Inflacija dostigla maksimum, kreće smirivanje

14.02.2023

09:41

0

Autor: S.G.

Inflacija na nižem nivou od očekivane, saopšteno iz NBS

Inflacija dostigla maksimum, kreće smirivanje
Guverner NBS Jorgovanka Tabaković - Copyright 24sedam/S.G.

Februarska projekcija inflacije je prvi put za poslednje dve godine na nižem nivou nego što se očekivalo u prethodnoj projekciji, i to pre svega za 2024. godinu, naglašava guverner NBS Jorgovanka Tabaković na predstavljanju Izveštaja o inflaciji za februar Narodne banke Srbije.

Na takve projekcije najviše je uticalo slabljenje troškovnih pritisaka po osnovu svetskih cena energenata.

Pik do marta, pa sledi pad

- Prema februarskoj centralnoj projekciji očekujemo da ce inflacija ostati povišena u prvom tromesečju ove godine, ali ce se nakon toga naći na opadajućoj putanji uz znatniji pad u drugom polugodištu 2023. godine i povratak na ciljani nivo sredinom 2024 - ističe guvernerka Tabaković.

Prema oceni NBS, inflacija će u Srbiji do kraja marta stagnirati, odnosno ostati na približnom nivou kao sada, od oko 15 do 16 odsto, a nakon marta očekuje se blago opadanje.

Na ovakve prognoze NBS uticaće, kako kažu, zaoštravanje monetarnih uslova, slabljenje rasta cena energenata i hrane, usporavanje uvozne inflacije, kao i niža eksterna tražnja u uslovima očekivanog usporavanja globalnog privrednog rasta.

Prema najnovijoj projekciji Narodne banke Srbije, stopa rasta BDP-a ove godine biće u rasponu od dva do tri odsto. Kako navode, rizici projekcije su manje izraženi nego pre tri meseca.

- Pod pretpostavkom opravka svetske ekonomije, kao i usled planirane realizacije investicionih projekata, pre svega u oblasti putne, zelezničke, energetske i komunalne infrastrukture, od 2024. očekujemo ubrzanje rasta BDP-a na raspon od tri do četiri odsto, a zatim povratak na pretpandemijsku putanju od oko četiri odsto godišnje - objašnjava Jorgovanka Tabaković.

24sedam/S.G.
 

Što se tiče faktora rizika iz domaćeg okruženja, u NBS navode da se odnose na ishod ovogodišnje poljoprivredne sezone, priliv stranih direktnih investicija, oporavak energetike, tempo izvođenja građevinskih radova i eventualne dodatne mere Vlade zbog rasta domaće tražnje.

Inače, projekcija prosečne inflacije NBS za ovu godinu je 12,3 odsto, s tim što je Narodna banka predvidela i bolji i lošiji scenario. Prema gorem, inflacija bi išla do 13,4 odsto, a u boljem slučaju 11,3 odsto.

Screenshot:NBS
Projekcije inflacije

Što se tiče sledeće godine, inflacija je projektovana na 4,5 odsto, s tim da i tu može da ide od 4,2 do pet odsto, zavisno od uslova i okolnosti na domaćem i svetskom tržištu.

- Prema februarskoj centralnoj projekciji, očekujemo da će međugodišnja inflacija ostati povišena i u prvom tromesečju ove godine, pre svega kao posledica nastavka prenošenja visokih troškovnih pritisaka iz prethodnog perioda na cene hrane i drugih industrijskih proizvoda, kao i korekcije cena električne energije i gasa. Procenjujemo da će se inflacija nakon toga naći na opadajućoj putanji, uz znatniji pad u drugoj polovini ove godine, tako da bi krajem godine  trebalo da bude dvostruko niža nego početkom ove godine - naglasila je guvernerka.

Od čega zavisi?

Povratak u granice cilja, kako dodaje, NBS očekuje sredinom 2024. godine, što je ranije nego što se očekivalo u prethodnoj projekciji.

- U smeru niže inflacije trebalo bi da deluju dosadašnje zaoštravanje monetarnih uslova, slabljenje efekata globalnih faktora koji su vodili rast cena energenata i hrane u prethodnom periodu, usporavanje uvozne inflacije, kao i niža eksterna tražnja u uslovima očekivanog usporavanja globalnog privrednog rasta. Silazna putanja prehrambene inflacije, koju očekujemo do kraja perioda projekcije, eventualno bi mogla biti ublažena, ali ne i narušena, nesavršenom tržišnom strukturom na strani ponude, tj. manjkom snažnije konkurencije u ovom segmentu – istakla je guvernerka.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike