Stižu obaveštenja banaka o podizanju rata dinarskih kredita!

19.01.2023

18:45

0

Autor: S. G.

Porasle kamate na bankarske pozajmice u domaćoj valuti nakon što je Narodna banka povećala referentnu kamatnu stopu

Stižu obaveštenja banaka o podizanju rata dinarskih kredita!
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Većina banaka u Srbiji četiri puta godišnje, i to u januaru, aprilu, julu i oktobru, utvrđuje visinu kamate kod dinarskih kredita sa promenljivom stopom. A ona se, po pravilu, usklađuje sa vrednostima zvanično objavljene referentne kamatne stope Narodne banke Srbije.

S obzirom na to da je NBS i prošle nedelje (12. januara) ponovo podigla referentnu stopu, ovaj put za 0,25 odsto, banke u Srbiji su ukalkulisale i tu promenu jer su građanima, kako saznajemo, već poslale obaveštenja o promenama.

Usklađivanje kamate

Inače, od poslednjeg usklađivanja u oktobru, NBS je referentnu stopu podigla još tri puta (u novembru, decembru i januaru) pa je sa četiri odsto otišla na sadašnjih 5,25 odsto. U novembru i decembru referentna kamata podizana je za 0,5 odsto, a sada u januaru za 0,25 odsto.

Obaveštenje od banke o porastu kamate, a samim tim i rate kredita, juče je dobila i Beograđanka Slavica G. (49) koju "nova cena“ pozajmice nije obradovala.

- Shodno odredbama Ugovora o kreditu koji ste zaključili sa bankom, banka u toku trajanja ugovora utvrđuje visinu nominalne kamatne stope na kvartalnom nivou, u januaru, aprilu, julu i oktobru i to tako što se promenljivi element (referentna kamatna stopa) usklađuje sa vrednostima zvanično objavljene referentne kamate na poslednji dan meseca koji prethodi mesecu kada se vrši usklađivanje. U skladu sa navedenim, obaveštavamo vas da referentna kamatna stopa 3m belibor iznosi 4,95 odsto, a vaša nominalna kamatna stopa sada iznosi 9,45 odsto i sastoji se od pomenutog iznosa 3m belibora i fiksne marže od 4,5 odsto – navedeno je u saopštenju banke.

Sa svim tim izmenama, kako nam je rekla Slavica, novi iznos rate kredita vrednog oko 700.000 dinara od februara će iznositi 15.325 dinara.

Za osam meseci skok od četiri odsto

- Već godinama otplaćujem dinarski keš kredit koji sam uzela 2018. godine. U julu 2022. godine banka me je prvi put obavestila da će podići kamatu, a od tada evo veći treći put. Tako mi je rata kredita sa 14.846 dinara u julu sada otišla na 15.325 dinara – kaže Slavica za 24sedam.

Prema njenim rečima, kada je pre pet godina uzela kredit, godišnja kamata (nominalna kamatna stopa) iznosila je 7,38 odsto. Za isti taj kredit (vredan oko 700.000 dinara), nominalna kamatna stopa do aprila 2022. spustila se na 5,44 odsto.

Profimedia
Drastičan rast kamata u kratkom roku

- Za sve to vreme zbog pada referentne kamate i moja kamatna stopa se spustila, ali taj proces trajao je četiri godine. Sada mi je zbog porasta referentne stope za samo osam meseci kamata otišla na čak 9,45 odsto. To je nečuveno! Šta će biti u naredne dve godine koliko mi je ostalo da otplatim kredit – pita se naša sagovornica.

Kako se menjala referentna kamata NBS

Kako i u kojoj meri referentna stopa NBS utiče na cenu kredita u srpskoj valuti pokazuju primeri iz perioda svetske ekonomske krize i drastičnog rasta kamata u tom periodu. Tako je, na primer, 2008. godine kamatna stopa NBS iznosila čak 17,75 odsto, što je dovelo do toga da su kamate na dinarske kredite išle i na 23, pa i 24 odsto.

Nekoliko godina kasnije, referentna kamata spustila se na 11,75 odsto, koliko je iznosila 2013. godine, da bi se pet godina kasnije (2018) spustila na 3,5 odsto, a krajem 2020. i 2021. na samo jedan odsto.

24sedam/Katarina Mihajlović Profimedia
NBS intervenisala zbog galopirajuće inflacije

Spuštanje referentne stope NBS je dosta pojeftinilo dinarske kredite, čije su se kamate sa 23 odsto godišnje svele na oko sedam odsto. Međutim, periodu niskih kamata došao je kraj. Nažalost, podizanje cena uvek je išlo brže od njihovog spuštanja, što pokazuje i primer poskupljenja keš kredita Beograđanke Slavice G.

Za sve je "kriva" inflacija

Poslednji potez podizanja referentne kamatne stope NBS je obrazložila kretanjem inflacije u Srbiji koja je "i dalje u najvećoj meri pod uticajem globalne energetske krize, još uvek prisutnih posledica pandemije, kao i suše koja je pogodila naš region“.

Profimedia
Inflacija u Srbiji zvanično na 15 odsto

Iz srpske centralne banke kažu da će ukupna inflacija ostati povišena i početkom ove godine, pre svega zbog najavljenog poskupljenja struje i gasa. Nakon toga će se naći na opadajućoj putanji, uz znatniji pad u drugoj polovini 2023. godine i povratak u granice cilja do kraja 2024. godine.

U smeru smirivanja inflatornih pritisaka delovaće dosadašnje zaoštravanje monetarnih uslova, očekivano slabljenje efekata globalnih faktora koji su vodili rast cena energenata i hrane u prethodnom periodu, kao i niža eksterna tražnja u uslovima nepovoljnijih izgleda globalnog privrednog rasta.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike