je da su cene hrane otišle mnogo više od toga. To beleži i zvanična statistika, čiji sveži podaci za mart kažu da je hrana danas prosečno za 27 odsto skuplja nego što je bila u istom mesecu 2022. godine.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
 

Najviše su poskupela jaja, i to možemo videti ovih dana, kada im je „sezona“ i cene su potpuno „van kontrole“. Statistička kategorija „mleko, sir i jaja“ su poskupeli 42 odsto, povrće 33 odsto, riba koja je takođe „u sezoni“ zbog posta, 27 odsto...

Meso danas možda nećemo spremati ali i njega moramo da kupimo za uskršnju trpezu, a ono je i na onoliko veće cene iz prošle godine sada skuplje još 19 odsto. Od svega je najmanje poskupelo vino i pivo, 10 odnosno 11 odsto, pa ćemo ono što pojedemo bar zaliti kako treba.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike