Zapad u strahu: Ne valja jaka Kina, ali sada kada je slaba…

19.08.2023

13:10

0

Zapadni svet je već dugo veoma fokusiran na „odbranu“ od jake Kine da je sad zatečen njenim slabljenjem i potencijalno jednako neugodnim posledicama

Zapad u strahu: Ne valja jaka Kina, ali sada kada je slaba…
Ilustracija - Copyright AP Photo/Mark Schiefelbein

„Nismo mnogo razmišljali o implikacijama slabe Kine“, konstatuje opšte stanje u „nadležnim“ institucijama i zainteresovanim kompanijama SAD ali i šire Zapada, Debora Ler, potpredsednica Poulson instituta, bivšeg ministra finansija SAD, Henka Poulsona.

A to je pitanje aktuelnog trenutka za mnoge na tržištima i kreiranju politike, piše „Blumberg“ . Kinesko ekonomsko usporavanje ostavlja moćnu azijsku naciju u ritmu najslabijeg rasta od ere Mao Cedunga. A sposobnost njenog finansijskog sistema da se nosi sa talasom opšteg neplaćanja u privredi ponovo dolazi u pitanje.

Za SAD, kineske nevolje predstavljaju i prilike i izazove. S jedne strane, slabiji kineski rast znači manje novca za Peking za finansiranje svojih brojnih prioriteta — od razvoja AI aplikacija i najsavremenije proizvodnje kompjuterskih čipova, do izgradnje svoje vojske i kredita za finansiranje „Globalnog juga“.

Ali to takođe znači smanjene izglede za američki izvoz – koliko god oni bili mali u odnosu na kineske isporuke u SAD – i smanjen potencijal za američke kompanije aktivne u Kini, kao što je „Epl“.

Najviše od svega, postoji opasnost da se globalna tržišta zapadnu u paniku zbog konfuzije oko namera Pekinga. To se dogodilo 2015. godine, kada je tadašnji izvršni direktor „Goldman Saks Grupe“, Loid Blankfejn osudio Kinu zbog „užasno traljave“ intervencije na tržištima, a tadašnja predsednica Federalnih rezervi (FED) Dženet Jelen odustala od povećanja kamatnih stopa zbog previranja u Kini.

Danas Jelen, sada kao ministarka finansija, Kinu naziva (globalnim) „faktorom rizika“.

U svakom slučaju, do sada, finansijska tržišta nisu bila mnogo uznemirena naslovima o rizicima neplaćanja i potencijalnoj zarazi u kineskom bankarskom sektoru u senci. Američke akcije su prošle nedelje oslabile, ali to je više bilo vođeno znacima da će američki rast (kao znak da privreda slabo reaguje na monetarno stezanje FED-a) povećati troškove zaduživanja na duže (podizanjem referentnih kamatnih stopa).

Tog avgusta 2015, kada je iznenadna devalvacija kineskog juana ostavila svetske investitore nesigurnim kako da protumače taj šok: Da li je kineski rast bio gori od otkrivenog? Da li je Peking pripremao nešto poput valutnog rata, pokušavajući da podstakne svoj izvoz?
Posledica je bila da je u periodu od nešto više od nedelju dana, S&P 500 je pao za više od 11 odsto.

Iz „Blumberga“ upozoravaju da bi bilo sda pametno ne odbaciti potencijal za nešto slično. Kinesko kreiranje politike postalo je sve nejasnije pod predsednikom Si Đinpingom. Iako postoje ponovljena uveravanja zvaničnika centralne banke i drugih da nema većeg ekonomskog problema, takođe nije bilo obećanja „šta god je potrebno“ da bi se osiguralo da će opsednutim investitorima biti dato finansiranje kako bi se sprečila silazna spirala u ključnom sektoru nekretnina.

Aktivna (ne)poverljivost

Kineske vlasti stalno smanjuju transparentnost u pogledu ekonomskih i sektorskih podataka. Pretplate stranih istraživačkih centara na izvore podataka su ukinute. Nacionalni biro za statistiku prestao je da objavljuje podatke o nezaposlenosti mladih, nakon što je ta stopa dostigla rekordne vrednosti. Kineski energetski autoritet ove nedelje je pozvao na „aktivno negovanje kulture poverljivosti“.

Druga strana nedostatka informacija je, kada se loše stvari dese, investitori, korporativni rukovodioci i drugi mogu biti podstaknuti da pretpostave najgore. Budite svedoci masovnog odlaska iz hipotekarnih hartija od vrednosti u 2007-08 kada su prave procene bile nejasne.

Za sada, usporavanje u Kini nudi smanjene globalne inflatorne pritiske. Američki podaci objavljeni ove nedelje pokazali su da je indeks cena uvezene kineske robe pao za više od dva odsto u godini do jula, na najniži nivo u dve godine.

- SAD imaju privilegiju da budu velika, relativno zatvorena ekonomija – dobro diverzifikovana, preduzetnička. Dakle, da, mogli bismo da nastavimo da vidimo snagu čak i dok nevolje Kine rastu - rekao je Mohamed El-Erian, glavni ekonomski savetnik u „Alianc SE“ i kolumnista „Blumenberg opiniona“.

Ali opasnost za SAD je ako ekonomski i finansijski problemi Kine postanu toliko veliki da socijalna stabilnost postane problem. Činjenica da se policija pojavljuje u domovima ljudi koji su izgubili novac u kineskoj banci u senci ilustruje da se zabrinutost za socijalnu stabilnost nalazi na radarskim ekranima vlasti.

Slabost u Kini je „stvar sa dve oštrice“, rekao je bivši ministar finansija SAD Lorens Samers u „BTV nedelji na Volstritu“ sa Dejvidom Vestinom.

- Zabrinut sam da ćemo postati predmet kineske frustracije — a to će ih dovesti u iskušenje da se naljute - rekao je Samers, profesor Univerziteta Harvard i plaćeni saradnik BTV-a.

Drugim rečima: dobro pazi šta ćeš poželeti, zaključuje „Blumberg“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike