Šta ne znamo o subvencijama za solarne panele: Ne može "uradi sam", a plaća se i "pristup EPS-u"

31.08.2021

05:33 >> 11:37

0

Uredba Vlade Srbije o pravima i obavezama vlasnika budućih sistema solarnih panela i EPS-a nije odgovorila na sva pitanja koja imaju građani koji se interesuj

Šta ne znamo o subvencijama za solarne panele: Ne može "uradi sam", a plaća se i "pristup EPS-u"
Copyright Pixabay

Vlada Srbije je ovih dana donela Uredbu o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupca-proizvođača i snabdevača, koja je razrešila mnoga, ali ne i sva pitanja koja su u vezi s postavljanjem solarnih panela na kuće i zgrade imali građani zainteresovani za subvencije za dobijanje jeftinije struje. Redakcija 24sedam se potrudila da razjasni preostale nejasnoće ili bar ukaže na neke od njih.

– Vlada je donela uredbu koja predviđa veoma jednostavnu proceduru za priključivanje malog solarnog sistema za proizvodnju električne struje za ličnu upotrebu na elektromrežu, što je ranije bila “nemoguća misija” . Mnoga pitanja su rešena, mnoga će se rešavati usput, ali važno je da se sa time krenulo – kaže za 24sedam Lazar Jošanov, suvlasnik novosadske firme “PetroSolar projekt”, koja se bavi dizajniranjem i ugradnjom solarnih sistema.

Zaboravite na “uradi sam” ili majstora Peru iz komšiluka

Prva dobra vest je da nema više ničega zbog čega bi priključenje privatnih solarnih sistema na elektromrežu EPS-a bilo “nemoguća misija” – nisu potrebni idejno rešenje, lokacijski uslovi, rešenje o građevinskoj dozvoli, prethodno odobrenje o instalaciji, probni rad…

Ali to ne znači ni da je sve dozvoljeno. Svako ko je mislio da na ugradnji solarnih panela uštedi i na majstorima i naprojektu može u ovom slučaju odmah da zaboravi na to. Ovde varijanta “uradi sam” sa kupljenim panelima i pratećom opremom ne dolazi u obzir.

Jer “krajnji kupac je dužan da… u skladu sa propisima i standardima izgradi proizvodni objekat i prilagodi merno mesto za sticanje statusa kupca-proizvođača”, kao i da operatoru sistema dostavi original izjave izvođača radova sa potvrdom odgovornog izvođača radova da su uređaji, instalacije i merno mesto ispravni i izvedeni u skladu sa propisima i standardima.

– Uredba tako jasno kaže da mora da postoji projekat celog sistema iza koga stoji stručno lice, odnosno inženjer koji garantuje da je sve u redu. I to je dobro, jer mora da se radi ispravno, što kažu “kako Bog zapoveda”, a ne da vam to “završi” neko ko ima nekakav SZR za prodaju panela – napominje Jošanov.

Ističe da se Uredba ne bavi strujom za prodaju, čime bi, takođe, mogli da se bave građani koji imaju solarne sisteme i svoje viškove prodaju Elektroprivredi Srbije (EPS), već samo potrošačima-proizvođačima (za sopstvene potrebe) koji svoj višak privremeno daju u sistem.

Sada ovo može da bude stvarnost i u Srbiji: Solarni paneli na svakoj kući, Foto:Pixabay

Iz Uredbe nije baš najjasnije kako će se struja kretati u mrežu i iz mreže EPS-a za stambene zajednice, na koje brojilo, a pre svega ko bi u tom slučaju potpisivao ugovor – upravnik zgrade (koji ima obavezu da o izmenama stanja obaveštava operatora), predsednik Stambene zajednice ili neko treći.

Šta se zna iz Uredbe

Ono što se sada zna iz Uredbe jeste to da građani neće struju prodavati EPS-u, već će se u njihovom slučaju ići na sistem “neto merenje”. To je, u suštini, trampa energije između potrošača, koji pored klasičnog priključka na elektromrežu ima i svoj kućni solarni energetski sistem, i EPS-a, koji mu (pro)daje struju kada mu zafali.

Kolike će biti subvencije za solarne panele, još se definitivno ne zna. Ttender za zainteresovane opštine (koje uz Vladu sufinansiraju subvencije) biće raspisan 3. septembra. Verovatno će biti kao kod stolarije i izolacije fasada – polovinu ukupnog troška (uz neko ograničenje) ugradnje sistema solarnih panela platiće građani, a pola država.

Ono što se takođe ne zna jeste to koliko će koštati “cena pristupa EPS-u”. Uredba pominje da se troškovi pristupa sistemu obračunavaju kupcu-proizvođaču na osnovu metodologije za određivanje cene pristupa sistemu koji određuje Agencija za energetiku Srbije.

– Trošak pristupa sistemu inače plaća svako ko gradi kuću pa želi da se priključi na elektromrežu. Za, recimo, snagu sistema od 16 kW, klasična priključak je oko 1.200 evra. Međutim, mislim da ovde neće biti toliko, jer svako ko ugrađuje panele verovatno već ima priključak na EPS-ov sistem. Verovatno će se ići na “simboličnu” cenu od pet od deset hiljada dinara – nada se Jošanov.

Kako je zamišljeno da sistem radi

Kada potrošač pravi više struje nego što je trenutno troši, taj višak struje fizički ide u sistem EPS-a. To se beleži, odnosno meri, i potrošač ima mogućnost da tu količinu “povuče nazad” u trenucima kada njegovo domaćinstvo troši manje struje nego što mu solarni paneli prave. Nepovučena struja iz jednog meseca se prenosi u naredni i tako sve do datuma u godini koji je određen za “presek stanja”, a to je 1. april. Povučena, odnosno “EPS-ova” struja plaća se mesečno.

Tada bi trebalo da se vidi koliko je potrošač konačno u plusu ili minusu kod EPS-a, i tu se otvara još jedno zanimljivo pitanje.

Račun će u startu da bude manji, a investicija se isplati sa sedam godina, Foto: Profimedia/Pixabay

Uredba kaže da ukoliko je na kraju perioda za poravnanje potraživanja i obaveza između kupca-proizvođača i snabdevača količina ukupno isporučene električne energije veća od ukupno preuzete neto električne energije od kupca-proizvođača, kupac-proizvođač će bez prava na naknadu predati snabdevaču višak električne energije utvrđen u tekućem obračunskom periodu u kome se vrši poravnanje potraživanja i obaveza utvrđenih po vremenima primene tarifa za aktivnu energiju.

Jednostavno rečeno, sav neiskorišćeni višak 1. aprila ćete pokloniti EPS-u.

Pročitajte još:

Na to se nadovezuje još jedno pitanje – vrednosti vaše i EPS-ove struje. Kada struju kupite od EPS-a, platite je sa svim nametima – od akcize, preko “naknade troška garantovanog snabdevača”, do poreza, a kada je EPS preuzima od vas onda je ona samo “gola struja” koja se, kao vidimo, na kraju i poklanja.

– Ovaj sistem, izgleda, nije zamišljen tako da Srbija dobije relativno velike količine “zelene struje” od građana, već da se samo malim sistemima omogući da smanje potrošnju, a time i omogući EPS-u da lakše ispuni kvote za češćom “zelenom energijom” u sistemu, koje nameće EU. Zbog toga su i sistemi limitirani i građanin ne može da napravi jači solarni sistem od onoga koliki mu je trenutni sistem povezan na elektromrežu EPS-a, obično 17,5 kW. Tako građanin može da uštedi, ali EPS generalno ne može da bude u minusu, odnosno da plati struje više nego što je proda – zaključuje Jošanov.

Na kraju ono što je najbitnije za potrošača u Srbiji, naviklog da su mu za obavljanje svakog posla “sa državom” potrebni meseci. Ovde je predviđeno da se, ukoliko je sistem tehnički odobren, status proizvođača-potrošača dobija za pet dana, i onda godinama gleda kako mu se “tope” računi struju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike