Veće rate od avgusta: Banke podižu kamate na kredite u dinarima

28.07.2022

05:35

1

Autor: S. G.

Pojedine banke počele su da šalju klijentima obaveštenja o planiranom povećanju kamatnih stopa

Veće rate od avgusta: Banke podižu kamate na kredite u dinarima
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Otkako je Narodna banka Srbije povećala referentnu stopu sa jedan odsto u martu na sadašnjih 2,75 odsto, banke na domaćem tržištu su minimalno podigle ili nisu uopšte "dirale" kamate dinarskih kredita. Međutim, od avgusta se, kako saznajemo, i to menja, pa će mesečna izdvajanja zaduženih građana porasti.

U kojoj meri će se rate kredita u dinarima povećavati zavisi od iznosa same bankarske pozajmice. Ono što je izvesno je da će biti veće.

Prvi put za 4 godine dižu kamatu

Naime, pojedine banke koje nekoliko puta godišnje usklađuju kamatne stope poslale su ovih dana na adrese klijenata novu računicu. Tako je imejl sa sličnim obaveštenjem stigao i našoj čitateljki iz Beograda, Milani G. (45), koja se obratila našoj redakciji.

- Već godinama otplaćujem dinarski keš kredit koji sam uzela 2018. godine. Ovo je prvi put od tada da me banka obaveštava da će podići kamatu, a samim tim će mi rata biti veća. Od avgusta ću, umesto 14.846 dinara, morati da izdvojim oko 230 dinara više, odnosno 15.077 dinara – kaže Milana za 24sedam.

Prema njenim rečima, kada je pre skoro četiri godine uzela kredit, godišnja kamata (nominalna kamatna stopa) iznosila je 7,38 odsto. Za isti taj kredit (vredan oko 700.000 dinara), nominalna kamatna stopa do prošlog meseca iznosila je 5,44 odsto. Za sve to vreme je i rata ovog gotovinskog kredita, zbog pada kamate, bila manja, pa je pre četiri godine iznosila oko 15.500 dinara, da bi krajem prošle godine pala na 14.790 dinara.

Sa najnovijim povećanjem stope NBS, i kamata ovog kredita, a samim tim i rata, povećane su.

Stope išle i na 24 odsto

A kako i u kojoj meri referentna stopa NBS utiče na cenu kredita u srpskoj valuti pokazuju primeri iz perioda svetske ekonomske krize i drastičnog rasta kamata u tom periodu. Tako je, na primer, 2008. godine kamatna stopa NBS iznosila čak 17,75 odsto, što je dovelo do toga da su kamate na dinarske kredite išle i na 23, pa i 24 odsto. Nekoliko godina kasnije, referentna kamata spustila se na 11,75 odsto, koliko je iznosila 2013. godine, da bi se pet godina kasnije (2018) spustila na 3,5 odsto, a krajem 2020. i 2021. na samo jedan odsto.

24sedam/Katarina Mihajlović Profimedia
 

Spuštanje referentne stope NBS je dosta pojeftinilo dinarske kredite, čije su se kamate sa 23 odsto godišnje spustile na sedam-osam odsto.

Međutim, tom periodu sada je očigledno došao kraj. Nažalost, podizanje cena uvek je išlo brže od njihovog spuštanja, pa se može očekivati da će gotovo svakog meseca rate kredita rasti, a pogotovo ako se istim tempom nastavi podizanje referentne stope NBS.

Visoki troškovni pritisci

Na poslednjoj sednici IO NBS početkom jula, kada je referentna stopa podignuta za još 0,25 odsto, na 2,75 odsto, istaknuto je da "umerenijim povećanjem referentne kamatne stope nego prethodnih meseci, NBS nastavlja da reaguje na inflatorne pritiske, uzimajući pritom u obzir očekivane efekte dosadašnjeg povećanja restriktivnosti monetarne politike i istovremeno vodeći računa o važnosti kontinuiteta ekonomskog rasta“.

Profimedia
 

- Donoseći odluku o daljem pooštravanju monetarnih uslova, Izvršni odbor je pre svega imao u vidu da su troškovni pritisci na globalnom nivou i dalje visoki po osnovu svetskih cena energenata, primarnih poljoprivrednih proizvoda i industrijskih sirovina, kao i produžavanja otežanog funkcionisanja međunarodnih lanaca snabdevanja, i da će po tom osnovu globalna inflacija još neko vreme nastaviti da se kreće uzlaznom putanjom. Izvršni odbor je procenio da je potrebno dodatno pooštriti monetarne uslove na domaćem tržištu povećanjem referentne kamatne stope kako bi se ograničili sekundarni efekti na inflaciona očekivanja i obezbedilo da se inflacija u Srbiji od avgusta nađe na opadajućoj putanji – navela je tada NBS.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike