Španci se ne šale: A sada da banke i elektrane plate ekstra-profit

12.07.2022

14:37

0

Španija uvodi privremeni porez na velike profite koje će u sledeće dve godine da ostvare banke i elektroprivreda

Španci se ne šale: A sada da banke i elektrane plate ekstra-profit
evro novac - Copyright Pixabay/Pijon

Španija će udariti elektroprivredu i banke privremenim porezom na ekstra profit od kog očekuje da će prikupiti sedam milijardi evra u periodu 2023-2024. godine. Novac od ekstra-poreza će biti upotrebljen kako bi se pomoglo građanima da se izbore sa rastućom inflacijom, saopštila je danas vlada.

Vest je izazvala rasprodaju nekih bankarskih akcija, pa su deonice Sabadel banke pale za čak 12 posto, dok su Bankinter i Kaišbanka pale za oko 10 procenata.

Deonice elektroprivrednih komunalnih preduzeća Iberdrola i Naturgi pale su između 0,4 i 0,7 odsto.

Pad bankarskog sektora je povukao naniže i ceo španski indeks najlikvidnijih akcija IBEX 35, javlja Rojters.

Premijer Pedro Sančez je rekao u parlamentu, u govoru o stanju nacije, da bi godišnji prihod u 2023. i 2024. godini od poreza na vanredne profite elektroprivrednih kompanija ostvarene u ovoj i idućoj godini trebalo da dostigne po dve milijarde evra, dok bi priliv od tog poreza za finansijske institucije trebalo da iznosi po 1,5 milijardi evra godišnje.

Sančez je naglasio da će vlada uvesti taj porez "velikim bankama jer su već počele da ostvaruju koristi od (očekivanog) povećanja kamatnih stopa".

Profit pod pritiskom

Ovaj namet će izvršiti dodatni pritisak na sposobnost zajmodavaca da generišu profit u trenutku kada će i njihova rezervisanja za potencijalne gubitke verovatno porasti, rekla je ona, dodajući da su banke čije je poslovanje uglavnom fokusirano na domaće tržište jače pogođene od onih sa diversifikovanim operacijama, kao što su BBVA ili Santander, čije su akcije pale za oko pet posto.

Analitičari, međutim, kažu da su banke pod pojačanim pritiskom zbog straha od recesije i mogućnosti da bilo kakvo povećanje kamata možda neće biti u obimu koji je očekivan.

- Uticaj na španske banke bio je momentalan jer se ova mera nije očekivala i došla je kao hladan tuš - izjavila je Nurija Alvarez, analitičarka brokerske kuće Renta 4.

Sančez je takođe rekao da je inflacija, uzrokovana u velikoj meri invazijom Rusije na Ukrajinu, najveći izazov za Španiju i "ozbiljna bolest naše ekonomije koja osiromašuje sve, posebno najugroženije grupe".

Španski premijer je najavio dodelu 100 evra mesečno u vidu dopunskih stipendija za studente starije od 16 godina koji već primaju stipendije, kao i besplatne karte za višestruke vožnje železnicom na prigradskim i međugradskim linijama od septembra do kraja decembra.

On je takođe dao zeleno svetlo glavnom planu razvoja nekretnina kojim se predviđa izgradnja 12.000 stambenih jedinica u Madridu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike