Englezi ozbiljno udareni po džepu: Cene najviše porasle u poslednjih 10 godina

17.11.2021

11:42

0

Troškovi života u Velikoj Britaniji porasli su u oktobru na desetogodišnji maksimum a inflacija je sada više nego dvostruko veća u odnosu na cilj centralne banke Engleske

Englezi ozbiljno udareni po džepu: Cene najviše porasle u poslednjih 10 godina
Ilustracija - Copyright Pixabay

Indeks potrošačkih cena u Velikoj Britaniji porastao je za 4,2 odsto u 12 meseci zaključno sa oktobrom, sa 3,1 odsto u septembru, prenosi CNBC. Ekonomisti koje je anketirao Rojters očekivali su stopu inflacije od 3,9 odsto za oktobar.

Britanska kancelarija za statistiku je saopštila da su računi domaćinstava za električnu energiju bili najveći pokretač inflacije nakon prošlomesečnog ukidanja regulatornog ograničenja na račune, pri čemu su cene gasa koje plaćaju potrošači porasle za 28,1 odsto u godini dana zaključno sa oktobrom.

Banka Engleske (BoE) zadržala je kamatne stope na stabilnom nivou ranije ovog meseca, uprkos očekivanjima mnogih investitora da će postati prva velika centralna banka koja je povećala stope nakon pandemije korona virusa.

Banka Engleske očekuje da će inflacija dalje porasti na oko pet odsto na proleće 2022. godine pre nego što se vrati na cilj od dva odsto do kraja 2023. godine.

Prema prognozama BoE, uticaj viših cena nafte i gasa će dotad izbledeti a potražnja za robom je već umerena.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike