Treba li da se plašimo za budućnost Zemlje? Sedam najvažnijih stavki u borbi protiv klimatskih promena!

23.04.2024

14:45

0

Autor: R.M.

Postoji veliki broj pozitivnih trendova u očuvanju životne sredine, ali i nekoliko stvari na koje se mora obratiti posebna pažnja

Treba li da se plašimo za budućnost Zemlje? Sedam najvažnijih stavki u borbi protiv klimatskih promena!
Copyright Profimedia

Klima i dalje predstavlja jedan od najvećih izazova s kojima se svet suočava. Ipak, u poslednjih nekoliko godina videli smo značajne pomake i napredak u borbi protiv klimatskih promena.

Pozitivni trendovi

Rast obnovljivih izvora energije: Solarna i neke slične energije doživljavaju globalni bum, smanjujući zavisnost od fosilnih goriva.

Zelene investicije: Investicije u zelene tehnologije i održivu infrastrukturu su u porastu, što daje podsticaj razvoju novih rešenja.

Profimedia
Ilustracija

Povećana društvena odgovornost: Javna svest o klimatskim promenama je veća nego ikada, a sve više kompanija i pojedinaca se aktivno uključuje u traženje rešenja.

Izazovi i budući koraci

Iako je postignut značajni napredak, i dalje smo daleko od pobede nad klimatskim promenama. 

Povećanje ambicije: Potrebno je postaviti još ambicioznije ciljeve za smanjenje emisija kako bismo ograničili globalno zagrevanje na bezbedne nivoe.

Smanjenje gasova staklene bašte: Novi plan Evropske komisije do 2040. uključuje izuzetno ambiciozne ciljeve za smanjenje emisija gasova staklene bašte, od oko 90 odsto u odnosu na nivoe iz 1990. godine.

24sedam/Nenad Vujanović
Solarni paneli

Odgovornost velikih zagađivača: Industrije i kompanije koje su najveći zagađivači moraju biti striktnije regulisane i podsticane na ubrzano prelaženje na održive prakse.

Pravedna tranzicija: Prelazak na čistu energiju mora biti pravedan i socijalno prihvatljiv, pružajući podršku svim sektorima društva.

Razlozi za optimizam

Upravo je brzina kojom se tehnologije i društvena svest menjaju razlog za optimizam. Trošak obnovljivih izvora energije se drastično smanjuje, a inovacije u skladištenju energije i zelene tehnologije nude obećavajuća rešenja. Široka mobilizacija vlada, privrede i civilnog društva daje nadu da možemo zajedno prevazići klimatske izazove.

Profimedia
Nove tehnologije

Budimo aktivni

Iako su vlade i korporacije ključni igrači, borba protiv klimatskih promena je i naša individualna odgovornost. Svako od nas može da doprinese kroz energetsku efikasnost u domaćinstvu, izbor ekoloških proizvoda i podršku kompanijama okrenutim održivosti. 

Klimatske promene su i dalje ozbiljan i kompleksan problem. Međutim, postignuti napredak i sve veća mobilizacija društva daju razloge za optimizam. Zatražimo od lidera još ambicioznije ciljeve i budimo aktivni u izgradnji održive budućnosti.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike