Imperija izrasla na mutnim poslovima: Kako je Miroljub Aleksić preoteo Alfa plam

13.07.2022

10:46

1

Autor: 24sedam

Vlasniku kompanije "Alko grupa“ i starom znancu istražnih organa Srbije, Miroljubu Aleksiću, nekada evropski uspešna kompanija, „Alfa plam“ iz Vranje bila je prvi veliki privredni plen, a iz koje bi sad mogao da otera male akcionare

Imperija izrasla na mutnim poslovima: Kako je Miroljub Aleksić preoteo Alfa plam
alfa plam (3) - Copyright Facebook/Alfa-Plam a.d. Vranje

Kontroverzni biznismen Miroljub Aleksić u Srbiji već dve decenije ima svoju imperiju koja je izgrađena uz optužbe i sumnje na brojne malverzacije, mešetarenja sa akcijama, nameštene privatizacije i mnoge druge optužbe za sumnjivo poslovanje.

Od svoje matične firme "ALCO“ ("Aleksić Company”), osnovane u vreme Ante Markovića a koja se bavila otkupom ruskih potraživanja, klirinških dolara i eskontom menica na teritoriji bivše Jugoslavije, kao i radom sa komercijalnim i blagajničkim zapisima, i zajmom Republike Srbije, Aleksić je sa zamahom privatizacije, od 2000. godine, kupovao hotele, banke, fabrike… Većina je bila ili u stečaju ili u vrlo lošem tehnološkom i finansijskom stanju.

Firme kao hobotnica

Međutim, od njih se izdvaja vranjanski "Alfa plam“, u koju je Aleksić kao akcionar ušao dok je ona još bila uspešna firma koja je svoje kotlove i peći na čvrsto gorivo prodavala i po Nemačkoj i Rusiji.

Od velikog akcionara sa 24,7 odsto kapitala "Alfa plama“ prilikom kupovine 2009. godine, preko povezanih firmi i, kako su pisali beogradski mediji, berzanskih mahinacija Aleksić je stigao do gotovo 90 odsto kompanije. U tim akcijama pomogli su mu  Milenko Vuković, famozni "direktor“ u čak pet Aleksićevih firmi, kao i Crnogorac Milivoje Tomić, još jedan direktor i vlasnik jedne od povezanih firmi.

U tom procesu istisnuti su mali akcionari, koji se decenijama uzaludno žale Beogradskoj berzi i Komisiji za hartije od vrednosti da se namerno obara cena akcije "Alfa plama“, kroz trgovinu sa povezanim licima.

A povezanih lica u ovoj srpskoj berzanskoj priči ima kao u partiji bridža. Trenutno u "Alfa plamu“, prema Centralnom registru hartija od vrednosti, 75,3 odsto akcija ima firma "Amasis“, zatim 9,4 odsto firma "Caluks“, pa 4,99 odsto "SM.net Investment“ i "Pionir“ 3,9 odsto, dok ispod procenta ima još dve firme i tzv. male akcionare.

Na prvi pogled čisto i jednostavno, ali u „Amasisu“ je direktor i vlasnik Miroljub Aleksić lično sa 84,6 odsto, dok „Pionir“ ima 15 odsto. U istom tom „Pioniru“ Aleksić ima 77 odsto a „Amasis“ 22 odsto.

Koliko udela Aleksić ima u „Caluksu“, ne zna se jer je vlasnik te firme „Leader LLC“ iz Delavera, destinacije poznate kao američki poreski raj. Ali se zna, prema podacima APR-a, da je direktor u „Caluksu“ Aleksićev stari znanac crnogorski državljanin Milivoje Tomić. On je direktor i firme „Pionir 2000“ iz Budve, gde je Aleksić takođe vlasnik.

Printscreen/YouTube/Tanjug
 

A Tomić se pojavljuje i u vlasničkim papirima sledeće firme akcionara „Alfa plama“ - „SM.net Investment“. Tu je direktor famozni Milenko Vuković, a firma 100 odsto pripada „Minova Goup“. U „Minovi“ direktor i stopostotni vlasnik je Tomić.

Za male pare do 100 odsto firme

Iz ove strukture jasno se vidi ko tu vuče konce, što je posebno važno za priču o tome kako se od 25 odsto za male pare, kroz povezane firme i uz „malu pomoć“ sa strane, dođe do 90 odsto neke firme.

Bahati investitor

Svoju „snalaženje“ u poslu Miroljub Aleksić je pokazao i u sektoru nekretnina u prestonici. Novine su pisale o sumnjivoj kupovini dve državne vile u elitnom naselju na Banovom brdu u Beogradu. Na sumnjivom tenderu je Aleksićeva ponuda stigla poslednja i tek za  10.000 evra više od početne cene. Zakupcima nije ponuđeno pravo preče kupovine, a postojale su ozbiljne sumnje da je Aleksić do luksuznih nekretnina došao koristeći insajderske informacije iz Republičke direkcije za imovinu, što je krivično delo.

Poznat je i slučaj iz 2019. sa nelegalnim radovima na vili u Diplomatskom naselju. Aleksić je, tada srušio deo vile i preorao dvorište iako je "Amasis" od Republičke direkcije za imovinu kupio samo stan i garažu, dok je ostatkom imovine tada i dalje raspolagala država. Inspekcija je izašla na teren i zatvorila gradilište.

Početak tog uspešnog, ali svakako ne čistog, preuzimanja Miroljuba Aleksić je započeo 2013. godine kada njegova firma daje Ponudu za preuzimanje akcija „Alfa plam“, nakon koje postaje vlasnik 54,54 odsto.

Ali, kako ta ponuda za preuzimanje akcija zbog niske ponuđene cene nije najbolje prošla, „Alfa plam“ donosi Odluku da sredstvima firme (a samim tim i parama malih akcionara) kupuje sopstvene akcije.

Ova kupovina obavljena je uz paradoksalno obrazloženje da se radi zbog izuzetno niske cene i radi zaštite malih akcionara od daljeg padanja cene. Ti akcionari su možda privremeno zadržali vrednost svojih akcija u novcu ali su usput izgubili deo firme.

Jer, ubrzo se pokazalo koji je pravi cilj otkupa sopstvenih akcija. Kada je otkupljeno 10 odsto akcija, za toliko je poništavanjem tih akcija (što je zakonski dozvoljeno) umanjen kapital. A time je praktično povećan udeo najvećeg akcionara za 10 odsto.

Kako je to urađeno dva puta, 2019. i 2021. godine, Aleksić se preko „Amasisa“ i povezanih firmi nalazi na pragu od 90 odsto vlasništva, nakon kojeg može da zakonskim prinudnim otkupom skroz istisne akcionare.

A u međuvremenu je malim akcionarima oborena trgovinom povezanih lica i vrednost akcije i ona je sada na jednoj od istorijski najnižih vrednosti od 20.000 dinara. A knjigovodstvena vrednost jedne akcije je 60.741 dinara, dakle tri puta više.

Printscreen/YouTube/Hoteli A Serbia
"Izvor" u Aranđelovcu je takođe pod Aleksićevom "Alko grupom"

Ovo se najbolje vidi u periodu od 09.08. do 17.08.2021. godine, kada su drugi „nepovezani“ investitori kupovali akcije i njena vrednost porasla na 38.000 dinara. Tada bi na scenu stupila sama „Alfa plam“ (pod kontrolom većinskog akcionara) i sopstvenu akciju ponovo vratila na 20.000 dinara.

Mali akcionari se sada opravdano plaše da je ostvarenje cilja većinskog vlasnika pravljenje likvidnosti kupovinom sopstvenih akcija na Berzi po ceni od 20.000 dinara, da bi potom sa 90 odsto vlasništva mogla da se da formalna ponuda za prinudni otkup.

Ako se to desi, mali akcionari bili bi oštećeni za iznos od 570 miliona dinara (4,8 miliona evra), koliko iznosi razlika između knjigovodstvene cena akcija i berzanske vrednosti.

A onda Aleksić i "Alfa plamom" može da suvereno vlada kao sa "Pionirom" "Hissar-om", "Tipoplastikom", pet hotela u okviru grupacije "A hoteli“, kao i kompanijama "Cobex” i "Jugotehna Export-Import”.

Novinari redakcije 24sedam poslali su još juče u toku dana imejl sa pitanjima kompaniji "Alko Grupa" (u okviru koje posluje Alfa plam), a u vezi sa trgovanjem akcijama Alfa plama. Međutim, do objavljivanja ovog teksta odgovori nam nisu stigli.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike