Skeniramo tržište nekretnina u Srbiji – gde je najjeftinije kupiti stan, a gde vikendicu

23.10.2021

05:35

0

Tržište nekretnina i u Srbiji je veoma šaroliko. Stan možete da kupite već za 6.000 evra, a kuću i za 1.000, pa možete uštedeti ako ste vredni i vični restauraciji

Skeniramo tržište nekretnina u Srbiji – gde je najjeftinije kupiti stan, a gde vikendicu
trziste nekrettnina1 - Copyright Pixabay

Za tržište nekretnina u Srbiji može se reći da je prava pijaca. Na njemu je kao na zelenoj pijaci gde mnogo veću pažnju javnosti izaziva cena (prvih) jagoda od 500 dinara ili trešanja od 4.300 za kilogram nego kada se te cene u sezoni prepolove.

Tako je i kod nekretnina, više odjekuju vesti o oglašavanju ili prodaji stana ili kuće od pet miliona evra na Savskom vencu nego neke iz "donjeg" segmenta ponude.

"Neverovatno jeftino"

A u tom segmentu takođe ima "neverovatnih" ponuda, pokazalo je malo istraživanje portala 24sedam. Kada nameravate da kupite stan, da li za stanovanje ili kao investiciju, pretražiti celo tržište gotovo je nemoguće, čak i na ne tako velikom tržištu Srbije. Zbog toga dobro dođe pomoć specijalizovanih veb-sajtova.

Samo na jednom od njih, sajtu 4zida.rs, ima više od 35.000 stanova koji su oglašeni za prodaju. I to samo stanova iz starogradnje.

- Najniža cena po kojoj se prodaje neki stan na našem sajtu iznosi 6.000 evra. Po toj ceni se prodaju tri stana, i sva tri se nalaze u Vojvodini, u Krajišniku, Sečnju i Subotici - kaže za 24sedam Jasmina Gavrilov Dražić, menadžer za marketing.

Screenshot: 4zida.rs
I potkrovlje može biti topli dom: Stan u Krajišniku

Pregledom te obimne ponude vidi se da trenutno ima oglašenih 15 stanova koji se prodaju po ceni od oko 10.000 evra. Polovina se nalazi u Vojvodini, a ostali se skoro svi nalaze u manjim mestima u Srbiji. Za tu sumu možete postati vlasnik nekretnine, recimo, u Vladimircima, Majdanpeku, Aleksincu ili Despotovcu.

Ako želite da to bude baš Beograd, za tu sumu moraćete da se zadovoljite sa garsonjerom u Filmskom gradu, koja košta 9.900 evra. "Imam stan u Filmskom gradu" odlično zvuči, dok se ne pomene kvadratura. U ovom slučaju to je veoma, veoma, skromnih osam metara kvadratnih. Teško da vam nešto tako malo padne na pamet kada čujete reč "stan".

Za gotovo istu cenu, 9.500 evra, možete kupiti stan u mestu Resavica u okolini Despotovca. Stan ima 43 kvadrata, kompletno je renoviran pre četiri godine i prodaje se sa kompletnim nameštajem.

Screenshot: 4zida.rs
Fotografije oglašenog stana za prodaju u Despotovcu

Tražiti najnižu moguću cenu za stan ili kuću je, naravno, potpuno legitiman pristup kupovini nekretnine. Ali to sa sobom nosi i određene, pa recimo, specifičnosti.

- Ukoliko tražimo stan koji ima znatno nižu cenu od tržišne cene nekretnina u nekom segmentu u određenom gradu, u najvećem broju slučajeva imamo dva problema. Taj stan će zahtevati izvesna ulaganja ili neće imati sve potrebne elemente za komforan život. Ipak, po nižim cenama se mogu naći sasvim korektni stanovi, ali u manjim mestima. Ovde vidimo da je grad, odnosno lokacija, faktor broj jedan koji diktira cenu neke nekretnine  - objašnjava Jasmina Gavrilov Dražić.

Cena je gotovo svuda porasla

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), koji je u Srbiji autoritet za ovakvu statistiku, prosečna cena stanova u starogradnji na nivou Srbije bila je u prvoj polovinu 2021. godine 1.057 evra za kvadrat. U odnosu na prvu polovinu 2020. godine, u većini opština u Srbiji zabeležen je rast cena.

Međutim, ima i mesta gde se desio pad cena stanova u starogradnji. Primeri takvog "neobičnog" ponašanja prodavaca stanova su Zaječar, Leskovac i Novi Pazar.

Ali ako imate poverenje u dalji rast tržišta, odnosno cena, najpovoljnije je kupiti stan u nekom od gradova sa istoka i juga Srbije. Prema istom izveštaju RGZ, najnižu prosečnu cenu stanova u starogradnji imaju Bor (367 evra za kvadrat), Prokuplje (457 evra) i Zaječar (473 evra).

Za vredne (ili imućne) bolja je kuća

Iskusni trgovci i agenti za nekretnine kažu da kuće kupuju ili vredni ljudi koji znaju "da majstorišu", ili imućni koji mogu da priušte da plate održavanje. Jer, na kući uvek ima nešto da se popravi.

RGZ
 

Bilo da pripadate prvoj ili drugoj vrsti kupaca, kuća u ponudi ima. Na 4zida.rs oglašeno ih je više od 12.000.

Kuće za 1.000 evra

Prema izveštaju RGZ, bilo je više opština u Srbiji u kojima su se kuće prodavale po ceni od oko 1.000 evra ili nešto višoj. Po toj "bagatelnoj" ceni promenile su vlasnika kuće u Subotici, Zrenjaninu, Kikindi, Bečeju Leskovcu, Čačku, Kragujevcu, Pirotu, Jagodini i Boru.

I tu imate kuće po ceni jednog dobrog "golfa" starog šest godina. Više od 90 kuća se prodaje za cenu do 10.000 evra ili nižu. Ali, ovo je ponuda za one koji istinski, ili iz mode, žele da se "vrate prirodi" ili "pobegnu od gradske vreve". Najveći broj njih se nalazi u selima ili manjim gradovima, do 10.000 stanovnika.

- Cene prodatih kuća u prvoj polovini godine imale su širok raspon. Kretale su se od minimalnih 1.000 evra ostvarenih u više gradova u Srbiji do 5.000.000 evra za koliko je prodata kuća na Savskom vencu. Ali ako gledamo neku sredinu, najveći broj njih prodat je za cenu od 5.000 evra - ističe naša sagovornica.

No, kada kupite kuću od 5.000 evra, to najverovatnije znači da ste spremni da je srušite i na toj lokaciji napravite novu. U okolini Subotice, koja je jedna od opština gde su ove godne prodate neke od najjeftinijih kuća, za pristojnu staru kuću morate ipak da date više. Tako u Tavankutu kuća "stanja uobičajenog", kako kaže oglas, od 75 kvadrata, sa tri sobe, kupatilom i 40 ari placa košta 15.000 evra.

Screenshot: 4zida.rs
"Normalna" kuća: Oglašeno za prodaju u Tavankutu

Ni vikendice ne idu za siću

Kao i kod kuća za stalno stanovanje, tako i kod onih za "povremeni" boravak - vikendica, postoji ogroman raspon. U prvom polugođu ove godine prodata je jedna vikendica kod Subotice za tek nešto više od 1.000 evra, ali i jedna od 600.000 evra na Kopaoniku, mondenskom stecištu srpskih skijaša.

No i tu, kada pogledamo neku prosečenu brojku RGZ, dobijamo da se "normalna" kuća za odmor u Srbiji ne može kupiti ispod 10.000 ili 20.000 evra.

RGZ
 

To potvrđuju i podaci 4zida. Od 206 vikendica oglašenih za prodaju, manje od šest odsto je onih koje se prodaju za 10.000 evra ili manje. Ko ima pola od toga, može da kupi vikendicu u Lazarevu kod Zrenjanina, u čijoj se okolini nude čak četiri vikendice po ceni od 5.000 do 7.000 evra.

Naravno, i ovde je isto pravilo kao i kod "standardnih" kuća. Ispod 20.000 evra kupujete praktično plac na kome morate i da rušite. To pokazuju dva sledeće primera, "vikendice" kod Vladičinog Hana i jedne na sve omiljenoj lokaciji Beograđana - Kosmaju.

Screenshot:4zidar.rs
"Vikendica" kod Vladičinog Hana

Kuća kod Vladičinog Hana od 4.000 evra za 58 kvadrata sa tri ara placa, očigledno je za hitno rušenje.

Screenshot: 4zida.rs
Omiljena "sekundarna lokacija" Beograđana: Vikendica na Kosmaju, u Ameriću

Druga, inače najjeftinija oglašena vikendica na Kosmaju, u Ameriću, košta 46.000 evra. Za to se dobija pozamašnih 187 kvadrata u kojima je pet soba, a objekat je na placu od 33 ara. I ona je od onih koje ne moraju da se grade iznova, već više da se u njoj "raducka" vikendom, i uživa.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike