Džefri Saks: Azija i BRIKS preuzimaju globalnu ekonomiju, Zapad gura svet u rat

31.01.2023

08:45

0

Na ivici smo Trećeg svetskog rata a u Vašingtonu ne shvataju da je Azija preuzela vodeću ulogu u globalnoj ekonomiji, kaže Džefri Saks

Džefri Saks: Azija i BRIKS preuzimaju globalnu ekonomiju, Zapad gura svet u rat
Ilustracija - Copyright Profimedia

Poznati ekonomista Džefri Saks rekao je da je rat u Ukrajini počeo pre osam godina te da ovo nije prva godina rata, već deveta, kao i da sve više eskalira jer, kako je rekao, Pentagon danas upozorava Vašington da mogućnost nuklearnog rata postaje realna.

- U međuvremenu, papa Franja je već ocenio da je ratom u Ukrajini započeo svetski rat. Imamo sada rat u Ukrajini, Izrael bombarduje Iran, Amerika i Kina su na ivici direktne konfrontacije povodom Tajvana. Ovo su zaista opasna vremena i ako ovo eskalira, mi već sada flertujemo sa trećim svetskim ratom - rekao je Saks za beogardsku „Politiku“, prilikom posete Beogradu kao gost Centra za međunarodne odnose i održivi razvoj.

On veruje da postoji način izlaska iz krize i da to podrazumeva da SAD promene svoju spoljnu politiku, kao i da oko 150 zemalja u svetu koje nisu u NATO i nisu saveznici SAD, ne računajući Rusiju, dignu glas u Generalnoj skupštini UN i zatraže momentalni prekid vatre i početak mirovnih pregovora.

Prema proceni Saksa, mirovna uloga velikih neutralnih država kao što su Argentina, Brazil, Kina, Indonezija, Indija, Turska i Australija, mogla bi da bude odlučujuća, jer su one članice BRIKS-a, koji održava, kako je rekao, fundamentalni fenomen - da je doba zapadne dominacije svetom završeno.

- Indija i Kina zbirno imaju 2,8 milijardi stanovnika, odnosno 36 odsto svetske populacije. BRIKS predstavlja i veći deo proizvodnje od G7, ima veću kupovnu moć stanovništva. To je najveća geopolitička promena koja se dešava pred našim očima, a u nekim delovima američkih političkih resora toga još nisu svesni - ocenio je Saks.

Više nisu tak mali...

Na pitanje kakva bi mogla da bude dalja geopolitička sudbina manjih, neutralnih država, kao i Srbije, zbog rata u Ukrajini, Saks je rekao da bi voleo da Indija, Brazil i druge zemlje kojima se "ne mogu tek tako uvrtati ruke", pokrenu akciju da smesta počnu mirovni pregovori i da se rat što pre završi.

- I tu dolazi do značaja grupacije G20 za proces koji nazivam promenom strukture sveta. Oni su složno za mirovne pregovore i prekid rata u Ukrajini - istakao je Saks.

Komentarišući mogućnost "podele sveta na G2" odnosno Ameriku i Kinu, Saks je kazao da je to iluzija te da SAD danas više ne upravljaju svetom, a to ne može ni Kina, odnosno nijedna država ne može da upravlja svetom.

Saks navodi da je realnost da je svet sada multipolaran,  ali da za to nema političkog priznanja, kao ni stavova koji treba da podrže siguran multipolarni svet.

- Kina će nadalje biti veoma uticajna, SAD će naravno ostati uticajna. Ipak, Kina ima brojne domaće razloge za zabrinutost, na primer - osetan pad demografskog rasta. Kina ima važnijih briga od toga da li će preuzeti „vođstvo“ nad svetom. Trebalo bi da imamo međunarodni poredak zasnovan na međunarodnom pravu i povelji UN - zaključio je Saks.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Politika

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike