Osloniti se na postojeće: Gas će pristizati, sa strujom je problem

21.07.2022

07:28

0

Autor: 24sedam

Za energetsku stabilnost izuzetno važno da isporuke gasa našoj zemlji budu kontinuirane i u zadovoljavajućim količinama, kaže osnivač i glavna urednica portala Energija Balkana, Jelica Putniković

Osloniti se na postojeće: Gas će pristizati, sa strujom je problem
Gasovod - Copyright AP Photo Michael Probst

Značaj gasne interkonekcija sa Bugraskom se u Srbiji trenutno preuveličava jer sa druge strane granice nisu ni započeli da je grade i zbog toga bi trebalo da se oslonimo na ono što postoji – gasovode Balkanski tok i skladištenje gasa u Mađarskoj, kaže za RTS Jelica Puniković, osnivač i glavna urednica portala Energija Balkana.

Bugari kasne sa izgradnjom interkonekcije sa Srbijom, preko koje bi dve mreže mogle da razmenjuju gas kad kod jedne ima viška a iz Bugarske bi mogao da u Srbiju stiže i gas iz Azerbejdžana a ne samo iz Rusije, kao sada.

Međutim, iako sprski readovi napreduju sa bugarske strane se na toj interkonekciji tek počinje.

- Gradi se interkonekcija sa Bugarskom i malo je tu meni se čini preuveličan značaj te interkonekcije – dobro je da je imamo i dobro je da imamo što više mogućnosti snabdevanja od raznih dobavljača, međutim Bugari su ti koji kasne i oni su tek sada završili svoju gasnu interkonekciju sa Grčkom, a gasnu interkonekciju sa Srbijom tek su započeli ili još nisu ni započeli, imaju nekih pravih problema oko toga - navodi ona.

Tek je na početku i izgradnja gasnog skladišta LNG terminala u Aleksandropolisu u Grčkoj, još jednom projektu od koga u EU očekuju da im olakša „begstvo“ od ruskog gasa.

- Imaćemo gasnu vezu, ali treba da stigne gas. Bugari sada koriste LNG terminale u Turskoj, imamo neku nadu da se snabdevamo gasom iz Azerbejdžana, međutim sve te količine su već unapred prodate, a da li će vlasnici gasovoda TANAP i TAP biti voljni da povećaju kapacitet i da li će biti novih nalazišta gasa u Azerbejdžanu, to je veliko pitanje, a čak i ako bude to neće biti za godinu, dve - objašnjava ona.

Za energetsku stabilnost Srbije izuzetno je važno da li će isporuke gasa našoj zemlji biti kontinuirane i u zadovoljavajućim količinama. Putnikovićeva kaže da manja potrošnja gasa tokom leta obezbeđuje da se puni skladište Banatski dvor, koje je u rusko-srpskom vlasništu.

- Imamo obećanje nadležnih da će pre zime biti potpuno napunjeno to skladište. Dobra stvar je što se pune i skladišta u Mađarskoj koja su zakupljena, jer to nam obezbeđuje jednu stabilnost u slučaju da bude prekinut dotok gasa preko Bugarske što ja mislim da se ipak neće desiti, jer prema informacijama koje imam i Bugari sada koriste ruski gas, ali ga ne kupuju direktno od „Gasproma“ već od nakupaca" - dodaje ona.

Cena struje astronomska, gorivo bi trebalo da ostane ograničeno

Kada je reč o struji u Srbiji, Putniković navodi da je jasno da nećemo imati dovoljno uglja iz domaće proizvodnje, ali da je dobro što se on već uvozi i što su ugovorene neke dodatne količine.

- Jeftinije je uvoziti ugalj nego električnu energiju, jer je cena megavatsata astronomska - poručuje Putniković.

Rešenje na dug rok bi moglo da bude građenje reverzibilnih hidroelektrana. Putnikovićeva ističe da se RHE Bistrica planira godinama, a Đžerdap 3 decenijama.

Pixabay/tuproyecto
 

 

- Dobro je da se sada krenulo u neke tehničke stvari i pripremu za izgradnju Bistrice. Videćemo kako će se napredovati sa projektom Đerdap 3, jer taj projekat je star već četiri, pet decenija i tu je bilo napre reči o gradnji nuklearne elektrane, a da se voda diže kada u sistemu ne treba toliko struje koliko nukelearka proizvodi. Sada se priča da bi punjenje tog reverzibilnog jezera bilo iz obnovljivih izvora, videćemo šta će biti" - navodi Putniković.

Objasnila je da reverzibilna hidroelektrana znači da kada ima viška struje u sistemu, voda pumpa u reverzibilno jezero i to je jedna vrsta skladišta električne energije. To prilično skup projekat i da će tu Srbija morati da napravi, kada se radi o Đerdapu 3,  saradnju ili sa susednim zemljama ili sa nekim investitorima.

Jelica Putniković ističe da su sve države primenile neke sisteme kako bi ograničile cene goriva na pumpama, jer cena i dizela i benzina utiče i na cene drugih proizvoda. Uredba Vlade o ograničenju cena goriva važi do kraja jula, a očekuje se da bude produžena.

- Ne čudi što je naša zemlja to uradila, mislim da je dobro što se i država odrekla dela prihoda, smanjene su akcize, i ma koliko da se prodavci goriva bune zbog toga što su im smanjene marže mislim da u suštini ipak može sve to da se organizuje da imamo goriva dovoljno za potrošnju, a da ne bude nestašica - navodi Putnikovićeva.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike