Novi rekord ali Britanci se ne raduju: Inflacija u maju kao nikad u 40 godina

22.06.2022

07:09 >> 08:38

0

Rast cena hrane gurnuo je inflaciju u Velikoj Britaniji na nov 40-godišnji rekord, a Bregzit svakog radnika košta 470 funti godišnje

Novi rekord ali Britanci se ne raduju: Inflacija u maju kao nikad u 40 godina
profimedia-0696977093 - Copyright Kraljica Elizabeta u skeču povodom platinastog jubileja/Profimedia

Opšti nivo cena u Velikoj Britaniji je porastao za godinu dana u maju na 9,1 posto, pokazali su danas zvanični podaci.

Rastuće cene hrane i bezalkoholnih pića, u poređenju s padom pre godinu dana, najviše su doprinele usponu inflacije, saopštila je Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS), prenosi Rojters.
U odnosu na april ove godine, potrošačke cene u Britaniji su u maju porasle za 0,7 procenata, prema podacima ONS-a.

Ministar finansija, Riši Sunak, je izjavio ovim povodm da britanska vlada čini sve što je u njenoj moći da se izbori sa porastom cena.

- Koristimo sva sredstva koja su nam na raspolaganju da spustimo inflaciju i da se izborimo protiv rasta cena - rekao je Sunak.

On je dodao da Ujedinjenio Kraljevstvo „može da gradi jaču ekonomiju nezavisnom monetarnom politikom, odgovornom fiskalnom politikom koja ne doprinosi inflatornim pritiscima, kao i jačanjem dugoročne produktivnosti i rasta".

Bregzit košta svakog radnika 470 funti godišnje

Ali, to povećanje konkurentnosti i kompetitivnosti neće ili lako jer Britanija postaje sve zatvorenija ekonomija zbog Bregzita, kaže jedna danas objavljean studija.

Štetne dugoročne implikacije na produktivnost i plate koštaće prosečnog radnik svake godine 470 funti (577 dolara) do kraja decenije, procena je.

Autori studije su vanredni profesor na Londonskoj školi ekonomije Svati Dingra, koji će se u avgustu pridružiti Odboru za monetarnu politiku Banke Engleske, i istraživači tink-tenk centra Rezolušn fondacije. Pandemija kovid-19 koja je izbila u januaru 2020, neposredno nakon što je Britanija napustila Evropsku uniju, iskomplikovala je analizu ekonomskih uticaja samog Bregzita, prenosi Rojters.

Nova trgovinska pravila nakon Bregzita, koja su stupila na snagu u januaru 2021, nisu dovela do trajnog pada britanske trgovine sa EU u poređenju sa ostatkom sveta, za razliku od ranijih očekivanja mnogih analitičara, navodi se u istraživanju.

- Umesto toga, Bregzit je imao difuzniji uticaj kroz smanjenje konkurentnosti i otvorenosti Velike Britanije za trgovinu sa širim spektrom zemalja. To će na kraju rezultirati smanjenjem produktivnost, a takođe i realnih plata radnika - kaže Sofi Hejl, ekonomista Rezolušn fondacije.

Britanska vlada je u reagovanju na ovaj izveštaj saopštila da radi na novom zakonodavstvu kako bi podstakla ekonomski rast, te da je trgovinska razmena sa EU sada iznad nivoa pre pandemije.

Britanija nije izložena carinama na izvoz robe u EU, ali postoje druge, veće regulatorne barijere.

U izveštaju se navodi da će neto efekat tih barijera smanjiti produktivnost u celoj privredi za 1,3 posto do 2030. godine uz nepromenjen nivo trgovinskih odnosa, što znači da će godišnje plate realno pasti za 1,8 odsto ili za 470 funti po radniku.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike