Najskuplja pozajmica: Uzmeš od banke 50.000 dinara, a vratiš 94.000

19.07.2022

18:10

0

Autor: S. G.

Dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu nosi visoke kamate

Najskuplja pozajmica: Uzmeš od banke 50.000 dinara, a vratiš 94.000
Ilustracija - Copyright Profimedia

Za dozvoljeno prekoračenje, popularan "minus“ na računu, u pojedinim bankama nije vam potrebno ni stalno zaposlenje. Iako broj građana koji posegnu za "minusom" nije velik, ipak ima onih kojima je ovo najlakši, najbrži, a često i jedini način da dođu do keša.

Prema podacima NBS, trenutno učešće prekoračenja, i dozvoljenih i nedozvoljenih, po tekućem računu u ukupnom stanju kredita stanovništvu iznosi svega 1,4 odsto. Ovakva pozajmica bila je mnogo učestalija ranije, pa je tako, na primer, u januaru 2014. godine ovo učešće prekoračenja u ukupnim kreditima iznosilo četiri odsto.

Korišćenje i vraćanje - neizvesni

Prosečna kamatna stopa na dozvoljena prekoračenja po tekućem računu, prema podacima NBS za maj ove godine, iznosi 28,9 odsto na godišnjem nivou. I u centralnoj banci naglašavaju da je ovo najskuplja vrsta pozajmice.

- Ovi vidovi zaduživanja predstavljaju najskuplje vrste pozajmice, pre svega zbog toga što su vreme i obim njihovog korišćenja, kao i vraćanja, neizvesni. Zbog dužeg roka otplate i niže kamatne stope građani u Srbiji mnogo više koriste gotovinske kredite i kredite za refinansiranje postojećih obaveza, kupovinu trajnih dobara i slično nego pozajmice po tekućem računu i kreditnim karticama – kažu za 24sedam u Narodnoj banci.

Kako bi bilo jasnije koliko zaista košta "minus“ na računu, uzeli smo za primer pozajmicu od 50.000 dinara. U jednoj od vodećih banaka na srpskom tržištu kamatna stopa, na godišnjem nivou, za dozvoljeno prekoračenje platnog računa, nešto je veća od proseka i iznosi 29,85 odsto. S obzirom na to da u ovoj banci period važenja dozvoljenog prekoračenja, na ovom primeru, traje 36 meseci, mesečni iznos kamate bio bi 1.226 dinara.

Pixabay
 

To znači da ćete za 36 meseci na ime kamate platiti 44.135 dinara, ali i pozajmljenih 50.000 dinara, što je ukupno čak 94.136 dinara. Naime, čim istekne period važenja "minusa" neophodno je da na vašem računu imate 50.000 dinara. Dakle, upravo više od 94.000 dinara koštala bi vas pozajmica od 50.000 dinara, odnosno toliko prekoračenje na tekućem računu.

Nedozvoljeni minus još papreniji

Takođe, ako vam se desi da u toku perioda otplate "uđete“ u nedozvoljeno prekoračenje (nedozvoljeni "minus“), kamata će biti još veća, pa se i iznos koji ćete vratiti povećava.

Kako navode u NBS, prosečna ponderisana kamata na nedozvoljena prekoračenja iznosi 29,8 odsto, što znači da u nekim bankama ide i na više od 30 odsto. Inače, od 2014. godine ove kamate su dosta smanjene.

- Od januara 2014. godine, od kada NBS objavljuje pojedinačne podatke po bankama, do maja ove godine, prosečna ponderisana kamatna stopa na dozvoljena prekoračenja stanovništva smanjena je za 4,7 procentnih poena, i to sa 33,6 na 28,9 odsto. Kada su u pitanju nedozvoljena prekoračenja po tekućem računu stanovništva, u istom periodu prosečna ponderisana kamatna stopa je smanjena za čak 14,4 procentna poena, sa 44,2 odsto na 29,8 odsto – ističu u NBS.

Pexels
 

Inače, ni kamate na kreditne kartice nisu mnogo manje. Prema poslednjim raspoloživim podacima NBS za maj 2022. godine, prosečna ponderisana kamatna stopa iznosi 21,3 odsto.

- Ona je za dva odsto niža u odnosu na januar 2014. Stanje duga po kreditnim karticama u maju 2022. iznosi 26,9 milijardi dinara, što čini dva odsto od ukupnog kreditiranja stanovništva. Udeo ove vrste zaduživanja građana je skoro trostruko manji u odnosu na januar 2014. godine, kada je iznosio 5,8 odsto – kažu za 24sedam u centralnoj banci Srbije.

Primer pozajmice od 50.000 dinara

Iznos dozvoljenog prekoračenja platnog računa             50.000 dinara
Period važenja dozvoljenog prekoračenja                         36 meseci
Mesečni iznos obračunate kamate                                      1.226,71 dinar
Kamatna stopa (na godišnjem nivou)                                29,85 odsto

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike