Ministarka Matić: Više e-trgovine ali više i šverca

09.12.2020

14:17

0

Od početka pandemije koronavirusa zabeležen je trend povećanog broja zloupotreba elektronskih platformi, kaže resorna ministarka

Ministarka Matić: Više e-trgovine ali više i šverca
Copyright Foto: Profimedia

– Imali smo porast elektronske trgovine i do 300 odsto u zavisnosti od proizvoda, a takođe ima i povećanog broja zloupotreba elektronskih platformi naročito na društvenim mrežama – izjavila je danas ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić.

Matić je na panelu onlajn konferencije Američke privredne komore (AmChama) istakla da se važnim pokazala saradnja inspekcijskih organa i dodala da se najveći deo sive ekonomije putem interneta svodi na oglasne poruke za duvanske proizvode.

– To je roba koja je najpodložnija sivoj ekonomiji, ali i lekovi i medicinska sredstva, a nakon toga i oglašavanje robe na način na koji se povređuje pravo intelektualne svojine prevashodno odeće, obuće, kozmetike – rekla je ministarka.

Dodala je da je bilo situacija, odnosno slučajeva da su predmeti upućivani i Prekršajnom sudu.

Sistem e-Inspektor dobro radi

Matić kaže i da je sistem e-Inspektor veoma važan jer omogućava umreženi rad i koodinaciju svih inspekcija.

Od januara do novembra obavljena je 81 inspekcijska kontrola kod neregistrovanih subjekata i podneto 36 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

Naredne godine planirano je 155 redovnih nadzora kod  neregistrovanih i registrovanih subjekata koji nude robu preko interneta.

Planovi će se možda menjati, u zavisnosti od situacije sa pandemijom, dodala je Matić i navela da će se reagovati u skladu sa  trenutnom situacijom na tržištu.

Pročitajte još:

Brnabić: Ako privredi bude trebala pomoć, država je spremna
Saznajemo: Banke podižu naknade za vođenje računa i korišćenje bankomata, čak uvode i nove

Matić je dodala da su za dalji razvoj elektronske uprave i elektronsko poslovanje važna dva zakona, o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja, kao i Zakon o elektronskoj upravi.

– Regulativa je doneta u skladu sa evropskom praksom, ali prepreke koje smo imali poslednje dve godine odnosila se na primenu ovih zakona – rekla je Matić i dodala da je nedovoljno registrovanih pružalaca usluga, kao i izdatih sertifikata.

Dodala je da se radi na uvođenju kvalifikovanih elektronskih potpisa „na oblaku“ (klaudu), i navela da je to veoma važno.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike