"Azijski stanovi" traže se i kod nas: Život u 10 kvadrata nije nimalo jeftin, kvadrat i do 2.000 evra!

07.11.2021

11:47

0

Najčešće ovakve stanove biraju studenti ili oni koji zbog načina života najmanje vremena provode u njemu

"Azijski stanovi" traže se i kod nas: Život u 10 kvadrata nije nimalo jeftin, kvadrat i do 2.000 evra!
profimedia-0350803156 - Copyright Profimedia

Kada neko kaže mini stan, prvo na šta pomislite je verovatno Japan koje odavno neguje kulturu življenja u osam, 10 ili 12 kvadrata, što je nekim drugim nacijama nepojmljivo.

Međutim, polako se taj trend širi i na Evropu, pa se u sve više zemalja u oglasima za nekretnine može pronaći i jedan ovakav stan. Pa tako, ni naša prestonica nije izuzetak.

U Beogradu ima ovakvih stanova, ali ne mnogo. Možemo reći da ovaj "azijski trend" još uvek nije zavladao kod nas, budući da nemamo takav problem s mnogoljudnošću na relativno malom prostoru. Nekretnine od osam, 10 ili 15 m2 su prilično retki u našem glavnom gradu, dok onih od 20-ak kvadrata još i ima. Ipak, to što ih je malo i što deluje nepraktično, nemojte da vas buni - cena im nije mala.

 

Stan od devet kvadrata

Stan od celih 9 kvadratnih metara izdavao se početkom ove godine i u centru Beograda.  U oglasu je stajalo da stan ima "0,5 soba", da se nalazi na Zelenom vencu i izdaje za 150 evra. 

-Klimatizovana garsonjera u potkrovlju, 9m2, mirna dvorišna zgrada - bilo je dodato u opisu ponude uz konstataciju da je prostor savršen za jednu osobu.  

U opisu je stajalo da stan  podrazumeva sobu sa čajnom kuhinjom i kupatilo. 

 

 

Jedan metar kvadratni uglavnom se kreće u vrednosti od 1.500 do 2.000 evra, na šta svakako utiče i sama činjenica da se nalaze u centru (užem ili širem). Kupci koji se odlučuju za ovakav tip nekretnine su najpre oni kojima je lokacija presudna.

- To gde se stan nalazi je ono što direktno određuje cenu, a u zenitu su Obilićev venac, Knez Mihailova, dorćolske ulice. Ipak, za vlasnike je bitno da znaju da mini nekretnine nisu "roba koju bi svako poželeo", te moraju biti realni prilikom formiranja cene. Bez obzira na lokaciju, treba imati u vidu da u tako malom stanu ne možete dobiti "konkretnu" kuhinju, toalet, dnevnu, spavaću sobu, a kamoli terasu - što sve na globalnom planu obara cenu na tržištu nekretnina.

Profimedia
 

 

Ono što razlikuje mini stanove od mnogih drugih jeste što su se uglavnom uvek nalaze u srcu grada, a posebno ih imaju svetske metropole, te što u njima pretežno žive samci ili ljudi koji rade maltene po ceo dan. U 10-ak kvadrata, verovali ili ne, moguće je "spakovati" krevet, orman, kuhinju, kupatilo.

Poenta stanovanja u mini stanu, koji uglavnom ima do 20-ak kvadrata (sve preko toga možemo smatrati malim stanom/garsonjerom), jeste da vam on pruža sve što vam treba za funkcionalnu svakodnevicu, ali da ima benefite zbog kojih biste odabrali baš njega u moru nekretnina: niža cena kirije (ako iznajmljujete), manji računi, dobra lokacija.

Mini stanovi su tip nekretnine koji rado iznajmljuju studenti, koji u njima samo prespavaju ili borave dok ne završe studije, ne zaposle se i ne nađu neko bolje stambeno rešenje. Tu je, dakle, reč o iznjamljivanju, a sa druge strane, vlasnici stanova ih i kupuju upravo u te svrhe - radi izdavanja.

Iako kod nas još uvek možete naći pristojne kvadrature (40 do 50 kvadrata) za solidan novac, na mesečnom nivou, u svetu je to veliki problem. Tako je i nastao trend iznajmljivanja mini stanova, koji koštaju dvostruko jeftinije, a rešavaju "posao" zaposlenima u metropolama koje imaju visok standard i paprene cene.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf Biz

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike