Kako da lakše otplatite kredit nakon skoka rate: Nema dodatnih troškova, upozoravaju u NBS

14.02.2023

18:50

0

Autor: S. G.

Samo 20 odsto korisnika stambenih kredita, koji su i najobimniji, imaju fiksnu kamatnu stopu, dok svima ostalima kamate i rate sada "divljaju"

Kako da lakše otplatite kredit nakon skoka rate: Nema dodatnih troškova, upozoravaju u NBS
Ilustracija - Copyright Profimedia

U Srbiji je samo oko 20 odsto odobrenih stambenih kredita sa fiksnom kamatnom stopom, i oko 45 odsto gotovinskih. I dalje je jako veliki broj kredita sa varijabilnom, odnosno promenljivom kamatom, čak 80 odsto stambenih kredita u evrima, saopštio je danas viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Željko Jović.

On je na predstavljanju izveštaja o inflaciji naglasio da je NBS još 2018. godine donela propis kojim je obavezala banke da u predugovornoj fazi klijentima predoče sve rizike usled promene kamatnih stopa, odnosno porasta kamata.

Duži rok otplate i do pet godina

- To treba da urade tako što će klijentu predočiti simulaciju porasta rate kredita ako dođe do porasta kamatne stope, i to za tri do pet procentnih poena – istakao je Jović.

Usled i dalje malog broja kredita sa fiksnom kamatom, i postojećeg rasta kamatnih stopa i rizika po korisnike kredita, NBS je prošle godine donela set mera.

- One su vezane za rast kamatnih stopa i te mere omogućavaju reprogram kredita gde se korisnicima gotovinskih kredita omogućava da kredit, odnosno otplatu, produže sa šest na devet godina, kod auto kredita sa osam na 11 godina, a kod stambenih kredita za dodatnih pet godina – kaže viceguverner.

Cilj ove mere bio je, kako dodaje, da se mesečna obaveza produženjem roka otplate svede na nižu meru i da se "klijent vrati u granice sopstvenih mogućnosti za otplatu kredita“. Jednostavno rečeno, kreditni iznos se produžavanjem roka otplate "razvuče“, a samim tim smanji, pa je i mesečna rata niža.

To je primer reprograma kredita u slučaju kada klijent ne može "da izdrži“ postojeći rast kamate.

Nema dodatnih troškova

- Od banaka očekujemo proaktivnu ulogu i to da prepoznaju klijente kod kojih dolazi do pogoršanja otplate kredita kako bi mogli da izađu pred njih sa ponudom reprograma i restrukturiranja. Ova mera je u interesu svih učesnika – ističe Jović.

24sedam/S.G.
Sa današnje konferencije o inflaciji u NBS

On je posebno naglasio da kada korisnik kredita dođe u situaciju da reprogramira kredit, nema dodatnih troškova i nema dodatnog povećanja kamate postojećeg kredita.

- Kamata ne može da se uveća. Kod reprograma nema ni naknade za obradu kredita – naglašava viceguverner.

Banka može i da spusti kamatu...

Jedino što klijent plaća, dodaje on, jeste cena za taj produženi period otplate kredita, odnosno plaćanje kamate.

- Ta kreditna sredstva koja se duže koriste imaju svoj izvor, a taj izvor su depoziti stanovništva. A depoziti moraju da se plate – objašnjava Jović.

Kako kaže, produženim rokom otplate kredita smanjuje se mesečna obaveza.

- To svakako ne ograničava banke da preduzmu još neke mere. Ako banka želi da vrati klijenta u život može da preduzme i druge instrumente. Ako proceni da smanjenjem kamatne stope može dovesti klijenta u situaciju da redovno otplaćuje kredit, a da se njoj ta ukupna suma može vratiti, to je svakako dodatna opcija koju može upotrebiti – navodi viceguverner.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike