Hoće li gorivo, i pored veće akcize, preskočiti jedno poskupljenje?

06.10.2023

07:35

0

Autor: G.M.Š.

Akcize na derivate nafte su povećane od 1. oktobra, ali to, ako se držimo „naftne formule“, ne mora da znači i skuplje gorivo danas

Hoće li gorivo, i pored veće akcize, preskočiti jedno poskupljenje?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Akciza na gorivo povećana je za oko osam odsto 1. oktobra, i to su vlasnici benzinskih pumpi već osetili na velikoprodajnoj ceni po kojoj nabavljaju gorivo od NIS-a i uvoznika.

Građani još ne, pošto se od države kontrolisana cena menja petkom, pa viša akciza tek danas ulazi u obračun i za maloprodajnu cenu.

Ali to ne znači da neminovno moraju da nam poskupe benzin i dizel, bar ne ako se striktno držimo famozne „naftne formule“, kojom se po Uredbi o ograničenoj ceni goriva regulišu cene od februara prošle godine.

Cena ne mora naviše, jer iako je akciza otišla sa 57,84 na 62,47 dinara po litru benzina i sa 59,48 na 64,24 dinara za litar dizela, referentne cene goriva na tržištu Mediterana su pale.

Tako benzin sada košta 538 dolara za tonu, umesto 595 dolara koliko je bio pre nedelju dana (pad od 9,6%), a dizel je sa 1.000 dolara za tonu pao na manje od 919 dolara (-8,14%).

Screenshot: ICE berza
Cena benzina na Mediteranu u poslednja tri meseca

 

Ovakvo kretanje cena u regionu trebalo bi da da i manju veleprodajnu, odnosno rafinerijsku cenu u Srbiji. S obzirom na to da je dolar prema dinaru za nedelju dana ojačao samo 0,7 odsto (sedmični prosek), to ne utiče mnogo na krajnju cenu.

Screenshot: ICE berza
Cena dizela na Mediteranu u poslednja tri meseca

 

Ukoliko bi rafinerijska cena bila samo pet odsto manja nego što je bila prošlog petka, kada je proglašeno da litar benzina BMB95 košta 191 dinar a litar evrodizela 214 dinara, cena bi i sa novim akcizama ostala ista.

Cene bi čak mogle i da padnu, ukoliko bi Vlada odlučila da privremeno smanji novu akcizu za pet odsto. U toj varijanti, cene bi bile 190 i 210 dinara.

Treba napomenuti da ukupno državno zahvatanje u litri goriva (51 odsto maloprodajne cene benzina i 48 odsto kod dizela), pored akcize, obuhvata još i naknadu za obavezne rezerve, taksu za energetsku efikasnost, porez na dodatu vrednost (PDV), a to sve ide na rafinerijsku cenu (uz maloprodajnu maržu pumpi).

Screenshot: ICE berza
Šta "zida" cenu benzina u Srbiji

 

Prethodna manja akciza je bila smanjena čitavih 14 meseci, a smanjenje se kretalo od 5% (mart/ april 2023) do maksimalnih 20% (mart/april i jul 2022). 

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Šta je šta u litru dizela u Srbiji

 

Da li je naša „naftna formula“ ovoga puta ispratila regionalne cene (što se nije često dešavalo prošle godine, ali ove je situacija bolja), videćemo danas do 15 časova.

Nove cene petkom

U Srbiji su maloprodajne cene goriva na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara 2022. godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca.

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Kretanje kontrolisane cene goriva u Srbiji i brenta na berzi

 

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije u Pančevu, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

Cenu koju odredi Ministarstvo energetike potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, i kada je ono objavi na svom sajtu, petkom najkasnije do 15 časova, ona postaje zvanična cena za sledećih sedam dana.

Prošle nedelje, benzin je pojeftinio dinar, ali je zato dizel nastavio niz poskupljenja i cena mu je skočila tri dinara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike