Podrška EBRD-a Ministarstvu energetike: Ulaganja u hidroelektrane, solarne panele, biomasu, vetroparkove...

19.03.2021

13:12

0

Ministarka Zorana Mihajlović potpisala je sa predsednicom EBRD Odil Rene Baso Memorandum o razumevanju

Podrška EBRD-a Ministarstvu energetike: Ulaganja u hidroelektrane, solarne panele, biomasu, vetroparkove...
Copyright Pixabay

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović potpisala je danas sa predsednicom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odil Rene Baso Memorandum o razumevanju čija je svrha da obezbedi okvir za saradnju u poboljšanju kvaliteta vazduha, promovisanju korišćenja obnovljivih izvora energije za proizvodnju i distribuciji toplotne energije u Srbiji i povećanju energetske efikasnosti.

Kako se navodi u saopštenju iz njenog Ministarstva, Mihajlovićeva je istakla da je Ministarstvo definisalo nekoliko strateških stubova – zakonodavni okvir, novi investicioni plan u energetici i reforma poslovanja javnih preduzeća.

– Pripremili smo četiri zakona, kao osnovu za stvaranje boljeg poslovnog okruženja i nove investicije u energetici i rudarstvu. Mnogo je prostora za nastavak uspešne saradnje sa EBRD-om, posebno ako govorimo o izgradnji srednjih i velikih hidroelektrana, o obnovljivim izvorima energije, solarnim panelima, biomasi, vetroparkovima. Energetska tranzicija i zelena energija su naš prioritet – rekla je ministarka.

Ona je upoznala predsednicu EBRD-a da je u izradi Nacionalni plan za energetiku i klimu, kao i da će Ministarstvo započeti izradu Strategije razvoja energetike, sa projektovanim strateškim ciljevima za narednih 20 godina.

Pročitajte još

Predsednica EBRD Rene Baso čestitala je ministarki Mihajlović na rezultatima postignutim u kratkom periodu i istakla da je ta međunarodna finansijska institucija tu da podrži dalje aktivnosti Ministarstva.

– Verujemo u energetsku tranziciju i zelenu energiju, srećni zbog svega što ste do sada uradili i radujemo se daljoj saradnji. Obnovljivi izvori energije i čista energija su i naši ključni strateški ciljevi. Ogroman napredak ste napravili za kratko vreme. Novi zakoni vodiće direktno ka novim investicijama i tu smo da vas podržimo. Srbija je primer dobre prakse i preuzima lidersku poziciju u obnovljivim izvorima energije, od vas možemo da učimo – rekla je Rene Baso.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike