Da li će nam kamate na dinarske kredite opet porasti: Šta će ove nedelje odlučiti NBS?

05.07.2022

05:35

0

Autor: S. G.

Poslednje tri sednice IO NBS je podizao referentnu stopu za po 0,5 odsto, a šta nas čeka na ovoj saznaćemo u četvrtak

Da li će nam kamate na dinarske kredite opet porasti: Šta će ove nedelje odlučiti NBS?
dinarski kreiditi analiza1 copy - Copyright Profimedia

Ove nedelje, odnosno u četvrtak, 7. jula, održava se redovna sednica Izvršnog odbora Narodne banke Srbije na kojoj će, između ostalog, biti doneta i odluka o iznosu referentne kamatne stope. Poslednja tri meseca, od aprila, NBS je na svakoj sednici podizala kamatu za 0,5 odsto, a zbog i dalje rastuće inflacije poznavaoci tržišta smatraju da nas i ovaj put očekuje isti scenario.

Naime, IO NBS je na sednici u junu povećao referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, na nivo od 2,5 odsto. Istovremeno je, kako su naveli u NBS, odlučeno da koridor kamatnih stopa NBS ostane nepromenjen, tako da stopa na kreditne olakšice iznosi i dalje 3,5 odsto, a stopa na depozitne olakšice 1,5 odsto.

Rast počeo u aprilu...

- Donoseći odluku o daljem pooštravanju monetarnih uslova, IO je pre svega imao u vidu da je nastavak konflikta u Ukrajini uticao na produbljivanje energetske krize na globalnom nivou, dalji rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i industrijskih sirovina, kao i na produžavanje otežanog funkcionisanja međunarodnih lanaca snabdevanja. U uslovima kontinuiranog jačanja inflatornih pritisaka na globalnom tržištu, IO je procenio da je potrebno dodatno pooštriti domaće monetarne uslove – objasnili su tada u NBS razloge podizanja referentne stope.

Podsetimo da je referentna stopa nakon nekoliko godina smanjivanja usled niske inflacije prvi put u aprilu ove godine povećana sa jedan na 1,5 odsto, da bi već u junu dogurala do 2,5 odsto. Koliko je značajan iznos ove kamate, posebno za zadužene građane i privredu, pokazuje to što se povećanje referentne stope prvo odražava na kamatne stope na međubankarskom tržištu novca (beonia, belibor).

Taj prenos se odvija u najkraćem roku i u principu je potpun, naveli su ranije u NBS, a zatim se preko kamatnih stopa na međubankarskom tržištu novca, koje predstavljaju cenu izvora finansiranja za banke, prenosi na kamatne stope na kredite.

To u prevodu znači da od visine referentne kamatne stope NBS zavisi "cena“ kredita u dinarima, tako da će sa njenim rastom i kamate na pozajmice biti veće, što znači porast rata i otplate samog duga.

Inače, kako ističu u NBS, kamatne stope na dinarske kredite privredi i stanovništvu u Srbiji pre podizanja referentne stope kretale su se oko svojih najnižih nivoa. U martu su za privredu iznosile 3,6 odsto, a za stanovništvo 8,4 odsto, što je blizu njihovih najnižih vrednosti do sada.

I dalje neizvesno oko inflacije

Toma Ćukić, konsultant i bivši bankar, kaže za 24sedam da kriza nastala zbog dešavanja na teritoriji Ukrajine i posledični odnosi između Rusije i ostalih zemalja izazivaju još uvek umerene posledice na privredu i geopolitičke uslove.

Profimedia
Sve veća inflacija, skuplji računi...

- Međutim, i bliska budućnost je neizvesna u tom smislu, što jednako izaziva neizvesnost u predviđanjima kretanja referentnih kamatnih stopa. Euribor beleži rast, a ECB je najavila za jul povećanje kamata, britanska kamatna stopa doživela je najviši nivo u poslednjih 13 godina, dok su federalne rezerve SAD povećale stopu na najviši nivo u poslednjih 20 godina – naglašava Ćukić.

Iako je NBS, kako dodaje, u obrazloženju tvrdila da projekcije ne ukazuju na dalji značajan rast inflacije u pravcu kraja ove godine, to je neizvesno.

- Celokupna globalna društveno-politička situacija ograničava procene i definisanju referentnih kamatnih stopa sve više daje karakter reakcije. U tom smislu, NBS će pri definisanju kamatne stope najverovatnije uzeti u obzir reakcije vodećih zemalja, ali i činjenicu da je stopa povećana i u maju i u junu – smatra Ćukić.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike