Kriza kineskog građevinskog giganta Kantri Garden može da se proširi po zemlji

17.08.2023

16:33

0

Ova situacija bi mogla i da odvrati kineske kupce od kupovine nekretnina, posebno u manjim gradovima, tvrde stručnjaci

Kriza kineskog građevinskog giganta Kantri Garden može da se proširi po zemlji
Copyright AP Photo/Mark Schiefelbein

Kriza kineskog građevinskog giganta Kantri Garden može da se proširi na ceo sektor nekretnina u zemlji, tvrde analitičari.

Kako prenosi Saut čajna morning post (SCMP), ova situacija bi mogla i da odvrati kineske kupce od kupovine nekretnina, posebno u manjim gradovima. Kantri Garden prošle nedelje nije uplatio 22,5 miliona dolara kamate na dug, što je izazvalo potres na finansijskom tržištu, a nema signala da će se ova kriza likvidnosti u Kini uskoro smiriti.

Zvanični izveštaj koji je u sredu objavio kineski Zavod za statistiku pokazao je da je u julu u više gradova zabeležen pad cena novih stanova, a u odvojenom izveštaju se pominje da je prodaja stanova u Kini prošlog meseca smanjena.

- Očekuje se da će kineski sektor nekretnina doživeti višegodišnji pad jer se potražnja za stanovanjem smanjuje - tvrdi analitičar investicione firme Ti rou prajs (T. Rowe Price), Šeldon Čan. Prema njegovim rečima, do promena će doći zbog pada broja stanovnika, sporije urbanizacije i promena navika u formiranju porodice u Kini.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike