Nova epizoda kineske noćne more: Evergrande tražio stečajni postupak

18.08.2023

09:29

0

Autor: 24sedam

Kineski div u nekretninama „Evergrande Grup“ podneo je u Njujorku zahtev za stečaj

Nova epizoda kineske noćne more: Evergrande tražio stečajni postupak
Tan2021-10-21_63439570_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Vincent Yu

„Čajna Evergrande Grup“, gigant za nekretnine čije je neplaćanje dugova pre dve godine pokrenulo lavinu krize imovinskog duga u zemlji, zatražio je u četvrtak u Njujorku uvođenje u stečajni postupak u skladu sa poznatim „poglavljem 15“.

Ovaj potez konglomerat štiti od kreditora u SAD, dok se radi na sporazumu o restrukturisanju na drugim mestima. Zahtev kineskog graditelja kuća u poglavlju 15 pominje postupke restrukturisanja koji se sprovode u Hongkongu i na Kajmanskim ostrvima, piše „Blumberg Adrija“.

Međunarodni poslovi restrukturisanja duga ponekad zahtevaju podnošenje zahteva u okviru poglavlja 15 u toku finalizacije transakcije. Prošle godine, kompanija „Modern Lend Čajna“, sa sedištem u Pekingu, takođe je podnela zahtev za bankrot u skladu sa poglavljem 15 nakon što nije uspela da otplati obveznicu od 250 miliona dolara i rekla da će nastaviti sa sporazumom o restrukturiranju duga u inostranstvu.

Kičma kineskog sistema

Sudbina „Evergrandea“ ima široke implikacije na čitav kineski finansijski sistem vredan 60 biliona dolara, i mogla bi da izazove potrese u bankama, povereničkim fondovima i među milionima vlasnika kuća, u jednom od najvećih restrukturisanja u zemlji. Sama veličina obaveza kompanije je više od 300 milijardi dolara, a to znači da će proces sigurno biti dug.

Poverenje u kineska tržišta je dodatno poljuljano ovog meseca nakon što je jedan od najvećih investitora u zemlji, „Kauntri Garden Holdings“krenuo ka mogućem prvom neplaćanju, usred rekordnih dugova tog građevinara.

Situacija se pogoršala poslednjih dana kada je finansijski konglomerat „Žongši Enterprajz Grup“ podigao uzbunu nakon što su povezane firme propustile plaćanje nekih investicionih proizvoda.

Kineska kriza imovinskog duga ubrzano se produbljuje kako ulazi u svoju četvrtu godinu. Investitori u nekretnine su navikli da se zadužuju kako bi podstakli razvojne pohode prvi put su nagoveštavali promene 2020.

Tada su vlasti postavile "tri crvene linije" koje postavljaju referentne vrednosti koje graditelji moraju da ispune ako žele da pozajme više novca. Kineske obveznice u dolarima, koje su uglavnom emitovali, zapale su u nevolju, sa prosečnom cenom koja je sada oko 65 centi, prema „Blumbergovom“ indeksu.

Prvo da se sredi ofšor dug

„Evergrande“ već mesecima radi na tome da završi plan restrukturiranja ofšor duga. Kompanija je u aprilu otkrila da još nema nivo podrške kreditora koji je potreban za sprovođenje plana. U julu je kompanija dobila sudsko odobrenje za održavanje glasanja o sporazumu. Kompanija je ranije ove nedelje saopštila da je odložila takozvane sastanke za poverioce do 28. avgusta.

„Evergrande“ prvi put nije uspeo da isplati dolarske obveznice u decembru 2021. nakon meseci neizvesnosti u vezi sa svojim finansijama. Borbe kompanije su pomogle da se pokrene početni talas zabrinutosti oko kineskog imovinskog sektora koji je nastavio da raste.

Pogotovo pošto se ne radi samo o sektoru nekretnina nego novcu koji je prožeo ceo sistem. „Evergrandeova“ jedinica za električna vozila pristala je da proda otprilike 28 odsto udela startap kompaniji „NVTN“ sa sedištem u Dubaiju, zbog čega su akcije proizvođača automobila porasle ranije ove nedelje zbog očekivanja da bi sporazum mogao da zadrži posao.

“NVTN“ će uložiti 500 miliona dolara u „Čajna Evergrande Nju enerdži“ u zamenu za akcije i većinu u odboru proizvođača električnih vozila, objavile su kompanije u ponedeljak.

- Plan duga Evergrandea mogao bi da pomogne otuđenjem udela od strane programera - napisali su analitičari „Blumberg Intelidžens“, Daniel Fan i Adrian Sim.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike