Nije baš upola cene ali isplati se: Koliko košta gradnja montažne kuće ili brvnare

14.11.2021

06:33

3

Koje su prednosti a koje mane montažne kuće ili brvnare nad klasičnom gradnjom, i koliko one uopšte koštaju

Nije baš upola cene ali isplati se: Koliko košta gradnja montažne kuće ili brvnare
kuće - Copyright Profimedia

Rešili ste da trajno pobegnete iz grada, nasledili ste plac na kome bi da podignete kuću za odmor po svojoj meri, ili pak samo više ne želite da u svom stanu trpite komšije nad glavom… U bilo kom od navedenih slučajeva jedno od rešenja je gradnja kuće.

A imati svoju kuću nije jeftina stvar, ni kada se gradi, ni kada se održava, i zbog toga se u startu moraju dobro proći i iščekirati svi troškovi. Zbog toga se mnogi odlučuju za montažne kuće, a oni "ekstremniji“ (ili samo s ukusom za rustično), i za brvnare. A 24sedam je malo istražio koliko košta izrada montažne kuće i brvnare i da li je ona baš toliko jeftinija ili "lošija“ od klasično zidane, kao što se pretpostavlja.

Otpornije na zemljotres

Montažna kuća je zapravo za većinu uobičajenih korisnika bolja nego klasično zidana, a ukupno je jeftinija za gradnju i zdravija za život, kaže za 24sedam Negoslav Krivokuća, vlasnik "Negal kompani“, firme iz Ivanjice koja se uspešno bavi proizvodnjom montažnih objekata.

- Kao prvo, montažna kuća je otpornija na zemljotrese, a vidimo da se ovih dana trese i po Srbiji i po okolini. Montažna kuća može da izdrži i sedam stepeni po Rihteru, a to znamo jer se nijedna nije srušila u zemljotresima koji su pogađali Kopaonik ili Kraljevo 2010. Mnogo je bolja termoiozolacija, brzo se gradi a time i vlasnik brzo useljava – ističe Krivokuća.

Što se tiče termoizolacije, odnosno toplote zimi a hladovine leti, čega se plaše mnogi koji razmišljaju o montažnim kućama, Krivokuća kaže da je ona sa savremenim materijalima neuporedivo bolja nego kod klasično zidanih kuća.

Rastu i cene montažnih kuća

Kako navodi Krivokuća, kao što je vidljiv opšti rast cena nekretnina u Srbiji, tako su se menjale i cene montažnih kuća.

- Ali, to ni izbliza nije u toj meri kao kod stanova i zidanih kuća. Mi još držimo cene nižim, na uštrb naših prihoda i plata naših radnika – kaže ovaj neimar.

- Na 25 centimetara zida kod montažne kuće morali biste da za isti koeficijent izolacije napravite zid od cigle od metar i po. Dalje, to su sve prirodni materijali i suva gradnja, tako da se u tim kućama zdravije živi – napominje Krivokuća.

Brza gradnja u svetu montažnih kuća zaista znači brzo. Sa "forsiranom“ gradnjom, kaže naš sagovornik, u kojoj su obezbeđene i finansije i sve dozvole, kuća može da se "digne“ od nule i za mesec dana. Uobičajeni rok ide od dva do četiri meseca.

Na kraju, a za mnoge je to prvo, dolazi pitanje cene. Ona, naravno, nije "džabe“, čak ni upola cene (zidane kuće) kako mnogi očekuju i kako se priča, ali je razlika značajna.

- Montažna kuća košta za 30 do 40 odsto manje nego zidana iste veličine. Sa sadašnjim cenama, a znamo koliko su cene nekretnina otišle uvis, možda i više. Ako gledamo cene stanova u Beogradu, od 1.500 ili 2.000 evra po kvadratu, cena montažne kuće od 500 evra po kvadratu je zaista jeftinija varijanta. I to "ključ u ruke“ – naglašava Krivokuća.

Koliko košta montažna kuća...

Kao što su montažne kuće različite namene, takve su i cene. Ima ih "za svaki džep“, pokazuje već površan pregled ponuda sa vebsajtova brojnih kompanija koje se ovim poslom bave.

Tako možete da naručite vikend kuću do tridesetak kvadratnih metara unutrašnjeg iskoristivog prostora sa jednom spavaćom sobom, dnevnim boravkom povezanim sa trpezarijom i kuhinjom i spoljnom, ali natkrivenom terasom. Sve to ide za manje od 12.000 evra u "sivoj fazi“, tj. ako ćete dalje da se bakćete sa instalacijama, finim radovima i detaljima. Ako ste više za varijantu "ključ u ruke“, cena je nešto veća, od 15.200 evra.

Pixabay
 

Za one koji bi ipak da imaju kuću prave veličine od stotinak kvadrata, odnosno za duži boravak cele porodice, moraju da se pripreme na duplo veću cenu. Za 30.200 evra u "sivoj fazi“, odnosno za 46.400 evra "ključ u ruke“, dobija se nešto što se u Srbiji zove četvorosobnim stanom, a u svetu trosobnim (jer na razvijenim tržištima računaju se samo spavaće sobe).

Velike kuće, od dvestotinak kvadrata, koštaju oko 53.000, odnosno oko 81.000 evra za varijantu kompletne gradnje. Naravno, kao i kod klasične gradnje, i ovde postoje dupleks varijante. Dva trosobna stana pod istim krovom u prizemnoj građevini, koštaju od 31.200 (48.700 ključ u ruke) za kuću od 130 kvadrata do recimo 49.000 evra (75.000) za kuću od 200 kvadratnih metara bruto površine.

Korona ima dvojak uticaj

Vreme korone nam je na tržištu nekretnina donelo dvojak uticaj. Porasle su cene ali je porastao i obim gradnje.

- Interesovanje ljudi za montažne kuće je veliko. Neko beži iz stana, neko iz grada, neko se vraća na očevinu… Svačega ima pa i mi imamo dosta posla – kaže Krivokuća, čija firma gradi montažne kuće i za državu, jer je dobila posao ne jednom tenderu za kuće za raseljena lica.

Naravno postoje i kuće na sprat pa, recimo, kuća sa 90 kvadrata u osnovi i još šezdesetak za tri spavaće sobe pod kosim krovom košta 48.000 evra u "sivoj fazi“ i 70.000 u varijanti "ključ u ruke“.

A koliko iznosi cena brvnare?

Za one "ekstremnije“ korisnike, kojima i montažne kuće previše liče na klasične, tu su brvnare. Pritom, ove građevine u osnovi od trupaca u raznim veličinama, ne moraju da liče na kolibe već mogu da budu veoma luksuzne kuće i na sprat.

Brvnare, kao i montažne kuće, mogu da se biraju kao tipske ili da se rade "po meri“. Tipske, odnosno "standardne“ su, naravno, jeftinije i brže se grade jer je sve već poznato i dobrim delom prefabrikovano.

Veličine su i ovde prilagođene džepu različitih korisnika. Mala brvnara, ne i najmanja moguća, od 25 metara kvadratnih u osnovi košta najmanje oko 7.400 evra. Cena za ključ u ruke, "na vašem betonu“, odnosno temelju, je oko 10.000 evra. Za tu cenu dobija se izrada i montaža kuće metalnog postolja, sa spoljnim zidovima od drvenih panela od brvana debljine 70 centimetara i 40 centimetara unutra, sa kompletnom izolacijom, vodovodom i elektroinstalacijom, PVC lamperijom i kompletno ofarbana.

Pixabay
 

Veća brvnara od pedesetak kvadrata košta 14.280 u osnovnoj varijanti i 19.400 evra za "ključ u ruke” na vašem betonu.

Ukoliko želite da vam majstori urade i temelje, pravilo je da manje brvnare koštaju oko 300 evra po kvadratu, a velike oko 500 evra. Cenu uglavnom određuje vrsta zidanja, pa ako je to samo ravno brvno od 7,2 cm, cena je 310 evra za "ključ u ruke“ a ako se radi recimo o sendviču brvno 7,2 cm – mineralna vuna 15 cm i stiropor 5 cm – brvno 2,2 cm, onda cena ide na 400 evra po kvadratu (bez temelja). Cena brvnara od oblica prečnika 16 cm iznosi 400, odnosno 500 evra.

Galerija košta oko 100 evra po kvadratu, potkrovlje je upola jeftinije od kvadrata prizemlja, a normalan sprat 20 odsto. Ako želite podrum, može i to, za 200, odnosno 300 evra po kvadratu (ključ u ruke).

Na "sivo“ ili na gotovo

Kao što vidimo, to da li vi radite temelj/podrum, ili vam "montiraju“ kuću od nule, je bitna stavka cene, a koja se često "zaboravlja“ kada se upoređuju cene zidane i montažne gradnje/brvnare.

Razlika je i u varijanti "sive faze“ ili "ključ u ruke“. Kod montažnih kuća „siva faza“ obuhvata: montažu spoljnih i unutrašnjih zidova, krovne konstrukcije (rešetkastih nosača, OSB ploča, folije, poprečnih i podužnih letvi), krovnog pokrivača (crep), zatim postavljanje spoljašnje stolarije.

Tu se rade i kompletni fasaderski radovi, opšivanje streha, limarski radovi (oluci, vetarlajsne, okapnice…), gipsarsko-molerski radovi (gips-kartonske ploče sa unutrašnje strane zidova...), postavljanje rebrastih creva za elektroinstalaciju, farbanje svih drvenih površina sredstvima za zaštitu drveta…

Ključ u ruke je, kao što kaže i cena, mnogo toga više. Dodatno se radi izvođenje elektroinstalacije (sa postavljanjem razvodne table, osigurača, FID sklopke, prekidača i dozni), postavljanje vodovoda i kanalizacije, keramičkih pločica u kuhinji i kupatilu, postavljanje podova (laminat na hidroizolaciju i termoizolaciju), ugradnja sanitarija u kupatilu (WC šolja sa vodokotlićem, tuš kabina sa kadom, lavabo, bojler, ogledalo, baterija za tuš, baterija za lavabo)...

A kada se sve to uporedi sa zidanom kućom...

Da li je sve ovo skupo ili jeftino teško je reći. Sve zavisi od odabranog kvaliteta. Ono što je bitna razlika je što su vam za montažnu kuću ili brvnaru potrebne pare "na gomili“. Tu ne može kao kod klasične gradnje, da napravite temelje jedne godine, pa da ploču izlijete sledeće, a instalaciju sprovedete "one tamo“...

RINA
 

Po oglasima za gradnju kuća se može naći i ponuda od 175 evra po kvadratu u sivoj fazi „sa našim materijalom“, kao i „ključ u ruke“ za 375 evra. Naravno, kuću bi trebalo naručiti kod proverenih majstora ali cene su slične i kod firmi koje na svojim vebsajtovima imaju ponude od "350 evra po kvadratu sa temeljom i pločom“.

Za te pare nudi se zidani objekt sa zidom od rigips ploča 12,5 cm, giter blokom 20 cm i stiroporom 15 cm, urađenim temeljem, pločom, kanalazacioni i vodovodni razvod, hidro izolacija, uz krovnu konstrukciju sa crepom. Ukalkulisana je i građevinska stolarija od PVC, sobna furnirana vrata, a ulazna sigurnosna. Tu je i elektroinstalacija sa galanterijom (utičnice i prekidači) i spratnom tablom sa automatskim osiguračima. Vodovodna instalacija za kuhinju i kupatilo daje se uz oblaganje kupatila keramičkim pločicama i opremanjem sanitarijama i slavinama…

Za one koji još vagaju i stavljaju pluseve na "za“ i "protiv“ bitno je reći i to da se zidana kuća, u načelu, može nadograditi, dok montažna ne može, jer je konstruisana kao "zaključana“ celina. Zato ako mislite da za desetak godina "dignete sprat“ za kćerku ili sina, odmah zaboravite na montažnu kuću.

To joj je i jedina mana, ako ne računamo proizvoljne računice da je zidana kuća "večna“, a da na montažnu ide garancija od 30 do 50 godina.

Međutim, na zidanu vam praktično ne daju nikakvu pravu garanciju, a činjenica je da postoje montažne kuće koje su "doživele stotu“, pa i 150, ako ćemo da budemo konkretni i navedemo poznati primer jedne kuće u Nemačkoj.

Ako ne verujete, pitajte Šveđane. Tamo je 84 odsto svih kuća građeno kao prefabrikovano, a ne zidano "na mestu“.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike