Nekada stvar prestiža, danas lako dostupne: Kako za nekoliko hiljada evra do vikendice u Srbiji

18.05.2021

05:38 >> 07:34

0

Prethodnih godina cene kuća za odmor kretale su se od 400 do 600 evra, a prema podacima RGZ u 2020. godini od 1.000 do 300.000

Nekada stvar prestiža, danas lako dostupne: Kako za nekoliko hiljada evra do vikendice u Srbiji
Copyright Michal Jarmoluk/Pixabay

Investicioni vetrovi, zajedno sa pandemijom koronavirusa, doneli su porast kako u ceni, tako i u potražnji za vikendicama širom Srbije. Nakon “zaključavanja” i policijskog časa, sve je više građana koji uzimaju placeve na mestima poput Fruške gore, Zlatara, Divčibara, Kosmaja, Avale, Sremskih Karlovaca…

S velikom potražnjom, naravno, porasla je i cena kvadrata vikendica širom zemlje, koja je prethodnih godina iznosila od 400 do 600 evra, pa naviše, dok podaci Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) pokazuju da su se cene u 2020. godini kretale od 1.000 evra (Zrenjanin, Irig i Šid) pa do više od 300.000 evra.

Sve popularnije vikendice na planinama; RINA

Placevi i do 100.000 evra

Ubedljivo najpopularnije destinacije za kuću za odmor su Zlatibor, Zlatar, Tara i Divčibare, gde je cena kvadrata u porastu. Cene na Zlataru dostižu i do 1.000 evra za ar zemlje, a najjeftiniji placevi koštaju čak i više od 3.000 evra.

Na Zlatiboru cena ara dostiže i 100.000 evra, i to u centralnim zonama, gde investitori sve više grade stambene zgrade koje kasnije prodaju kao apartmane.

Placevi na Divčibarama trenutno se prodaju po ceni od 2.000 do 3.000 evra za ar, u zavisnosti od lokacije i komunalne opremljenosti. Čak je u porastu i cena ara na destinacijama nedaleko od Beograda, poput Jabuke, Avale i Trešnje. Pa se tako danas kuća za odmor na Trešnji može naći za od 60.000 evra pa i do 100.000 evra.

Montažne kuće su i u Srbiji sve isplativije; Pixabay

Umesto vikendice – montažna kuća

Ukoliko je građanima kupovina vikendice nedaleko od Beograda preveliki trošak, mogu se opredeliti za izgradnju montažne kuće, koja je sve popularnija i u Srbiji, a čija se cena kreće od 280 do 450 evra po kvadratnom metru.

Pored cene, prednost ovih objekata je brže grejanje i hlađenje, brza gradnja, mogućnost nadogradnje, dok je jedna od mana vek trajanja, jer period garancije iznosi od 30 do 50 godina.

Prema rečima jedne od agentkinja za prodaju nekretnina, ali i izradu montažnih kuća, prethodne godine je zabeležen rast u potražnji ovih objekata, i to za čak 30 odsto.

– Kada je reč o ceni, sve zavisi od projekta izrade, na osnovu kojeg se ona formira. Naša firma radi sve elemente montažne kuće od drveta, osim enterijera – rekla je ova agentkinja za 24sedam.

U 2020. kuće se kupovale i za 500 evra

U našoj zemlji do sada je uglavnom najviše zastupljen sistem montažnih kuća čiji zidovi imaju drvene ramove. Pored ovakvih sistema, tu su i betonski prefabrikovani elementi, koji se uglavnom koriste za izgradnju većih objekata, ali su zastupljeni i pri formiranju manjih kuća.

Temelji kuće se rade na standardan način, odnosno prolaze kroz pripremni proces iskopavanja i postavljanja oplate, a zatim sledi izlivanje na licu mesta.

Korona opet “vratila” ljude prirodi, pa bi svi svoje parče zelenila; RINA

Prema izveštaju Republičkog geodetskog zavoda u 2020. godini, objekti su prometovani kao kuća sa parcelom, kuća sa parcelom i drugim objektima i kao mešovit promet – kuća sa okućnicom (više parcela i više objekata).

Pročitajte još:

– Cene prometovanih kuća na teritoriji Republike Srbije u 2020. godini imale su širok raspon i kretale su se od minimalnih 500 evra ostvarenih u više gradova u Srbiji do 4.000.000 evra na opštini Savski venac – naveo je Geodetski zavod.

Za pomenutih 500 evra kuće su se kupovale u Negotinu, Leskovcu i Pirotu.

Kada je reč o vikendicama, njihova cena se kretala od 1.000 evra (Zrenjanin, Irig i Šid) pa do više od 300.000 evra u Čajetini.

– Vikendice su prometovane kao vikendice sa placem, vikendice sa placem i nekim drugim objektom i kao mešovit promet. Od ukupnog broja prometa vikendica u 2020. godini, 76 odsto je predstavljao promet vikendica sa placem, a 24 odsto su predstavljali prometi vikendica sa drugim vrstama nepokretnosti u prometu – beleži analiza RGZ.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike