Sledi novo poskupljenje kredita: NBS podigla referentnu kamatu

07.07.2022

10:07

0

Autor: G.M.Š.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena

Sledi novo poskupljenje kredita: NBS podigla referentnu kamatu
Ilustracija - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović Pixabay

Referentna kamatna stopa srpske centralne banke sada je 2,75 odsto, a stopa na kreditne olakšice 3,75 odsto, dok je stopa na depozitne olakšice 1,75 odsto, odlučio je danas Izvršni odbor NBS.

Sa novim povećanjem kamatne stope neminovno je i povećanje bankarskih kamata za kredite u dinarima.

IZ NBS saopštavaju da "umerenijim povećanjem referentne kamatne stope nego prethodnih meseci, Narodna banka Srbije nastavlja da reaguje na inflatorne pritiske, uzimajući pritom u obzir očekivane efekte dosadašnjeg povećanja restriktivnosti monetarne politike i istovremeno vodeći računa o važnosti kontinuiteta ekonomskog rasta“.

Inflacija još neko vreme uzlazna

- Donoseći odluku o daljem pooštravanju monetarnih uslova, Izvršni odbor je pre svega imao u vidu da su troškovni pritisci na globalnom nivou i dalje visoki po osnovu svetskih cena energenata, primarnih poljoprivrednih proizvoda i industrijskih sirovina, kao i produžavanja otežanog funkcionisanja međunarodnih lanaca snabdevanja i da će po tom osnovu globalna inflacija još neko vreme nastaviti da se kreće uzlaznom putanjom. Izvršni odbor je procenio da je potrebno dodatno pooštriti monetarne uslove na domaćem tržištu povećanjem referentne kamatne stope kako bi se ograničili sekundarni efekti na inflaciona očekivanja i obezbedilo da se inflacija u Srbiji od avgusta nađe na opadajućoj putanji - ističe se u saopštenju NBS.

Kako dodaju, ograničavanju efekata prelivanja rasta uvoznih cena na domaće cene, NBS u značajnoj meri doprinosi i održavanjem relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

- Međugodišnja inflacija u Srbiji je u maju iznosila 10,4 odsto, od čega je oko dve trećine doprinosa i dalje poticalo od cena hrane i energije. Rast uvozne inflacije odrazio se i na rast bazne inflacije, ukupna inflacija po isključenju cena hrane, energije, alkohola i cigareta od 6,3 odsto međugodišnje u maju. Međutim, ova mera inflacije, na koju mere monetarne politike imaju veći uticaj, i dalje je dosta niža od ukupne inflacije, ali i od bazne inflacije u zemljama regiona sa istim režimom monetarne politike - navodi NBS.

Slabljenje troškovnih pritisaka...

Prema oceni Izvršnog odbora, inflacija bi u drugoj polovini naredne godine trebalo da se vrati u granice cilja Narodne banke Srbije (3±1,5%), čemu će doprineti efekti dosadašnjeg zaoštravanja monetarnih uslova.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- U periodu projekcije (tj. u naredne dve godine) očekuje se i postepeno slabljenje efekata rasta svetskih cena primarnih proizvoda, energenata, kao i više uvozne inflacije, što je u skladu s projekcijama relevantnih međunarodnih institucija i tržišnim očekivanjima. Dolazak nove poljoprivredne sezone rezultirao je blagim smanjenjem cena povrća na domaćem tržištu u maju sa prethodnih visokih nivoa, što se očekuje da će se nastaviti i u narednom periodu. Pod pretpostavkom prosečne poljoprivredne sezone, kao i nižih svetskih cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, očekuje se slabljenje troškovnih pritisaka u proizvodnji i ostale hrane na domaćem tržištu u narednom periodu - kažu u NBS.

Rast do 4,5 odsto

Narodna banka Srbije, kako naglašavaju, očekuje nastavak rasta naše ekonomije i u narednom periodu i procenjuje da će realan rast bruto domaćeg proizvoda u ovoj godini biti u rasponu od 3,5 do 4,5 odsto.

- Pod pretpostavkom da neće doći do dodatnog zaoštravanja geopolitičkih tenzija i prekida u snabdevanju gasom na globalnom nivou, u srednjem roku rast bruto domaćeg proizvoda Srbije se projektuje u rasponu od četiri do pet odsto godišnje - ističe se u saopštenju.

Kako je dalje rećeno Izvršni odbor „ostavlja prostor da i u narednom periodu, po potrebi i u zavisnosti od kretanja u domaćem i međunarodnom okruženju, reaguje dodatnim pooštravanjem monetarne politike, ne isključujući mogućnost da, pored povećanja osnovnih kamatnih stopa, kao mere opšteg karaktera, Narodna banka Srbije razmotri i dodatne direktnije mere, kojima bi se ciljano reagovalo na inflatorne pritiske“.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike