Podrška NBS poljoprivrednicima: Reprogram kredita za sve koji se bave otkupom i skladištenjem voća

24.01.2023

13:47

0

Autor: 24sedam

Reprogram obaveza podrazumeva mogućnost odlaganja izmirivanja obaveza dužnika prema banci po osnovu glavnice najmanje šest, a najviše 12 meseci

Podrška NBS poljoprivrednicima: Reprogram kredita za sve koji se bave otkupom i skladištenjem voća
Ilustracija - Copyright Profimedia

Izvršni odbor Narodne banke Srbije usvojio je na današnjoj vanrednoj sednici odluku kojom je omogućen reprogram poljoprivrednih kredita i dužnicima koji se bave otkupom i skladištenjem voća, saopštila je NBS.

Imajući u vidu da je utvrđeno da su u trenutnoj fazi poljoprivrednog ciklusa usled otežanih okolnosti, a naročito usled smanjene tražnje i nepovoljnih kretanja cene malina na međunarodnom tržištu, osobe uključene u lanac proizvodnje i otkupa voća, odnosno malina, u posebno nepovoljnom položaju, omogućen je reprogram obaveza dužnicima banke koji se bave otkupom i skladištenjem voća u hladnjači.

- Reprogram obaveza podrazumeva mogućnost odlaganja izmirivanja obaveza dužnika prema banci po osnovu glavnice najmanje šest, a najviše 12 meseci. Rok otplate kredita se u slučaju reprograma produžava tako da iznos rate, utvrđen u momentu odobravanja reprograma, ne bude veći od iznosa pre primene reprograma, a u toku trajanja grejs perioda dužnici će plaćati isključivo ugovorenu kamatu - navode u NBS.

Pravo na reprogram, kako ističu, mogu ostvariti dužnici koji na dan 31. maja 2022. godine nisu bili u docnji dužoj od 90 dana po bilo kojoj obavezi prema banci na koju se reprogram primenjuje, koji nisu u statusu neizmirenja obaveza u toj banci, i čija se potraživanja ne smatraju problematičnim kreditom, odnosno problematičnim potraživanjem u smislu propisa NBS.

Zahtev za reprogram dužnici mogu podneti banci u poslovnim prostorijama banke, elektronskim putem ili poštom, do 30. aprila 2023. godine, pri čemu banke odobravaju reprogram dužniku u roku od 30 dana od dana prijema zahteva.

24sedam/Katarina Mihajlović Profimedia
 

Usvajanjem ovog propisa, u saradnji s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, NBS, kako kažu, iskazuje puno razumevanje otežanih okolnosti u kojima su se, pored poljoprivrednih proizvođača koji se bave proizvodnjom voća, našle i osobe koje obezbeđuju realizaciju proizvodnje otkupom i skladištenjem voća u hladnjači.

Na ovaj način ostvaruje se jedinstven pristup procesu proizvodnje i otkupa voća, odnosno malina, u celini, sa ciljem da se trenutne okolnosti prevaziđu na optimalan način, kao i da se očuva baza za dalji razvoj ovog segmenta poljoprivrede.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike