Savet za borbu protiv korupcije traži da se poništi prodaja Instituta "Jaroslav Černi"

02.03.2022

14:53

0

Autor: 24sedam

U izveštaju o privatizaciji Instituta za vodoprivredu, koji je nedavno objavljen, Savet smatra da je privatizacija protivzakonita

Savet za borbu protiv korupcije traži da se poništi prodaja Instituta "Jaroslav Černi"
Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi guglmaps - Copyright Printscreen/Google Maps

Savet za borbu protiv korupcije Vlade Republike Srbije je mišljenja da je privatizacija, odnosno prodaja Instituta za vodoprivredu "Jaroslav Černi“ suprotna interesima građana Republike Srbije i protivzakonita iz više razloga i aspekata, te da kao takva ne može da opstane i mora da bude poništena, navodi Savet u izveštaju o privatizaciji Instituta koji je objavljen u ponedeljak, 28. februara, na njihovom sajtu.

Kako su istakli, upravo zbog strateškog značaja koji Institut ima u sektoru upravljanja vodama, smatraju da ga nije trebalo privatizovati, već upravo suprotno, istrajati u dominantnom državnom učešću u vlasničkoj strukturi Instituta.

Bez argumenata prodaje...

- S obzirom na nadležnosti Instituta u obavljanju delatnosti za koju građani imaju interes, nije se smelo dozvoliti da Institut postane vlasništvo privatnika od kojih će zavisiti zdravlje, životi ljudi i njihova imovina, zaštita životne sredine i bezbednost države - ističe se u izveštaju Saveta.

Ono što je takođe nedopustivo je, kako dodaju, odsustvo razloga privatizacije Instituta, odnosno to što "ne postoji nijedan argument, ni na zakonu zasnovan razlog koji bi pokazao da je privatizacija Instituta društveno ili ekonomski opravdana i korisna".

- Razlozi privatizacije Instituta ostaju nejasni, pogotovo kada se ima u vidu činjenica da je u pitanju jedini državni Institut u oblasti vodoprivrede koji ne posluje sa gubitkom, već naprotiv, ostvaruje dobit u svom poslovanju - navodi se, između ostalog u ovom izveštaju.

Ispitati i da li ima zloupotrebe

Zbog svega toga, Savet je Vladi Srbije preporučio da naloži Ministarstvu privrede preispitivanje odluke o privatizaciji, zatim da naloži Državnom pravobranilaštvu da pokrene postupak za poništenje Ugovora o konzorcijumu kupaca, Milenijum tima i fizičkih lica, te da nadležne institucije zaduži da utvrde da li je u procesu privatizacije bilo koruptivnih radnji i zloupotrebe službenog položaja.

Takođe, kako se ističe, Savet je pozvao i nadležno tužilaštvo da utvrdi da li u postupku privatizacije Instituta za vodoprivredu "Jaroslav Černi“, a u skladu sa čl. 228a Krivičnog zakonika, ima elemenata krivičnog dela zloupotrebe u postupku privatizacije i da u skladu sa tim pokrene odgovarajući postupak.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike